Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΤτΕ: Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια το τέταρτο τρίμηνο

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2024, σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετική έκθεση. 

Οπως επισημαίνει, οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023, αν και παρατηρήθηκαν κάποιες πιέσεις από τον ανταγωνισμό για σχετική χαλάρωση των όρων χορήγησης στα συνήθη δάνεια.

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμεινε αμετάβλητη. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση μακροπρόθεσμων δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι, αν και το περιθώριο των τραπεζών για τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω του ύψους των επιτοκίων και της λήξης επιχορηγούμενων από το Δημόσιο στεγαστικών προγραμμάτων. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη. Για το α’ τρίμηνο του 2024, η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2024.

Κατά το δ΄ τρίμηνο του 2023, η αναλογία των αιτήσεων τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη.

Related posts

Διεθνές βραβείο για τις υπηρεσίες θεματοφυλακής της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Βουτιά 8% για τα κέρδη της Barclays το τέταρτο τρίμηνο 2022

admin

Bernanke για Τραπεζα Αγγλίας: Ζητά ριζικές αλλαγές για να προβλεφθεί ο πληθωρισμός

admin

Alpha Bank: Αναστέλλει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου την καταβολή δόσεων για δάνεια και κάρτες

admin

Eurobank: Παράταση ενός χρόνου στο πλαφόν επιτοκίου στα στεγαστικά

admin

Νέα δάνεια άνω του 1,6 δισ. ευρώ αναμένει για φέτος η Optima Bank

admin

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε συνθετική τιτλοποίηση δανείων 0,65 δισ. ευρώ

admin

Alpha Bank: Απομακρύνονται τα σενάρια ύφεσης, αλλαγές στην επενδυτική στρατηγική

admin