Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο συγκέντρωσε ποσό-ρεκόρ 22 δισ. ευρώ από πώληση “λαϊκών” ομολόγων σε μικροεπενδυτές

Το Βέλγιο πούλησε ομόλογα αξίας 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες μικροεπενδυτές τη Δευτέρα, ποσό-ρεκόρ για τη χώρα, σε μια κίνηση από τη μία προσέλκυσης κεφαλαίων και σε ένα μήνυμα στις τράπεζες που έχουν αργήσει να αυξήσουν τα επιτόκια αποταμίευσης.

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι αγόρασαν έντοκα γραμμάτια διάρκειας ενός έτους, σύμφωνα με τη Βελγική Υπηρεσία Χρέους. Το κουπόνι 3,3% στο γραμμάτιο συγκρίνεται με ένα μέσο επιτόκιο 3,13% για τις βελγικές καταθέσεις έως και ενός έτους, δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πώληση είχε “στόχο να τονώσει τον ανταγωνισμό” μεταξύ των τραπεζών που πρέπει να “ανακτήσουν την εμπιστοσύνη” των αποταμιευτών, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ σε δήλωσή του. “Η επιτυχία της έκδοσης, οι αυξήσεις επιτοκίων από ορισμένες τράπεζες και η αυξημένη ζήτηση από τους αποταμιευτές για προϊόντα εκτός λογαριασμών ταμιευτηρίου συμβάλλουν σε αυτόν τον στόχο”.

Η μεγάλη πώληση έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Ουγγαρία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά για χρηματοδότηση και οι αυξανόμενες αποδόσεις κάνουν τα κρατικά ομόλογα πιο ελκυστικά για τους αποταμιευτές που έχουν κουραστεί από χρόνια μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων.

“Οι Βέλγοι έχουν τεράστιες αποταμιεύσεις στην τράπεζα, επομένως έμμεσα είναι επίσης ένα σχέδιο να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τεράστια ποσά να χρησιμοποιηθούν με ελαφρώς πιο παραγωγικό τρόπο και ενδεχομένως να δελεαστούν οι τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεών τους”, δήλωσε ο Ronald van Steenweghen, επενδυτής στην Degroof Petercam Asset Management με έδρα τις Βρυξέλλες.

Αρχικά, στόχος ήταν πώληση ομολόγων σε μικροεπενδυτές συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Μετά τη σημερινή πώληση, το γραφείο χρέους του Βελγίου μείωσε την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων το 2023 για θεσμικούς επενδυτές κατά 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 42,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια άλλη πώληση ομολόγων σε μικροεπενδυτές ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Τον Ιούνιο, υπήρξαν πολλά παράπονα προς την κυβέρνηση από πολιτικά κόμματα, καθώς οι άνθρωποι ήταν πολύ απογοητευμένοι από τις τράπεζες που δεν αύξαναν τα επιτόκια αποταμίευσης όσο θα ήθελαν”, δήλωσε η Charlotte de Montpellier, ανώτερη οικονομολόγος στην ING Economic Research. “Έτσι η κυβέρνηση παρενέβη με ένα προϊόν διαθέσιμο σε όλους, με υψηλότερο επιτόκια”.

Η συμφωνία της Δευτέρας ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, όταν η χώρα είχε συγκεντρώσει 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες μικροεπενδυτές κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, παρακάμπτοντας έτσι τις αυξανόμενες αποδόσεις που ζητούσαν οι επαγγελματίες επενδυτές.

Τον Ιούνιο, η Ιταλία συγκέντρωσε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω πώλησης χρέους που απευθυνόταν σε μικροκαταθέτες, ποσό-ρεκόρ για ιταλική προσφορά χρέους σε μικροεπενδυτές.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Την Κυριακή η συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι στην Ιαπωνία

admin

Γάζα: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να συζητήσει για πιθανή ανακωχή

admin

Νίγηρας: Η “μετάβαση” δεν θα υπερβεί τα 3 χρόνια, δηλώνει ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας

admin

Η Γερμανία αναζητά αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά για τις τράπεζες σε συνομιλίες με την Κίνα

admin

Tesla: Υποχώρησαν κέρδη και έσοδα – Θα παρουσιάσει νωρίτερα κάποια οχήματα

admin

BYD: Το πιο κερδοφόρο τρίμηνο στην ιστορία της ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων

admin

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας

admin

Αμερικανικά drones εκτελούν πτήσεις στη Γάζα αναζητώντας τους ομήρους που κρατά η Χαμάς

admin

Νέο Σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος ζητά ο δικτάτορας της Γκαμπόν

admin