Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα νερά

Σε ένα συνέδριο που εξελίσσεται με τα στελέχη μουδιασμένα από το μπρα ντε φερ ανάμεσα στη σημερινή ηγεσία και την προηγούμενη, το βασικό ερώτημα αφορά την προσφυγή στη βάση: πεντέμισι μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, το κόμμα προσφεύγει εκ νέου στη βάση του, είτε για να επιβεβαιώσει την ισχύ του σημερινού προέδρου του είτε για να τον αλλάξει – «βρείτε αντίπαλο και πάμε» ήταν το σύνθημα του Κασσελάκη, μετά την παρέμβαση του Τσίπρα που έθεσε ως επιτακτική ανάγκη την προσφυγή στη βάση.

Υπάρχει αντίπαλος στον Κασσελάκη;

Οι διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν από το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίστηκαν παράλληλα με τη διεξαγωγή του συνεδρίου και κορυφώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα, με συνάντηση οκτώ κορυφαίων στελεχών του κόμματος.

Τα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι είχαν περιοριστεί το πρωί της Παρασκευής: ο Διονύσης Τεμπονέρας αποσύρθηκε, η Ολγα Γεροβασίλη έμεινε.

Η Γεροβασίλη, στενή συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα που σήκωσε στην πλάτη της την τελευταία σύγκρουση με τον Κασσελάκη για το ερωτηματολόγιο και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως τώρα διατηρήσει μετριοπαθές προφίλ – και η απόφασή της να αποτελέσει αντίπαλο δέος στα όργανα θεωρείται, εκ των υστέρων, μια αίσθηση των προβληματισμών που διατύπωσε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τεμπονέρας ήταν ένας εξ αυτών που σήκωσε το γάντι εντός της ΠΓ στην προεδρική απειλή για αναβάπτιση Κασσελάκη στη βάση, ενώ οι σχέσεις ήταν ήδη σε κακό σημείο που επιδεινώθηκε μετά τη συμμετοχή του Τεμπονέρα σε κοινό πάνελ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων, στο τέλος, ανήκε στην αντιπρόεδρο της Βουλής, που είχε μπαράζ επαφών στο γραφείο της στη Βουλή με τον Τεμπονέρα, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και άλλα στελέχη.

«Η Αριστερά δεν παράγει μεσσίες και ήρωες. Παράγει κοινωνικά υποδείγματα», είπε λίγη ώρα έπειτα από τη συνάντησή του με τη Γεροβασίλη ο Τεμπονέρας – δείχνοντας προς τις επόμενες κινήσεις του και στην επιλογή του να μην απαντήσει στην πρόκληση Κασσελάκη.

«Εχουμε χρέος να κρατήσουμε την υπόθεση αυτή ζωντανή.

Αν χρειαστεί για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή, να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως οι δικές του ρίζες είναι «στέρεες και διαχρονικές» και πως παρότι «καρέκλες και οφίτσια», αν και του προσφέρθηκαν, «δεν τα διεκδίκησε ποτέ».

Με αυτό το δεδομένο, φαίνεται πως η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να συσπειρωθεί σε ένα πρόσωπο, δηλαδή στη Γεροβασίλη, έχοντας με σαφές τρόπο και την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του, ο Κασσελάκης έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογική καμπάνια, λέγοντας («στο Κόκκινο») πως είναι «ο τελευταίος που είναι κολλημένος με την καρέκλα».

ΟΙ ΤΕΤΡΑΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ.

Τα αχαρτογράφητα νερά αφορούν και την επερχόμενη διαδικασία – η ημερομηνία που θα στηθούν οι τετραπλές κάλπες (συντονιστές ομάδων μελών, νομαρχιακές επιτροπές, Κεντρική Επιτροπή και προεδρική εκλογή) έρχεται ακόμα νωρίτερα χρονικά, σε διάστημα δύο εβδομάδων από το συνέδριο, λόγω αργιών και τριημέρων.

Ο τρόπος που θα στηθούν οι κάλπες έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, οι εκλογές των ΟΜ θα ήταν υβριδικές – δηλαδή θα διεξαχθούν και ψηφιακά και προφορικά.

Γι’ αυτό άλλωστε αναβλήθηκαν λίγες μέρες πριν από το συνέδριο, καθώς δεν υπήρχαν οι σχετικές εγγυήσεις ασφαλείας: το ψηφιακό σκέλος ήταν απόλυτη προϋπόθεση για την προεδρική πλευρά.

Η Κουμουνδούρου, σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό από την εσωκομματική κάλπη που έγινε πριν από λίγους μήνες για την ηλεκτρονική διασύνδεση των καλπών – την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει, εφόσον τα πράγματα φτάσουν ως εκεί.

Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με το μητρώο – τη λεπτομέρεια του αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει κάλπη ανοιχτή ή η αναμέτρηση θα γίνει με το κλειστό, υφιστάμενο μητρώο.

Παράλληλα, αναταραχή προκάλεσε η πληροφορία (news247) πως ο Κασσελάκης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 (όταν δάνεισε στη Left media το ποσό των 230.000 για την πληρωμή εργαζομένων) ήταν ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος αλλοδαπής εταιρείας (με την ονομασία Osios LLC), πράγμα που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία για τους προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων – με νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπει αυτεπάγγελτο αδίκημα για συμμετοχή σε εταιρεία του εξωτερικού αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

«Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες αλλοδαπών εταιρειών.

Εγώ, όπως είναι γνωστό, δεν είμαι βουλευτής», ανέφερε σε ανάρτηση-απάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εφόσον ο νόμος αφορά και εμένα, θα πουλήσω τις εταιρείες που έχω στο εξωτερικό», σημείωσε, ρίχνοντας βέλη και στα ΜΜΕ.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα και στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συγκρότηση κομματικού σχηματισμού που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, αποφάσισε για τις 1-3 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Νέα Αριστερά.

Related posts

Χίος: «Τούρκοι μας παρενοχλούν με εμβολισμούς ή με όπλα»

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Με καθυστέρηση έξι ημερών η παραίτηση Βαρβιτσιώτη

admin

ΝΔ για Ρουβίκωνα στο σπίτι Καραμανλή: Οι θρασύδειλοι τραμπούκοι δεν πρόκειται να εκφοβίσουν κανέναν

admin

Μήνυμα Χαρδαλιά: «Αδιαπραγμάτευτη η αμυντική θωράκιση»

admin

καμερες

admin

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται ολοκληρωμένο στις 31 Δεκεμβρίου 2023

admin

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης

admin

Αθανασίου για Παπαγγελόπουλο: Μου έλεγε να κάνω κατάχρηση εξουσίας

admin

Γαλάζιο σήμα για μετωπική με Ανδρουλάκη

admin