Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ονομαστική ψηφοφορία για τους servicers

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε τροπολογία που επιτρέπει στους servicers να κάνουν χρήση του Ηρακλή ΙΙΙ έως το τέλος του έτους εις βάρος των δανειοληπτών.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές:

Στις 05.12.2023 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον ν. 5072/2023, με τον οποίο ενσωμάτωνε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2021/2167, η οποία μεταξύ άλλων όριζε το θεσμικό πλαίσιο των servicers και ένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, όπως είναι πχ η αναλυτική ενημέρωση του δανείου τους και η συμμόρφωση των servicers με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Η Οδηγία ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης όλες οι ενέργειες, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και έδινε και τη δυνατότητα ρύθμισης των δανείων σε άλλο νόμισμα εκτός του ευρώ (πχ ελβετικό φράγκο). Τίποτα από αυτά όμως δεν ενσωματώθηκε. Εκτός από την Οδηγία, με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκε και ο Ηρακλής ΙΙΙ, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Ακινήτων κ.α.

Σήμερα η κυβέρνηση με μια τροπολογία που κατέθεσε, εξαιρεί από την εφαρμογή της Οδηγίας έως τέλος του έτους «τη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων, καθώς και στις συμβάσεις διαχείρισης αυτών». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έως τέλος του έτους οι servicers μπορούν να κάνουν χρήση του Ηρακλή ΙΙΙ, τιτλοποιώντας ό,τι δάνειο έχει απομείνει και αφήνοντας απροστάτευτους τους δανειολήπτες, καθιστώντας την ευρωπαϊκή οδηγία απολύτως κενό γράμμα.

Related posts

Αλμα 3 δισ. ευρώ στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Απρίλιο

admin

Καραβίας: Ευκαιρία οι επενδύσεις στην ελληνική ενέργεια

admin

Τρ. Πειραιώς: Εξαγοράζει την Iolcus του Αχιλλέα Κοντογούρη

admin

ΥΠΟΙΚ: Εχουν ρυθμιστεί δάνεια 35,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη Ιανουαρίου

admin

Πτώση 26% για τα κέρδη της Citigroup το τέταρτο τρίμηνο

admin

Εθνική: Στην κοινοπραξία υπό την doValue το Frontier, έναντι 160 εκατ. ευρώ

admin

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τράπεζες: Εξι κινήσεις προετοιμασίας

admin

Βουτιά 8% για τα κέρδη της Barclays το τέταρτο τρίμηνο 2022

admin

Αντιπρόεδρος BlackRock: Παραπλανεί τους επενδυτές ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

admin