Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τζ. Γέλεν: “Ασυγχώρητη” η αργοπορία των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία τη δημοσιονομική και στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται επανέλαβε την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν το σχετικό κονδύλι.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Τζάνετ Γέλεν τόνισε αρχικά πόσο κρίσιμη είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε “ασυγχώρητη” την καθυστέρηση των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν την πρόσθετη βοήθεια προς τη χώρα, προσθέτοντας ότι είναι “επιζήμια” για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. 

Όπως είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι των δύο οργανισμών συζήτησαν τις κοινές τους προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που έχει κάνει το Κίεβο αλλά και την υποχρέωση της Ρωσίας να πληρώσει για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο επιθετικός της πόλεμος.

“Η δημοσιονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει βασικές υπηρεσίες στον λαό της”, ανέφερε η Γέλεν μετά τη συνάντηση με τον Σμίχαλ.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν παράσχει σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, στο πλαίσιο πάντα εκτεταμένων ελέγχων και δικλείδων ασφαλείας ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα φτάνουν στους κατάλληλους ανθρώπους και αξιοποιούνται σωστά.

Η Γέλεν χαιρέτισε την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει την πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία σε δικομματική βάση και τόνισε ότι η αποτυχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να πράξουν τόσο καιρό “είναι ασυγχώρητη και επιζήμια για την εθνική μας ασφάλεια”.

“Κάθε στιγμή καθυστέρησης από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής ενισχύει τον (Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν και ενθαρρύνει τους αντιπάλους της Αμερικής σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν στενά αν… οι Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρούν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν μια δημοκρατική Ουκρανία στην αντίστασή της απέναντι σε μια αυταρχική Ρωσία”, σημείωσε.

Ο Σμίχαλ από την πλευρά του υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα της βοήθειας από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπονομεύσει την ουκρανική οικονομία με επιθέσεις σε υποδομές, όπως τα ηλεκτρικά δίκτυα, τα λιμάνια, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα εργοστάσιά της.

“Υπάρχει κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής. Εάν η Ρωσία καταστρέψει την οικονομία της Ουκρανίας, θα ακρωτηριάσει το ουκρανικό κράτος σε σημείο που να μην μπορεί να αμυνθεί στο πεδίο της μάχης”, ανέφερε χαρακτηριστιά ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να διασφαλίσει τη διαφάνεια της βοήθειας των ΗΠΑ και δεσμεύεται για “μηδενική ανοχή” σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάχρηση.


 

Related posts

Και επισήμως στον πλήρη έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν το Ναγκόρνο Καραμπάχ – Αποχώρησαν Ρώσοι και Τούρκοι παρατηρητές

admin

ΥΠΕΞ Βελγίου: Θα προσκαλέσουμε την Τουρκία για τον εορτασμό της 20ης επετείου της μεγάλης διεύρυνσης της ΕΕ

admin

Μεγαλώνουν οι επιφυλάξεις της Δύσης για την Ουκρανία

admin

Ο Λουκασένκο χλευάζει την Πολωνία για την παρουσία των μισθοφόρων της Wagner κοντά στα σύνορα της

admin

Η Σουηδία υποκύπτει στον Ερντογάν: Το κοινοβούλιο αυστηροποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο

admin

Βραζιλία: Αναβλήθηκε για την Τρίτη η δίκη του πρώην προέδρου Μπολσονάρου

admin

ΥΠΕΞ Υεμένης: Κίνδυνος για περιβάλλον και ναυσιπλοΐα το πλοίο που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι

admin

Ρωσία: Αίρει το καθεστώς βίζας για τους Γεωργιανούς

admin

Γερμανία: Τρίτος μήνας υποχώρησης της βιομηχανικής παραγωγής

admin