Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nτιμπέιτ για «ανοιχτές ή κλειστές σχολές» στα social media

Ενώ οι καταλήψεις συνεχίζονται, το ντιμπέιτ για «ανοιχτές ή κλειστές σχολές» έχει περάσει και εκτός των αμφιθεάτρων, στον άυλο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλωστε, οι φοιτητές στις καταλήψεις, ακόμα κι αν μερικές φορές μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από άλλη εποχή, είναι γνήσια παιδιά της Gen Z. Ετσι, το TikTok έχει κατακλυστεί από βίντεο νεαρών που παραθέτουν επιχειρήματα υπέρ και κατά των καταλήψεων, υπέρ και κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και χιουμοριστικά βίντεο γύρω από το «άνοιξε – κλείσε» των σχολών, με την εξεταστική να βρίσκεται στον αέρα.

Τα περισσότερα βίντεο στο TikTok δείχνουν φοιτητές που έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που επικρατεί με τις καταλήψεις, καθώς δεν ξέρουν αν έχει νόημα να διαβάσουν για την εξεταστική ή όχι και επιστρατεύουν το χιούμορ τους, με σκετσάκια όπου ανοιγοκλείνουν βιβλία ή αντιπαραβάλλουν το διάβασμά τους προ καταλήψεων με το μετά. Κάποιοι το παίρνουν απόφαση ότι δεν θα δώσουν εξετάσεις και το «ρίχνουν έξω», ενώ άλλοι που έχουν παρατήσει το διάβασμα πανικοβάλλονται όταν μαθαίνουν ότι έληξε η κατάληψη και θα γίνουν κανονικά οι εξετάσεις. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που συγκρίνουν την παρούσα περίοδο με αυτή της πανδημίας, τόσο σε σχέση με την τηλε-εξεταστική, όσο και με την αναβολή του ανοίγματος της εκάστοτε σχολής από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Αντιπαράθεση. Την ίδια στιγμή, οι πιο πολιτικοποιημένοι παραθέτουν τα επιχειρήματά τους, με τα likes και τα σχόλια να δείχνουν το… ρεύμα που έχει σχηματιστεί στο εκάστοτε προφίλ. «Να λες πάλι καλά γιατί αλλιώς το πτυχίο που θα πάρεις θα είναι κουρελόχαρτο», γράφει ένας σχολιαστής σε ανάρτηση που εκφράζει δυσαρέσκεια για τις καταλήψεις. Ομοια η εικόνα και σε άλλες αναρτήσεις που τάσσονται κατά των καταλήψεων. Το αντίστροφο ισχύει στα βίντεο που παίρνουν θέση υπέρ του κλεισίματος των σχολών, με φοιτητές να διαμαρτύρονται για το κόστος που θα επιβαρύνει της οικογένειές τους αν χαθεί το εξάμηνο και να τονίζουν πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν συνεπάγονται την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Στον διαδικτυακό διάλογο μπαίνουν και φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε τακτικά είτε σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, και συγκρίνουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια με τα όσα ζουν εκτός συνόρων.

Τέλος, στα πιο «παραδοσιακά» social media (Facebook, Instagram) οι συντονιστές των καταλήψεων έχουν δημιουργήσει σελίδες, όπου ανεβάζουν το καθημερινό πρόγραμμα δράσεων που καλύπτει μια ευρεία γκάμα, από… ρεμπέτικα γλέντια και stand-up comedy ως και διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενο της εκάστοτε σχολής

Related posts

Ελληνική αντίδραση στο μπλόκο μεταφοράς ρωσικού αργού

admin

Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά κατά δύο drones στον κόλπο του Άντεν

admin

Υπεροχή στον αέρα με 10 ελληνικούς εξομοιωτές πτήσης για F-16

admin

«Η Παιδεία αλλάζει» – Χαιρετίζει η Κεραμέως την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

admin

Βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια

admin

Ακάρ: Αντιμετωπίζουμε προβοκατόρικες ενέργειες από την Ελλάδα – Εχουμε την ισχύ να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

admin

Για αρχή μια μοίρα με 20 αεροσκάφη F-35

admin

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο

admin

Αυτά είναι τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

admin