Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όχι», τα «ναι», οι αποχές και ο ακροδεξιός εμφύλιος

Με σχεδόν δεδομένες τις αποχές, περισσότερες ή λιγότερες, σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν τοποθετηθεί υπέρ επί της αρχής, οι ομιλίες των επικεφαλής επικεντρώθηκαν στις διαφοροποιήσεις που προέκυψαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη, είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», διερωτώμενος παράλληλα αν για το ίδιο είναι έτοιμοι και οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο Φάμελλος έκανε λόγο για «ανεπάρκεια» της ΝΔ να υπερψηφίσει μόνη της το νομοσχέδιο, το οποίο για τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ατελές». Παράλληλα, τόνισε πως «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους»: «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν», σχολίασε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας και την απαξιωτική αναφορά του Πρωθυπουργού στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Αιχμές για Βορίδη

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, που έκανε σαφή τη στάση τού ΠΑΣΟΚ υπέρ της συμπερίληψης, εξηγώντας πως η επί της αρχής υπερψήφιση γίνεται με στόχο «την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και της περιθωριοποίησης», «την ισότιμη συμμετοχή στον κοινωνικό βίο». Τα βέλη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έπεσαν κυρίως στον Πρωθυπουργό: «Τα κάνει όλα αυτά για έναν και μόνο λόγο: θέλει να εμφανίζεται ως  μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει ούτε το ίδιο του το κόμμα», σημείωσε, σχολιάζοντας ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις «για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, είναι έργο της δημοκρατικής παράταξης και του προοδευτικού κόσμου της χώρας».

Περισσότερο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στη στάση του Μάκη Βορίδη και στον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικού από τον υπουργό Επικρατείας. «Η καρέκλα είναι γλυκιά, παραμένει μέλος της κυβέρνησης», ανέφερε. «Αφήστε τα μαθήματα, γιατί αυτά είναι ανέκδοτα», είπε, κάνοντας και αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, από την οποία «προέκυψε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου».

Αρνητικό το ΚΚΕ

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα «η πεμπτουσία της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα των παιδιών» – ο γ.γ. του ΚΚΕ προανήγγειλε την καταψήφιση του νομοσχεδίου. «Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο ξέροντας από την αρχή ότι θα το περάσει όχι με τις δικές της, αλλά με τις ψήφους των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης – όχι όλων δυστυχώς», σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης για τη Νέα Αριστερά, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «δεν είναι συνειδησιακό θέμα η αμφισβήτηση της ισότητας».

Η μάχη της σκληρής Δεξιάς

Μέσα σε όλα, στην ημέρα κυριάρχησε και ο ακροδεξιός εμφύλιος, η κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Βασίλη Στίγκα. «Πήραμε μια μικρή γεύση από τον εθνικό μας γελωτοποιό», είπε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης – η σύγκρουση μεταξύ τους έχει ξεκινήσει από την προσπάθεια ανεύρεσης των 15 ψήφων για την ονομαστική ψηφοφορία. «Δεν έχει τη στοιχειώδη μόρφωση και ευγένεια να συνομιλήσει με έναν άνθρωπο», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο Στίγκας. «Είσαι ψεύτης και συκοφάντης», φώναζαν από τα έδρανα οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης. «Ο κ. Βελόπουλος απαξιοί να σας απαντήσει πολιτικά και δικαστικά. Σας αφήνει στη χλεύη των ψηφοφόρων», δήλωσε αντί του Βελόπουλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης.

Related posts

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία στο νέο τουρκικό διαβατήριο

admin

Επίσκεψη – ορόσημο για το θετικό κλίμα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις

admin

Πού να φεύγεις απ’ το μαντρί

admin

Μητσοτάκης σε Μητροπολίτη Νουβίας: Είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων στο Σουδάν

admin

«Μαχαιρώματα» και τεντωμένα νεύρα πριν από το Συνέδριο

admin

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΙΤΕΣ

admin

Οργή Κασσελάκη για την παρέμβαση Τσίπρα – «Τινάζει τα πάντα στον αέρα»

admin

Σακελλαροπούλου: Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας πλήττει την ενότητα του ΝΑΤΟ

admin

«Στρατηγική πύλη» της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα

admin