Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στρατηγική πύλη» της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα

Γεωπολιτική και οικονομική διάσταση δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές του στην Ινδία – την πολυπληθέστερη χώρα και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με αναμενόμενους, κατά το ΔΝΤ, ρυθμούς ανάπτυξης 6,3% το 2024 –, όπου βρίσκονται από χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή.

Η Αθήνα διεκδικεί ινδικές επενδύσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, στην πράσινη ενέργεια, σε κόμβους logistics, στον τουρισμό. Αντίστοιχα επιδιώκεται ενίσχυση της παρουσίας στην Ινδία ελληνικών εταιρειών της ναυτιλίας, των τροφίμων, των φαρμάκων.

Στόχος του Μητσοτάκη, που συναντά τον Μόντι το πρωί στο Νέο Δελχί και το απόγευμα θα μιλήσει στο ετήσιο φόρουμ Raisina Dialogue, ενώ αύριο θα βρεθεί σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Βομβάη, είναι συνολικά η ανάδειξη της Ελλάδας ως «στρατηγικής πύλης» της Ινδίας προς την Ευρώπη. Και ως ζωτικού σημείου του φιλόδοξου πρότζεκτ «Διάδρομος Μέσης Ανατολής – Ινδίας – Ευρώπης» (IMEC).

Σημείο-κλειδί είναι το λιμάνι του Πειραιά ως πιθανός εναλλακτικός κόμβος για τα ινδικά προϊόντα. Ηδη από τις συζητήσεις Μητσοτάκη και Μόντι τον περασμένο Αύγουστο στο Μαξίμου, Αθήνα και Νέο Δελχί προσέδωσαν στρατηγικά χαρακτηριστικά στη διμερή σχέση σε σειρά τομέων. Ανάμεσά τους, η άμυνα. «Ως ιστορικά ναυτικά έθνη», έλεγε ο Μητσοτάκης, «μοιραζόμαστε κοινές αξίες και σταθερή δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας».

ΕΛΕΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Related posts

Κασσελάκης: Η ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αύριο

admin

Μητσοτάκης – Σίσι: Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία – Τι συμφώνησαν

admin

Επιμένει στη δημιουργία σκιών για τα οικονομικά του Κασσελάκη η ΝΔ – Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Τετ α τετ Ιμάμογλου με Κασσελάκη – Τι συζήτησαν

admin

Μητσοτάκης: Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα, να μην μείνει λόγος κενός

admin

Σκουρλέτης: Ολέθριο να μην γίνει συνέδριο – Κοροϊδία το «πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας» του Κασσελάκη

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: Στο στόχαστρο οι πινακίδες «Δεν ξεχνώ» σε ελληνικές πόλεις

admin

Τρεις πτήσεις στην Αθήνα για τον «θωρακισμένο» Ερντογάν

admin

Τέμπη: Έξι ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ «για την κρατική μονταζιέρα» – Καλεί σε παρέμβαση Εισαγγελέα

admin