Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: “Σε περιοριστικά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.35

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, από την αγορά εργασίας έως τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, απειλούν με αστάθεια τον πληθωρισμό, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά την ομιλία της στο οικονομικό Συνέδριο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ την Παρασκευή.

Όπως είπε, “το αν όλες αυτές οι αλλαγές θα αποδειχθούν μόνιμες δεν είναι σαφές προς το παρόν”, για να προσθέσει πως “είναι όμως προφανές ότι ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιπτώσεις τους ήταν πιο επίμονες από ό,τι αναμέναμε αρχικά”. Σημείωσε ακόμη ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες κινούνται σε ένα νέο και αβέβαιο περιβάλλον που απαιτεί να ξαναγραφτεί το εγχειρίδιο της νομισματικής πολιτικής.

Η κα Λαγκάρντ πρόσθεσε πως πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο του 2%.

Οφείλουμε, πρόσθεσε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στους σαφείς μας στόχους.

“Η χάραξη πολιτικής σε μια εποχή αλλαγών και διακοπών απαιτεί ανοιχτό μυαλό και προθυμία να προσαρμόσουμε τα πλαίσιο ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο στις νέες εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να διασφαλίζουν τη σταθερότητα των τιμών στη βάση της εντολής τους”, είπε η Λαγκάρντ.

“Εφόσον αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες και εξίσου ισχυρούς περιορισμούς στην προσφορά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές. Οι αλλαγές μπροστά μας ενδέχεται να διαρκέσουν επί μακρόν”, τόνισε.

Related posts

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατάσχεσαν πλοίο ισραηλινών συμφερόντων

admin

Ουγγαρία: Η πρόεδρος Καταλίν Νόβακ παραιτείται μετά την κατακραυγή για την απονομή χάριτος σε κατάδικο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

admin

Απολύτως στάσιμη στο δ’ τρίμηνο η οικονομία της Γαλλίας

admin

Το AFP αποτίει φόρο τιμής στον δημοσιογράφο του Αρμάν Σολντέν που σκοτώθηκε κοντά στη Μπαχμούτ

admin

Πρόεδρος της COP28: Δουλέψτε σκληρότερα, αλλά και να είστε ευέλικτοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το κλίμα

admin

Ο Σολτς ζητά μείωση του δημόσιου χρέους ενώπιον των ευρωπαϊκών συνδικάτων

admin

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις απογείωσαν καταδιωκτικά αεροπλάνα αφού εντόπισαν ρωσικά αεροσκάφη κοντά στις ιαπωνικές ακτές

admin

Συρία: Αδικαιολόγητες οι αεροπορικές επιδρομές της Ιορδανίας

admin

UNICEF: Πάνω από 8.000 παιδιά έχουν μολυνθεί από τη χολέρα μέχρι στιγμής φέτος στη ΛΔ Κονγκό

admin