Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απάντησε για πρώτη φορά τι θα κάνει με τη Γάζα: Οι τρεις φάσεις του πολέμου

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ παρουσίασε για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ) στο Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για ερώτημα που έχει τεθεί στην ισραηλινή κυβέρνηση με επίταση από τις δυτικές πρωτεύουσες, παρά τη στήριξη που παρέχουν αυτές στο εβραϊκό κράτος.

Ο κ. Γκάλαντ τόνισε ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων και την πλήρη άρση κάθε ευθύνης που έχει το Ισραήλ για τη Γάζα μέσω της δημιουργίας ενός νέου “καθεστώτος ασφαλείας” στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

“Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία λαμβάνει χώρα μια στρατιωτική εκστρατεία με [αεροπορικές επιδρομές] και αργότερα με ελιγμό [εδάφους] με σκοπό την καταστροφή των διοικητικών στελεχών και την καταστροφή των υποδομών προκειμένου να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς”, είπε ο Γκάλαντ.

Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί με μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, καθώς τα στρατεύματα θα εργάζονται “για να εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης”.

“Το τρίτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και του κατοίκους της [περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα]”, κατέληξε.

Πρόταση Χαμάς για “ομήρους με αντάλλαγμα εκεχειρία”

Σύμφωνα με “επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ” του BBC, η Χαμάς φέρεται να δηλώνει διατεθειμένη να απελευθερώσει κάποιους εκ των τουλάχιστον 203 ομήρων που φέρεται να κρατά αν το Ισραήλ υπογράψει άμεσα κατάπαυση πυρός.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το BBC. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, αλλά κάποιοι βρίσκονται κρατούμενοι από άλλες ένοπλες ομάδες όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Συναγερμοί για επιθέσεις πυραύλων ήχησαν το πρωί της Παρασκευής στις κοινότητες Μεφαλσίμ και Νιρ Αμ που έχουν εκκενωθεί στην περιοχή της Γάζας, μετά από μια “ηρεμία” που κράτησε περί τις 11 ώρες. Οι τελευταίες ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, εκτοξεύτηκαν λίγο πριν τις 23:00 χθες το βράδυ. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Ανοίγει η Ράφα

Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που ξέσπασε έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της “καταστροφής” επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Αίγυπτος συνεχίζει να επισκευάζει τους βομβαρδισμένους δρόμους που οδηγούν στον παλαιστινιακό τερματικό σταθμό και σήμερα “αιγυπτιακά οχήματα και υλικό εισήλθαν για να επισκευάσουν το δρόμο από την παλαιστινιακή πλευρά”, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Φράγματα από μπετόν, που είχαν τοποθετηθεί στο σύνορο κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αφαιρέθηκαν από τους Αιγυπτίους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μία πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Την Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως “η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή”, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Εκκενώνεται πόλη στα σύνορα με Λίβανο

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να απομακρύνει τους κατοίκους από την Κιριάτ Σμόνα στα βόρεια, προς ξενώνες που επιδοτούνται από το κράτος. Η εκκένωση πραγματοποιείται εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες συμμαχικές παλαιστινιακές φατρίες με στόχο το βόρειο Ισραήλ.

Την Πέμπτη τρία άτομα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα στην πόλη.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει πληθυσμό περίπου 22.000 κατοίκων, αν και πολλοί έχουν ήδη φύγει εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν πολλές άλλες τοποθεσίες που ανήκουν στη σιιτική ισλαμιστική (σύμμαχο του Ιράν) Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας ως απάντηση στη χθεσινή ρίψη ρουκετών και πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ. Ξεχωριστά, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοτώνοντας έναν τρομοκράτη στην περιοχή.

Related posts

Διαδηλωτές για το κλίμα έβαψαν πορτοκαλί ομοίωμα δεινοσαύρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου

admin

Ναυάγιο στην Πύλο – ΕΕ: “Να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών”

admin

Τζεντιλόνι: Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 το κεντρικό θέμα του Eurogroup

admin

Ισραήλ: Η Κνεσέτ ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα για την επικύρωση του πολύ αμφιλεγόμενου νόμου για τον περιορισμό των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου

admin

Κίνα: Υπογραφή αριθμού ρεκόρ επενδυτικών συμφωνιών στη φετινή 20η China-ASEAN Expo

admin

Ομάδα Αυστραλών βουλευτών θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να ζητήσει την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

admin

Ο ΠΟΥ αδυνατεί να επικοινωνήσει με επαφές του στο νοσοκομείο Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Rolco ΒΙΑΝΙΛ: Άνοιγμα στην αμερικανική αγορά με την πρωτοποριακή σειρά προϊόντων MyPlanet

admin

Στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς – Αίτημα Ισραήλ για εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα

admin