Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H Matrix Pack αναζητά επενδυτή για την ανάπτυξή της

Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,3% έως το 2031, η παγκόσμια αγορά για τα χάρτινα καλαμάκια αποτελεί το νέο Ελ Ντοράντο για τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αλλά και για επενδυτές που σκοπεύουν να εισέλθουν σε αυτόν.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η αξία της συγκεκριμένης αγοράς, με βάση διεθνείς μελέτες, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3 δισ. δολάρια έως το 2031 από μόλις 860 εκατ. δολάρια που ήταν το 2021.

Σε αυτή την ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα η οποία έχει «πριμοδοτηθεί» και από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων και όχι μόνο, δραστηριοποιείται και η ελληνική βιομηχανία Matrix Pack.

Το αποτύπωμα της, για τα ελληνικά δεδομένα, είναι σημαντικό:

  • Διαθέτει εφτά παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Από το 2017 έως σήμερα έχει επενδύσει, σύμφωνα με τη διοίκησή της πάνω από 130 εκατ. ευρώ, παράγει 20 δισ. χάρτινα καλαμάκια ετησίως.
  • Από το περασμένο καλοκαίρι έχει επενδύσει σε αυτή η Southbridge 18 εκατ. ευρώ αποκτώντας το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Όμως το οικονομικό της αποτύπωμα στην παγκόσμια αγορά, παρά τις διεθνείς συνεργασίες και τους πολυεθνικούς πελάτες που έχει όπως είναι παραδείγματος χάριν τα McDonald’s, παραμένει μικρό.

Το 2021 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 39,37 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ, πέρυσι ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διαμορφώθηκαν στο 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκησή της εκτιμά ότι ο τζίρος το 2024 θα ξεπεράσει τα 83 εκατ. ευρώ και θα «πιάσει» τα 170 εκατ. ευρώ το 2025.

Βέβαια η ανάπτυξη του οικονομικού της αποτυπώματος θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις και νέα κεφάλαια για την ελληνική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκησή της σκοπεύει την επόμενη οικονομική χρήση να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να διαθέσει σε νέους επενδυτές μέρος της εταιρείας, διατηρώντας οι σημερινοί μέτοχοι το management.

Με τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο, εκ των ιδρυτών της εταιρείας, να δηλώνει «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Αν προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό που θα εκχωρηθεί θα είναι τέτοιο ώστε να διατηρηθεί η διαχείριση για να μπορούμε να είμαστε λειτουργικοί».

Η βιομηχανία της οικογένειας Πολυχρονόπουλου έχει δρομολογήσει νέα επένδυση 50 εκατ. ευρώ, τα 27 εκατ. ευρώ της οποίας θα καλυφθούν από το RRF και τα υπόλοιπα από ιδία κεφάλαια, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 16 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η διοίκησή της.

Related posts

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη Barilla Hellas

admin

Μέρισμα 1,75 ευρώ ανά μετοχή από την Alpha Trust Ανδρομέδα

admin

ΟΛΠ: Ο Zhu Changyu εξελέγη Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

admin

Deal για έως 40 drones μεταφοράς εμπορευμάτων από τον όμιλο Libra

admin

Αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη σχεδιάζει η Huawei

admin

Ανοιξαν τα βιβλία για το ομόλογο 300 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

admin

ΔΕΗ: Η Fitch επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΒΒ-»

admin

Ο ΟΤΕ μέλος της ένωσης εταιρειών που ανέλαβε έργο τεχνολογίας για eu-LISA και Frontex

admin

Ενέργεια: Fast track αδειοδότηση για το project των 229 εκατ. στον Δομοκό

admin