Image default
ΚΟΣΜΟΣ

IIF: Σε ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος, αγγίζει τα $307 τρισ.

Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 307 τρισ. δολ. το β’ τρίμηνο του 2023 παρά τα αυξημένα επιτόκια που περιορίζουν την τραπεζική πίστωση, με αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία να οδηγούν την άνοδο, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), μεταδίδει το  Reuters. 

Σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο αναφέρει ότι το παγκόσμιο χρέος σε όρους δολαρίων αυξήθηκε κατά 10 τρισ. δολ. το α’ εξάμηνο του 2023 και κατά 100 τρισ. δολ. την τελευταία δεκαετία.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ φτάνει πλέον το 336%, έχοντας αυξηθεί τα δύο τελευταία τρίμηνα, ενώ πριν το 2023 ο δείκτης χρέους ήταν σε πτωτική τροχιά για επτά διαδοχικά τρίμηνα.

Η βραδύτερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές, βρίσκονται πίσω από την αύξηση του δείκτη χρέους, σημειώνεται στην έκθεση.

“Η ξαφνική άνοδος του πληθωρισμού ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την απότομη μείωση του δείκτη του χρέους τα τελευταία δύο χρόνια”, ανέφερε το IIF, προσθέτοντας ότι με τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές να μετριάζονται – αν και ακόμα ο πληθωρισμός δεν έχει υποχωρήσει στο στόχο του 2% – ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 337% στο τέλος του έτους.

Περισσότερο από το 80% της τελευταίας αύξησης στο χρέος προήλθε από τον ανεπτυγμένο κόσμο με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, οι μεγαλύτερες αυξήσεις προήλθαν από τις μεγαλύτερες οικονομίες, δηλαδή την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με την έκθεση.

Related posts

Η Ουκρανία αυξάνει τις δαπάνες για την απόκτηση drones

admin

Ισραηλινές πηγές: “Έξαλλος” ο Μπάιντεν με Νετανιάχου και ακροδεξιούς υπουργούς του για τη Δυτική Όχθη

admin

Ουκρανία: Επτά νεκροί και 110 τραυματίες από το ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Τσερνίχιβ

admin

ΕΕ: Νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Εμπάργκο και στα διαμάντια

admin

Ποιός (δεν) “ψηφίζει” Ερντογάν στο επίπεδο των διεθνών συναλλαγών

admin

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν αφήνει ανοικτό παράθυρο συμβιβασμού με την ΕΕ για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

admin

Χιλή: Τουλάχιστον 64 οι νεκροί στις πυρκαγιές

admin

Λαγκάρντ: “Σε περιοριστικά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%”

admin

Βασιλιάς της Ιορδανίας: Ο “βάναυσος” πόλεμος του Ισραήλ δημιουργεί μια “γενιά ορφανών” στη Γάζα

admin