Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλώνει το μπλοκ χωρών υπέρ της πράσινης εισφοράς στη ναυτιλία

Της Αναστασίας Βαμβακά

Περισσότερες από 60 χώρες υπερασπίστηκαν την ανάγκη επιβολής εισφοράς (levy) επί των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, ως ένα παγκόσμιο μεσοπρόθεσμο μέτρο στην κατεύθυνση πλήρους απαλλαγής της ναυτιλίας από τον άνθρακα “γύρω στο 2050”, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. 

Ως θετικό χαρακτηρίζει το γεγονός με ανακοίνωσή του το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) κάνοντας λόγο “για πρόοδο που σημειώθηκε”. “Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των εντατικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών από τη ναυτιλία και την υποστήριξη που λάβαμε από περίπου 60 κράτη μέλη για ένα σύστημα συνεισφοράς ανά τόνο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο σκοπός του προτεινόμενου συστήματος, που προτάθηκε από το Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας (ICS), είναι να μειώσει το χάσμα κόστους και να δώσει κίνητρα για την ταχεία απορρόφηση πράσινων ναυτιλιακών καυσίμων, καθώς και την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των προσπαθειών μείωσης των θαλάσσιων αερίων του θερμοκηπίου”. 

Το ICS εκφράζει ακόμη την ικανοποίηση του για ορισμένες ακόμη θετικές -όπως τις χαρακτηρίζει- αποφάσεις της συνόδου, όπως μεταξύ άλλων την έγκριση της προσωρινών οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για τη διαχείριση του έρματος στα πλοία που δραστηριοποιούνται σε δύσκολες συνθήκες ποιότητας νερού. Επίσης, θετικά κρίνει τη σύσταση της ομάδας για τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα επί του πλοίου.

Ωστόσο, εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η σύνοδος δεν αναγνώρισε την ανάγκη τροποποιήσεων του κανονισμού που αφορά στο σύστημα αξιολόγησης του δείκτη έντασης άνθρακα (CII) και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων προς την κατεύθυνση ενός βελτιωμένου συστήματος CII που θα παρέχει κίνητρα για σωστές συμπεριφορές και θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους της στρατηγικής του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου του 2023.

Related posts

Ισραήλ: Σε χειρουργική επέμβαση για την εγκατάσταση βηματοδότη υποβλήθηκε ο Νετανιάχου

admin

Μείωση εσόδων για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο ανακοίνωσε η HP

admin

Ολλανδία: Δεκάδες πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ ματαιώθηκαν λόγω χιονόπτωσης

admin

Η Τουρκία θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη

admin

Ν. Χριστοδουλίδης: Συγχαρητήρια στον Τ. Ερντογάν για την επανεκλογή του

admin

Σ. Μισέλ: Ως ΕΕ πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διεύρυνση έως το 2030

admin

Υψηλόβαθμη κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα

admin

Τραμπ: Δηλώνει αθώος και για τις κατηγορίες για τα απόρρητα έγγραφα

admin

Γκαριμπασβίλι: Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν έναν Γεωργιανό και αιχμαλώτισαν έναν άλλο στη Νότια Οσετία

admin