Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρώτα 24ωρα μετά την τραγωδία και τα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για ενέργειες αρμόδιων υπηρεσιών τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την τραγωδία των Τεμπών προκύπτουν από το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» και τα έγγραφα που παρουσίασε.

n Το πρώτο αφορά τον τρόπο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, οι καταγεγραμμένες συνομιλίες των σιδηροδρομικών. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές περιγραφές για τον τρόπο που «βγήκε» το σχετικό ηχητικό υλικό από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, που είναι περιορισμένης πρόσβασης και συγκεκριμένα:

Α) Από ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. κι από έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία για το πολύνεκρο δυστύχημα προκύπτει ότι το ηχητικό υλικό στάλθηκε στις 2-3 Μαρτίου ηλεκτρονικά, αλλά και «χέρι με χέρι» από υπάλληλο του ΟΣΕ στα γραφεία της Αστυνομίας.

Β) Αντιθέτως στέλεχος του ΟΣΕ είχε προσδιορίσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι ο ίδιος, μαζί με αστυνομικό, λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των δύο συρμών εισήλθαν στο ελεγχόμενο σύστημα καταγραφών συνομιλιών του σιδηροδρόμου και τότε παραδόθηκε το ηχητικό υλικό στην Αστυνομία.

Οπότε, εναπόκειται στη δικαστική έρευνα να ανακαλύψει ποιοι εισήλθαν τελικά τα κρίσιμα 24ωρα στον ειδικό χώρο του ΟΣΕ και ποιοι έλαβαν σχετικά ηλεκτρονικά αντίγραφα.

n Το δεύτερο ζήτημα αφορά το μοντάζ των συνομιλιών του ήδη κατηγορούμενου σταθμάρχη της Λάρισας με δύο διαφορετικούς μηχανοδηγούς (εκείνου της μοιραίας «Intercity 62» και ενός τοπικού συρμού) που ενοποιήθηκαν σε μία. Από αυτή την ηλεκτρονική συγκόλληση των συνομιλιών (δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023) δημιουργήθηκε η εικόνα ότι δόθηκε δύο φορές η εντολή για τη «λάθος πορεία» του μοιραίου τραίνου κι η δεύτερη μάλιστα μετά την αναχώρησή του. Από την ίδια «συνομιλία» δίνεται η εικόνα ότι υπήρχε και νεότερο ερώτημα του άτυχου μηχανοδηγού, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Υπήρχε μόνο μία συνομιλία δύο φράσεων προ της αναχώρησης της αμαξοστοιχίας.

Σημειώνεται ότι Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης του ΟΣΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει σχετικά με τις αποκαλύψεις του «Βήματος της Κυριακής» ότι «το ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβεβαιώνει τα όσα δημόσια δήλωνε το Σωματείο μας λίγες ημέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών για τη διαρροή μονταρισμένων ηχητικών λίγες ώρες μετά το έγκλημα, για να καλλιεργηθεί η θεωρία του μοναδικού ανθρώπινου λάθους».

n Το τρίτο σημαντικό ζήτημα αφορά διευκρινίσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ότι εκείνοι δεν είχαν καμία σχέση με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Αστυνομικοί επισημαίνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη διαρροή των ηχητικών ντοκουμέντων (τα οποία παρέλαβαν μάλιστα μετά τη… δημοσιοποίησή τους) και τα παρέδωσαν αμέσως – σε συνεννόηση με τις δικαστικές Αρχές – για ανάλυση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Related posts

Μητσοτάκης: Στο υπ. Εσωτερικών ο πρωθυπουργός

admin

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ – Θέλει να ενώσει τις δύο αριστερές» γράφει η ιταλική Repubblica

admin

ΠΡΟΜΟΤΑΡΙΣΜΑ

admin

Μήνυμα στους διοικητές νοσοκομείων: Αξιολόγηση ανά μήνα και ξαφνικές εφόδους

admin

Δυναμώνει η συμμαχία με την Αίγυπτο

admin

Δημοσκόπηση: Ο «Κανένας» έγινε και επιτυχημένος υπουργός – 6 στους 10 κατηγορούν για αλαζονεία την κυβέρνηση

admin

Παρουσιάζεται το σχέδιο για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού – Τι αλλάζει

admin

Ανδρουλάκης: Το κλειδί της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι η πρόληψη

admin

ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ

admin