Image default
TOP STORIES ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Goldman Sachs: Τι σηματοδοτεί η DBRS για τις ελληνικές τράπεζες

H Goldman Sachs χαιρετίζει την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της χώρας. «Στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η DBRS Morningstar αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) από BB (υψηλή) με σταθερές προοπτικές.

Αναμένουμε την επόμενη αναθεώρηση από S&P και Fitch που και οι δύο είναι σήμερα μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα να αποτελέσουν σημαντικούς καταλύτες. Τυχόν αναβαθμίσεις μπορεί να προκαλέσουν την ένταξη της Ελλάδας σε δείκτες ομολόγων. Η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά και ιταλικά ομόλογα μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη πορεία του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας», επισημαίνει ο οίκος.

Κατά το τελευταίο κλείσιμο, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν στο 4% περίπου, που σημαίνει ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή BTPs σε 4,3%. Η συμπίεση των περιθωρίων απόδοσης των εταιρικών ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κρατικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω χαμηλότερης ρευστότητας.

Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση του καθεστώτος αξιολόγησης του δημοσίου από την DBRS μαζί με οποιαδήποτε άλλες αναβαθμίσεις, μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα σχέδια έκδοσης MREL των ελληνικών τραπεζών.

Οι αξιολογήσεις της DBRS συγκαταλέγονται μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (συμπεριλαμβανομένων των S&P, Fitch, Moody’s) τους οποίους χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον καθορισμό των απαιτήσεων όταν τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

«Σημειώνουμε ωστόσο ότι η μεθοδολογία πολλών δεικτών ομολόγων απαιτεί τουλάχιστον μία αξιολόγηση IG επίσης από την S&P, τη Fitch ή τη Moody’s. Οι επόμενες αναθεωρήσεις αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Ελλάδα είναι στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 από τη Moody’s με τρέχουσα αξιολόγηση Ba3 (3 βαθμίδες κάτω από την IG), στις 20 Οκτωβρίου 2023 από τη S&P με τρέχουσα αξιολόγηση είναι ΒΒ (1 βαθμίδα κάτω από την IG) και 1 Δεκεμβρίου 2023 από τη Fitch με τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB (1 βαθμίδα κάτω από IG).

Related posts

Τανισκίδης (Optima): Είμαστε έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε στο Χρηματιστήριο

admin

Eurobank: Τι κρύβει το άλμα του ελληνικού ΑΕΠ με εξωτερικό έλλειμμα στα ύψη

admin

Νάγκελ (ΕΚΤ): Να αντισταθούμε στον πειρασμό της πρόωρης μείωσης επιτοκίων

admin

Μείωση-ρεκόρ στα επιτόκια στεγαστικών δανείων από το Πεκίνο

admin

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Alpha Bank από τους οίκους αξιολόγησης

admin

Εθνική: Ολοκληρώθηκε η πώληση των ρουμανικών NPEs

admin

Πειραιώς: Οι λόγοι που «ψήλωσαν» την ΑΜΚ ως το 1,38 δισ. ευρώ

admin

Παγκρήτια: Εξαντλήθηκε το διαθέσιμο ποσό για τα επιδοτούμενα δάνεια

admin

«Διέκοψε έρευνα» η Credit Suisse για λογαριασμούς των Ναζί

admin