Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικές κινήσεις στη ζώνη των 1.210 – 1.220 μονάδων

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί την Τρίτη στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να παίζουν «άμυνα» στις εισαγόμενες πιέσεις, οι οποίες εδώ και αρκετές ημέρες επιδρούν δυσμενώς στην εγχώρια ψυχολογία, με αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος να οδεύει προς απώλειες της τάξης του 7%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,10% και διαμορφώνεται στις 1.217,35 μονάδες, κερδίζοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.215,80 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.209,46 έως 1.217,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα εξακολουθεί να είναι παρούσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει «αιχμάλωτος» της νευρικότητας και της μεταβλητότητας, ενόσω οι αγοραστές δίνουν «μάχη» για να επικρατήσουν έναντι των πωλητών.

Οι τελευταίοι, πάντως, είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι των τελευταίων εβδομάδων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε μια διόρθωση άνω του 7% μέσα στον Σεπτέμβριο. Αποτέλεσμα είναι τα σωρευτικά κέρδη του 2023 να έχουν «μαζέψει» πέριξ του 30%.

Είναι σαφές ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια στο εξωτερικό, ως απόρροια του δόγματος των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αλλά και των ανησυχιών περί επικείμενης ύφεσης, δεν επιτρέπει στη Λεωφόρο Αθηνών να «αναπνεύσει».

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων δείχνουν να «ξεφουσκώνουν» ελαφρώς, παρότι παραμένουν αρκετά ισχυρά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εξέλιξη άκρως αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις του πληθωρισμού αλλά και την υψηλή βάση σύγκρισης του 2022.

Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας παραμένει εστιασμένη και στις τράπεζες, οι οποίες γυρίζουν σελίδα και εισέρχονται σε διαδικασία αποεπένδυσης. Την αρχή κάνει η Eurobank (1,4%), ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει -εκτός απροόπτου- η Εθνική Τράπεζα (40%).

Την Τετάρτη, δε, θα ξεκινήσει η πρώτη τραπεζική Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) έπειτα από πολλά χρόνια, με την Optima Bank να ετοιμάζεται για την πρεμιέρα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει να βελτιώσει κάπως την εικόνα του, απορροφώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της μηνιαίας «χασούρας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ενθουσίασε το κοινό η είσοδος του Βασίλη Μπισμπίκη στον «Σασμό» – Τον «τρόλαραν» για το μαύρο μπλουζάκι


Διακεκριμένος ειδικός στους κροκόδειλους βασάνισε και κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 40 ζώα

Άφησαν έξω από το πλοίο για Κρήτη μητέρα με δυο παιδιά γιατί δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της

Related posts

Πώς η τηλεοπτική “Δυναστεία” άλλαξε τα σπίτια της Εκάλης τη δεκαετία του ’80

admin

ΝΕ/ΓΣΕΕ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι καθοριστική για την επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

Σταϊκούρας: Αποζημιώσεις 800 ευρώ και τον Δεκέμβριο αν χρειαστεί

admin

Φον ντερ Λάιεν για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας: Η Ευρώπη είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας

admin

Η Ευρώπη κοιμάται και η Κίνα κάνει… ντου

admin

Δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία – Ενεργό ΑΜΚΑ: Τι αλλάζει στους ανασφάλιστους

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέλος στο ανοδικό σερί οκτώ εβδομάδων – Απώλειες άνω του 2% για τις τράπεζες

admin

Αυξήθηκαν τα POS εν μέσω πανδημίας – Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατανομή για το 2020

admin

Στην Αστυπάλαια η σημαντική επένδυση της Volkswagen

admin