Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Eurobank: Γιατί αναμένεται να φρενάρει η ελληνική οικονομία το 2024

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο πολλοί οργανισμοί δημοσιεύουν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και των οικονομιών των επί μέρους χωρών για το νέο έτος. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό επικεντρώνονται σε μεταβλητές που σχετίζονται με τα βασικά πεδία ανάλυσης της μακροοικονομικής θεωρίας όπως ο βραχυπρόθεσμος και ο μακροπρόθεσμός ρυθμός μεγέθυνσης, το ποσοστό ανεργίας, ο πληθωρισμός, το εξωτερικό ισοζύγιο και το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Στο παρόν τεύχος του δελτίου 7 Ημέρες Οικονομία, το πρώτο της νέας χρονιάς, οι αναλυτές της Eurobank, παραθέτουν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των εν λόγω μεταβλητών για την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας καθώς και τις αντίστοιχες προβλέψεις σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς (consensus forecast).

Η τελευταία προέρχεται από το περιοδικό Focus Economics (τεύχος Ιαν-24). Ένα γενικό συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάγνωση των στοιχείων είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, μακροπρόθεσμα ωστόσο οι προκλήσεις είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 2,3% το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,0%. Η προαναφερθείσα εκτίμηση για το 2024 είναι πιο συντηρητική από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,3%), του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 (2,9%) και της Τραπέζης της Ελλάδος (2,5%).

Τέλος, για το σύνολο της 6ετίας 2023-2028 προβλέπεται σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, μέσος ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης 2,1%, δηλαδή πάνω από τον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας ο οποίος εκτιμάται στο 1,25% σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην περίπτωση που επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2028 θα είναι ίσο με το 89,8% του επιπέδου που είχε το 2007, δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μεταβολής των τιμών, ο πληθωρισμός, μετά την πολύ μεγάλη αύξησή που σημείωσε το 2022 στο 9,3%, βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Παρά ταύτα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξακολουθεί να είναι υψηλός, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη βραχυπρόθεσμη περίοδο κρίνονται ως θετικές. Παρά ταύτα, καθοδικοί κίνδυνοι για το 2024 υφίστανται.

Μακροπρόθεσμα οι προκλήσεις είναι σημαντικές και συνδέονται με τον τομέα της προσφοράς. Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, λόγω των χαμηλών επενδύσεων (παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών) και λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

* Δείτε όλη την ανάλυση, πίνακες και γραφήματα, στη στήλη “Συνοδευτιό Υλικό”

Related posts

Σε ακρόαση κάλεσε το Δ.Σ. της Attica Bank η ΤτΕ

admin

Eurobank: Ταξιδιωτικές εισπράξεις άνω του 2019, κάτω η συνεισφορά στο ΑΕΠ

admin

ΕΒΑ: Προειδοποιήσεις για «κύμα» βρώμικου χρήματος στην ΕΕ

admin

Κίνα-ΗΠΑ: Εδραίωση του ρόλου της Mastercard στις τραπεζικές συναλλαγές

admin

Alpha Bank: Πωλεί στην OTP τη θυγατρική της στην Αλβανία

admin

Alpha: Με υπερκάλυψη 1,7 φορές και τιμή διάθεσης 1 ευρώ η ΑΜΚ

admin

Alpha: Κέρδη 150 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο προβλέπει η Optima

admin

Ευρωζώνη: Κατά €132 δισ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin