Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Dimon: Απειλές ο πληθωρισμός, οι πόλεμοι και η πολιτική της Fed

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον προειδοποίησε ότι ο “επίμονος” πληθωρισμός, οι “τρομεροί πόλεμοι και η βία” και οι προσπάθειες της Fed να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική αποτελούν σημαντικές απειλές για το κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον.

“”Πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί. Όμως σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, παραμένουμε σε εγρήγορση λόγω μιας σειράς από σημαντικές αβεβαιότητες”, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει του ενεργητικού της, κατά τις ανακοινώσεις των αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Το παγκόσμιο τοπίο είναι ιδιαίτερα “ανησυχητικό”, καθώς περιλαμβάνει “τρομερούς πολέμους και βία”, κι αναπόφευκτα προκαλεί αβεβαιότητα τόσο για τις επιχειρήσεις  όσο και για την ευρύτερη οικονομία, είπε ο Ντάιμον. Επιπλέον, σημείωσε ο επικεφαλής της JP Morgan έχουμε το πρόβλημα των “επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν”.

Ο Ντάιμοντ αναφέρθηκε ακόμη τις προσπάθειες της Federal Reserve να μειώσει τους τίτλους που έχει στον ισολογισμό της κατά 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

“Δεν έχουμε βιώσει ποτέ πραγματικά την πλήρη επίδραση μιας ποσοτικής σύσφιξης τέτοιας κλίμακας”, είπε ο CEO της JP Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων, έχει αρχίσει από τον Ιούνιο του 2022 να αφαιρεί κάθε μήνα από τον ισολογισμό της ομόλογα ύψους 95 δισεκατομμύρια δολάρια με τη λήξη τους αντί να τα επανεπενδύει, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κατά 1,5 τρισ. δολάρια από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι σήμερα.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Fed να περιορίσει τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τους άλλους ενυπόθηκους τίτλους που κατέχει με την ελπίδα να αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Fed αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης τους επόμενους μήνες, ωστόσο θα συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της.

Συνολικά, και τα τρία αυτά ζητήματα διαμορφώνουν ένα πολύ άγνωστο μέλλον, είπε ο Τζ. Ντάιμον.

“Δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτοί οι παράγοντες και πρέπει να προετοιμάζουμε την εταιρεία μας για διάφορα πιθανά περιβάλλοντα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε συνεχώς εκεί για τους πελάτες”, είπε.

Τα σχόλια του επικεφαλής της JP Morgan έρχονται εν μέσω ανανεωμένων ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.  Αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει “κόψει ταχύτητα” συγκριτικά  από την κορύφωσή του τον Ιούνιο του 2022, τα στοιχεία για το 2024 μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι σταθερά υψηλότερος από τις προσδοκίες και πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο 2% της Fed.

Κατά συνέπεια οι αγορές όφειλαν να αλλάξουν δραματικά τις προσδοκίες τους για τις μειώσεις των επιτοκίων κι ενώ στις αρχές του έτους εκτιμούσαν ότι μέσα στο 2024 η Fed θα προχωρήσει σε έως και επτά περικοπές επιτοκίων συνολικά κατά 1,75 ποσοστιαίες μονάδες, τώρα η προσδοκία είναι ότι θα γίνουν μόνο μία ή δύο περικοπές επιτοκίων, που θα φτάσουν συνολικά ως το 0,5.

Τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τις τράπεζες όσο δεν οδηγούν σε ύφεση. Η JPMorgan ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση 8% στα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τόκους και την αύξηση των υπολοίπων δανείων. 

Related posts

ΗΠΑ: Η Binance και ο CEO, Changpeng Zhao αναμένεται να παραδεχθούν την ενοχή τους

admin

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν τα χειρότερα αποτελέσματά τους από το 2020

admin

Πακιστάν: Πέντε νεκροί από επίθεση οχήματος με εκρηκτικά σε φυλάκιο του στρατού

admin

Χαμάς: Στους 17.177 οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

admin

Πλήγματα του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις, οικογένειες ομήρων που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν να κλειστεί συμφωνία

admin

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Στη δημοσιότητα βίντεο με ισραηλινό όμηρο

admin

ΗΠΑ: 23χρονος Αμερικανός κατηγορείται για δεσμούς με την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ

admin

Γαλλία: Επτά αγνοούμενοι, παρασύρθηκαν από χειμάρρους μετά από καταρρακτώδεις βροχές

admin

Φον ντερ Λάιεν: Το ζήτημα της διεύρυνσης αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

admin