Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κεντρική Επιτροπή το καυτό μπαλάκι των διαγραφών

Βήμα βήμα εξελίσσεται η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τελευταίο επεισόδιό της τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος με αντικείμενο την παραπομπή των τεσσάρων στελεχών (Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης) από τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτάσει και φάκελος με παραπομπή της βουλευτού B’ Πειραιά Νίνας Κασιμάτη από μέλη του ΚΣ της Νεολαίας του κόμματος λόγω της στήριξής της στον Γιάννη Λαγουδάκο στο Πέραμα κατά τον δεύτερο γύρο των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο δεύτερος φάκελος δεν συζητήθηκε, υπήρξε όμως μια πολύωρη συνεδρίαση για τον πρώτο, που θέτει σε μια περιδίνηση όλο το κόμμα.

Οι παραπομπές των τεσσάρων σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής απαιτούν γνωμοδότηση από το ανώτερο όργανο στο οποίο ανήκουν: την Κεντρική Επιτροπή. Αρα, στην προγραμματισμένη ΚΕ της 11ης και 12ης Νοεμβρίου δεν θα αναμένουμε μία ακόμα εικόνα των αντιθέσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά θα συζητηθεί αυτοτελώς το εν λόγω θέμα. Χωρίς βέβαια να δεσμεύει τη 15μελή Επιτροπή Δεοντολογίας. Ισορροπιστικά ο πρόεδρός της Αντώνης Κοτσακάς επαναλαμβάνει πως η γνωμοδότηση δεν δεσμεύει τους ίδιους, αλλά δεν τους δεσμεύει και η προεδρική πρόταση.

Πάντως στο τυπικό μέρος, και υποεπιτροπές του οργάνου συγκροτήθηκαν για να εξετάσουν τον κάθε παραπεμπόμενο, όπως προβλέπει η μέγιστη των κυρώσεων που είναι η διαγραφή, και η διαδικασία έκανε ένα βήμα με φόντο την ΚΕ αλλά και με αίτημα την τεκμηρίωση των κατηγοριών και την ακρόαση των εγκαλουμένων, όπως προβλέπει το Καταστατικό. Πίσω από τα στενά διαδικαστικά, σύμφωνα με μια άποψη, η Επιτροπή καλείται να επιλύσει βασικά ένα μείζον πολιτικό θέμα που σήμερα διακυβεύει την ενότητα του χώρου και που προς το παρόν παραπέμπεται στις δύσκολες καλένδες της ΚΕ.

Μια ΚΕ συν τοις άλλοις που αναμένεται να συνοψίσει όλο το διχαστικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ που εσχάτως διανθίστηκε από ορισμένα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, από ένα νέο κείμενο-πλατφόρμα του Διονύση Τεμπονέρα και άλλων στελεχών (Διάνα Βουτυράκου, Χρήστος Λαμπρίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Χάρης Τσιόκας κ.ά.) που εγγράφεται στον άξονα «ούτε διάσπαση ούτε σύγκρουση. Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης». Και ειδικότερα, κάτι που πλέον συζητείται εντόνως και από σκόρπιες δυνάμεις γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τέως στελέχη του: «η διαμόρφωση παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στη Γαλλία. Το ιστορικό συνέδριο του Επινέ και η δημιουργία μετώπου απέναντι στην τότε ισχυρή Δεξιά», όπως αναφέρουν ο Δ. Τεμπονέρας και τα άλλα 24 στελέχη του κειμένου.

Στην αντίρροπη τάση, σκληρή γραμμή διατήρησε ο Νίκος Φίλης, και μάλιστα με αρθρογραφία του στην «Αυγή», που βάλλει ευθέως εκ νέου κατά της ηγεσίας, την εγκαλεί για «ριάλιτι», για νεοφιλελεύθερη γραμμή ξένη προς την Αριστερά, για μετάλλαξη και μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε Δημοκρατικό Κόμμα α λα ΗΠΑ, ενώ υποσημειώνει πως θεωρεί «παράσημο την εκτός Καταστατικού και προγράμματος του κόμματος επιχειρούμενη διαγραφή μου από έναν αρχηγό που λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, καθώς μάλιστα υπερηφανεύεται ότι μπορεί να είναι καλός πρωθυπουργός επειδή υπήρξε καλός επιχειρηματίας»! Ο Δημήτρης Βίτσας από τη μεριά του κρατά μια πιο ήπια στάση, αλλά υπενθυμίζει πως εν όψει συνεδρίου δεν είναι συνθετικό και νόμιμο να προτείνει ο πρόεδρος διαγραφές. Μια στρατηγική θεώρηση που πρώτος άνοιξε ως επιχείρημα ο Αριστείδης Μπαλτάς, σημειώνοντας τον ανοιχτό και ρευστό διάδρομο στον οποίο πάντα βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς όταν είναι σε προσυνεδριακή τροχιά.

Η εβδομάδα θα ξεδιπλώσει και άλλες κινήσεις των εκατέρωθεν πλευρών. Κινήσεις και για νέο σχηματισμό, όπως προανήγγειλε ως πρόπλασμα με άρθρο ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος – μέλος στο think tank που είχε συγκροτήσει ο Τσίπρας. Οπως και κινήσεις και επαφές από όλο το μπλοκ της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Εξωστρέφεια

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως αξιοποίησε πολιτικά και με εξωστρέφεια όλο το τριήμερο με εκκίνηση την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και με επαφές και περιοδείες του στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. «Το έγκλημα στα Τέμπη ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο επέλεξα να κατέβω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος» είπε σε συγγενείς θυμάτων στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Θέλω όμως να γνωρίζουν ότι ως Στέφανος προσωπικά αλλά και ως αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά θα κάνουμε τα πάντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα είμαστε δίπλα τους για όσο καιρό χρειαστεί. Για χρόνια; Για χρόνια» συμπλήρωσε.

Related posts

Σπαρτιάτες: Κόντρα για τον έλεγχο του κόμματος και του ταμείου

admin

Έντονη αντίδραση της Αθήνας μετά την απίστευτη τουρκική πρόκληση από τον Μπαχτσελί

admin

Καταχειροκροτήθηκε ο Τσίπρας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η πανωλεθρία του Κασσελάκη

admin

Τσαβούσογλου: «Καλές οι σχέσεις με την Ελλάδα μετά τον σεισμό, αλλά μην είμαστε αφελείς»

admin

Στα 54 το νέο όριο ηλικίας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

admin

Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Εκτιμούμε την ηγεσία και τη συμβολή της Ελλάδας

admin

Ποιος θα κόψει τα κονδύλια

admin

Μητσοτάκης: Είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης»

admin