Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Κοκκίνισε» το ταμπλό μετά το pause της Moody’s – Ποιες μετοχές βυθίστηκαν

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε σήμερα (19/3) η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία ξεκίνησε με το… αριστερό την εβδομάδα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας και στον απόηχο της στάσης αναμονής που κράτησε η

Moody’s

. Με αυτό τον τρόπο, μπήκε «φρένο» στο τετραήμερο ανοδικό σερί, που είχε επαναφέρει το Χρηματιστήριο κοντά στο υψηλό 13ετίας των 1.434 μονάδων.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή (15/3) η Moody’s διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντάς την ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Πολλοί επενδυτές είχαν «ποντάρει» στο πολυπόθητο

investment grade

, αλλά η Moody’s επιβεβαίωσε τη φήμη που έχει ως ο πιο αυστηρός από τους οίκους αξιολόγησης, φέρνοντας τους πωλητές στο προσκήνιο.





Ο

Γενικός Δείκτης

 παρέμεινε σε πτωτικό «κανάλι» καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους sellers να πατάνε «γκάζι» στις δημοπρασίες. Στο στόχαστρο βρέθηκαν μετοχές που μέχρι πρότινος υπεραπέδιδαν, όπως η Cenergy Holdings (πλησίαζε το ιστορικό υψηλό των 7,6 ευρώ) και η Σαράντης (έβαλε «φρένο» στο 4ήμερο ράλι που την είχε οδηγήσει σε ρεκόρ 6ετίας).





Η Τράπεζα Πειραιώς ηγήθηκε των σημερινών απωλειών στους τραπεζικούς τίτλους, σημειώνοντας εκ νέου υψηλό τζίρο. «Βουτιά» και για την Jumbo, λόγω της αποκοπής του δικαιώματος στο έκτακτο μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ. Από τα βαριά «χαρτιά» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο «κόκκινο» έκλεισαν επίσης ο ΟΠΑΠ και η Mytilineos.


Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η Aegean, καθώς πέρασε πακέτο μέσω του Χ.Α. για το 3,4% της αεροπορικής εταιρείας. Ειδικότερα, άλλαξαν «χέρια» 3,074 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 12 ευρώ, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγές να ανέρχεται στα 36,888 εκατ. ευρώ.





Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Τρίτης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 18,56 μονάδες ή 1,31% και έκλεισε στις 1.403,47 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.417,28 μονάδες.





Για ακόμη μία μέρα, ο τζίρος «εκτινάχθηκε» σε υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα επίπεδα, με τη συνδρομή των πακέτων της Aegean. Ωστόσο, τη «μερίδα του λέοντος» είχε ξανά η Τρ. Πειραιώς, λόγω του πρόσφατου placement (αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας) και των αλλαγών στις σταθμίσεις που επέφερε στους δείκτες MSCI και FTSE Russell.


Moody’s, εταιρικά αποτελέσματα και κεντρικές τράπεζες στο προσκήνιο


Στον «πάγο» κράτησε ο αμερικανικός οίκος Moody’s την ελληνική οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση (rating) στο «Ba1», αλλά και τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές (stable). Η Moody’s είναι ο μοναδικός από τους αναγνωρισμένους οίκους που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι πέρυσι είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, από Ba3 σε Ba1. Το επόμενο «ραντεβού» για την πιθανή απόδοση του investment grade είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου. Απομένουν άλλες 8 αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας εντός του 2024, με αμέσως επόμενη εκείνη της Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου.





Στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να εστιάζουν οι επενδυτές και οι αναλυτές, με τις περισσότερες εταιρείες, που έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, να έχουν σημειώσει ισχυρή κερδοφορία και ικανοποιητική μερισματική απόδοση. Την Τετάρτη (20/3) ανακοινώνουν τις ετήσιες επιδόσεις τους η Μοτοδυναμική και η Alpha Trust Andromeda, ενώ την Πέμπτη (21/3) ακολουθούν η Austriacard Holdings και η Epsilon Net.


Σε διεθνές πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες απασχολούν αυτή την εβδομάδα την επενδυτική κοινότητα, με την Federal Reserve να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Δεν αναμένονται εκπλήξεις από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, η οποία θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο εύρος του 5,25% έως 5,50%, μεταφέροντας -κατά πάσα πιθανότητα- την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης τον ερχόμενο Ιούνιο. Αποφάσεις αναμένονται και από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας (BoE).


Σε ιστορική κίνηση προέβη σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), η οποία αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007 (σε περίπου 0% έως 0,1% από -0,1% προηγουμένως), τερματίζοντας το μοναδικό καθεστώς αρνητικών επιτοκίων στον κόσμο. Οι εγχώριοι traders υποδέχθηκαν θετικά τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς ο δείκτης Nikkei επανήλθε πάνω από τις 40.000 μονάδες, κοντά στο ιστορικό υψηλό που «χτύπησε» πρόσφατα. Παράλληλα, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.





Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Κύκλωμα μαστροπείας: Η 25χρονη Μαρία και άλλοι τρεις εξέδιδαν 7 ανήλικες – Η αδερφή θύματος μίλησε στις Aρχές





Κέιτ Μίντλετον: Πείραξε και άλλη «βασιλική» φωτογραφία – Η ανακοίνωση του πρακτορείου Getty





Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τον έχει εκνευρίσει ο βρετανικός Τύπος για τον τρόπο πoυ χειρίζεται την Κέιτ




Related posts

Μαρίνα Χατζημανώλη: Τα σχέδια της νέας υφυπουργού Ναυτιλίας για την κυπριακή ναυτιλία

admin

Σάμιος (Folli Follie): Προ των πυλών το σχέδιο εξυγίανσης

admin

Δώρο Πάσχα – Επιδόματα: Πληρωμές μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, πώς θα το υπολογίσετε

admin

Wall Street: Με ισχυρά κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα – 1.000 μονάδες σε 3 μέρες για τον Dow

admin

Νέος οικοδομικός κανονισμός: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα bonus στα ύψη των κτιρίων

admin

Βρούτσης: Επιχείρηση ζήτησε 1,8 εκατ. ευρώ για δώρο Πάσχα εργαζόμενου με μισθό 1.159 ευρώ το μήνα!

admin

Ανοδικό «ξέσπασμα» στη Wall Street – Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Nasdaq

admin

Υπεκμισθώσεις: «Γολγοθάς» οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια

admin

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών

admin