Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ-σοκ: Ο Τραμπ στρατολογεί έως 54.000 πραιτωριανούς για “πογκρόμ” στον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ, αν νικήσει

Σύμμαχοι του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιούν ιδεολογικό έλεγχο σε χιλιάδες “στρατιώτες” του κινήματος που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του, ως μέρος μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης συγκέντρωσης και επέκτασης της εξουσίας του σε κάθε επίπεδο του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024, ανέφεραν στον ιστότοπο Axios αξιωματούχοι οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Εκατοντάδες άνθρωποι ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να εγκαταστήσουν έναν “προελεγμένο” στρατό φιλικών προς τον Τραμπ προσώπων με έως και 54.000 πιστούς σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς που υπάρχουν και δέσμευαν την εξουσία των προηγούμενων 46 προέδρων.

Ο έλεγχος για πιστούς και έτοιμους να υπηρετήσουν το “τραμπικό κράτος” έχει ήδη ξεκινήσει, εν μέρει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης από τον τεχνολογικό κολοσσό Oracle, που έχει συνάψει σύμβαση για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Τέλος οι “συμβατικοί” Ρεπουμπλικανοί

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία το 2017, συμπεριέλαβε πολλούς συμβατικούς Ρεπουμπλικάνους στο υπουργικό του συμβούλιο και σε άλλες βασικές θέσεις. Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι περιόριζαν συχνά τη συμπεριφορά και την ισχύ του.

Ο ίδιος ο Τραμπ αφιερώνει λίγο χρόνο για τον σχεδιασμό κυβερνητικών σχεδίων. Γνωρίζει όμως καλά ότι μπορεί να βασίζεται σε μια εξαιρετικά συντονισμένη εκστρατεία για να είναι έτοιμος να γεμίσει τα γραφεία του ομοσπονδιακού κράτους και του κυβερνητικού μηχανισμού με πιστούς που είναι πρόθυμοι να διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια εξουσίας.

Εάν ο Τραμπ κέρδιζε, χιλιάδες πιστοί του θα ήταν έτοιμοι για την κατάληψη θέσεων στους κλάδους της Δικαιοσύνης, της Άμυνας, των ρυθμιστικών αρχών και των μηχανισμών διαμόρφωσης εσωτερικής πολιτικής. Ο στενός κύκλος του σχεδιάζει να εκκαθαρίσει οποιονδήποτε θεωρείται εχθρικός προς τα σκληροτράχηλα, αυταρχικά σχέδια που ο στενός τραμπικός κύκλος αποκαλεί “Ατζέντα 47”.

Οι άνθρωποι που ηγούνται αυτών των προσπαθειών, τονίζεται στο ρεπορτάζ του Axios, που  υπογράφουν ο CEO του ιστοτόπου Jim VandeHei και ο συνιδρυτής Mike Allen, είναι έξυπνοι, έμπειροι άνθρωποι, πολλοί με πολύ αντισυμβατικές και “ελαστικές” απόψεις για την προεδρική εξουσία και το παραδοσιακό κράτος δικαίου.

Η κυβέρνηση-εν-αναμονή ενορχηστρώνεται από το καλά χρηματοδοτούμενο Project 2025 του Ιδρύματος Heritage, το οποίο έχει ήδη εκδώσει ένα εγχειρίδιο πολιτικής 920 σελίδων από 400 συντελεστές. Σκεφτείτε το ως μια ομάδα μετάβασης από πρόεδρο σε πρόεδρο που απλώς έχει ξεκινήσει να εργάζεται χρόνια πριν.

Ο πρόεδρος του Heritage, Kevin Roberts, δηλώνει στο Axios ότι ο μηχανισμός του είναι “τάξεις μεγέθους” μεγαλύτερος από οτιδήποτε έχει δημιουργήσει ποτέ ένα κόμμα εκτός εξουσίας.

Το Project 2025 έχει συνολικά 80 οργανισμούς-συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου του Turning Point USA, με επικεφαλής τον αστέρα του κινήματος Make America Great Again (MAGA), Charlie Kirk. το Κέντρο για την Ανανέωση της Αμερικής, με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή προϋπολογισμού του Τραμπ, Russ Vought. Έχει επίσης το American Moment, που επικεντρώνεται σε στρατολόγηση νέων πιστών προς τον πρόεδρο για κατάληψη κατώτερων θέσεων στην κρατική πυραμίδα.

Μια ξεχωριστή ομάδα πρώην αξιωματούχων του Τραμπ – το America First Policy Institute, με επικεφαλής την Brooke Rollins – ανοίγει επίσης πολιτικό “μονοπάτι” για το 2025 που θέτει τις βάσεις για εκείνο που αποκαλεί “η επόμενη κυβέρνηση του “Πρώτα η Αμερική” (America First)”.

Μόνο φανατικοί

Μέλη του στρατοπέδου του Τραμπ απολαμβάνουν την ανοικοδόμηση της ομάδας αποκλειστικά με καθαρούς και φανατικούς οπαδούς. Δεν έχουν όμως και πολλές άλλες επιλογές: πολλοί πιο παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι παραιτήθηκαν από την πρώτη κυβέρνηση απογοητευμένοι ή απολύθηκαν μέσω… tweets. Άλλοι πρώην σύμβουλοι του τέως προέδρου των ΗΠΑ συνομιλούν με εισαγγελείς ή κατηγορούνται για εγκλήματα.

Η εκστρατεία του Τραμπ ανέφερε στο Axios ότι καμία εξωτερική ομάδα δεν μιλά επίσημα εξ ονόματός του: “Η καμπάνια της Agenda47 είναι η μόνη επίσημη ολοκληρωμένη και λεπτομερής ματιά στο τι θα κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ όταν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο… Ενώ η εκστρατεία εκτιμά κάθε προσπάθεια για παροχή προτάσεων για τη δεύτερη θητεία Τραμπ, η καμπάνια μας δεν συνεργάζεται μαζί τους”.

Το πιο περίτεχνο μέρος του προ μεταβίβασης της εξουσίας “μηχανιμού” είναι ένα έργο συλλογής βιογραφικών που εμβαθύνει περισσότερο στην πολιτική φιλοσοφία παρά στην εμπειρία, την εκπαίδευση ή άλλα διαπιστευτήρια.

Οι υποψήφιοι καλούνται να “ονομάσουν ένα άτομο,του παρελθόντος ή του παρόντος, που έχει επηρεάσει περισσότερο την ανάπτυξη της πολιτικής τους φιλοσοφίας” – και να κάνουν το ίδιο με ένα βιβλίο.

Έτερο ερώτημα; “Ονομάστε ένα ζωντανό πρόσωπο της δημόσιας πολιτικής που θαυμάζετε πολύ και εξηγείστε γιατί.”

Η “Βάση Δεδομένων Προσωπικού του Προέδρου” της Heritage έχει ήδη 4.000 καταχωρίσεις, όπως ενημερώθηκε το Axios.

Tεράστια προσοχή θα δοθεί επίσης στο ιστορικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οποιουδήποτε εξετάζεται για κορυφαίες θέσεις εργασίας. Όσοι εκφράζουν δισταγμούς για το εύρος της εξουσίας που θα μπορεί να έχει ο Τραμπ επισημαίνονται και απορρίπτονται.

Η μαζική αναζήτηση στοχεύει να προσλάβει 20.000 άτομα για να υπηρετήσουν στην επόμενη κυβέρνηση, ως έτοιμος στρατός τους 4.000 προεδρικούς διορισμούς συν τους πιθανούς αντικαταστάτες, καθώς και για τους έως και 50.000 εργαζομένους στο ομοσπονδιακό κράτος που είναι έχουν έστω και εμμέσως σχέση με την εφαρμογή πολιτικής, σημειώνουν στελέχη της εκστρατείας.

Τυπικά, αυτός ο μηχανισμός θα κληρονομηθεί από οποιονδήποτε Ρεπουμπλικανό υποψήφιο – αξιωματούχοι της Heritage μας λένε ότι έχουν ενημερώσει τις εκστρατείες του Τραμπ, του Ρον ΝτεΣάντις και της Νίκι Χέιλι.

Ωστόσο, πρόκειται αναμφισβήτητα μια επιχείρηση που καθοδηγείται από τον Τραμπ. Το μεγαλύτερο στοιχείο: ο Johnny McEntee – ένας από τους πιο στενούς βοηθούς του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ο πιο ένθερμος ως προς την επιβολή της προσωπικής πίστης προς εκείνον – είναι ανώτερος σύμβουλος στο Project 2025.

Ένας από τους πιο ισχυρούς αρχιτέκτονες είναι ο Stephen Miller, κορυφαίος σύμβουλος της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ. Ο Miller χαράσσει μια ακόμη πιο σκληρή γραμμή για την πολιτική στη Δικαιοσύνη και τη μεταναστευτική πολιτική σε σχέση την προηγούμενη φορά. Ενώ σχεδιάζει μια επιστροφή στον Λευκό Οίκο, είναι πρόεδρος της America First Legal, η οποία ορκίζεται να καταπολεμήσει τις “παράνομες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας και τη Ριζοσπαστική Αριστερά”.

Πογκρόμ σε Δικαιοσύνη, μυστικές υπηρεσίες και μετανάστες

Ο Τραμπ δεν κρύβει τις προθέσεις του. Δηλώνει ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει – είτε αρέσει είτε όχι. Και αυτή τη φορά, θα έχει προκατασκευάσει θεσμικές δυνάμεις για να μετατρέψει από την πρώτη στιγμή τα λόγια του σε πολιτικές και δράση, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Η κορυφαία εμμονή του θα είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών – όλα αυτά πιστεύει ότι συνωμότησαν για να τον ερευνήσουν, να τον αποτρέψουν από διάφορες ενέργειες, να τον βλάψουν. Ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι είναι πρόθυμος να απελευθερώσει αυτές τις υπηρεσίες ώστε να κυνηγήσουν πολιτικούς εχθρούς του.

Η επόμενη προτεραιότητα θα είναι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τα σύνορα, με σχέδια για την ανέγερση μεγάλων στρατοπέδων κράτησης, “σάρωμα της χώρας για παράτυπους μετανάστες” και “απέλαση ανθρώπων κατά εκατομμύρια ανά έτος”, αναφέρουν οι New York Times. Οι επιτελείς του δήλωσαν στο Axios ότι το κορυφαίο κριτήριο του Τραμπ για τους αξιωματούχους στον τομέα της μετανάστευσης θα είναι το ποιος υπόσχεται να είναι πιο επιθετικός. Ο Τραμπ ανέφερε στους συμμάχους του ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα στηρίξει και τις πιο δρακόντειες κινήσεις του.


 


Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Jonathan Swan του Axios πέρυσι, ένα βασικό εργαλείο για τη “θητεία εκδίκησης” του Τραμπ θα ήταν η χρήση των εξουσιών του για την εξάλειψη της προστασίας της απασχόλησης για δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε ολόκληρο το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ. Οι σύμμαχοι του Τραμπ θέλουν μια βαθιά και ευρεία εκκαθάριση του επαγγελματικού προσωπικού που συχνά υπηρετεί διαφορετικές κυβερνήσεις.


 


Αξιωματούχοι κοντά στο Πεντάγωνο ανέφεραν στο Axios ότι ανησυχούν για ένα σχέδιο, που διατυπώθηκε από τον πρώην αξιωματούχο του Τραμπ, Russ Vought στο έγγραφο του Heritage, να δώσει εντολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να “εξετάσει αυστηρά όλες τις προαγωγές αξιωματικών για να δώσουν προτεραιότητα στους βασικούς ρόλους και ευθύνες του στρατού έναντι θεμάτων που δε σχετίζονται με την άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της κριτικής φυλετικής θεωρίας [και] του κατασκευασμένου εξτρεμισμού”. Είναι πλέον γεγονός: οι σύμμαχοι του Τραμπ βλέπουν εμπόδια προς άρση σε όλο το μήκος και πλάτος του κράτους.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός συμμάχων του Τραμπ έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στον σχηματισμό μιας πιθανής μελλοντικής κυβέρνησης από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, εάν εκλεγεί, θα τον χρησιμοποιήσει για να κάνει πράγματα στο κράτος και στην κυβέρνηση που κανένας Αμερικανός δεν θα έχει ξαναδει στη ζωή του, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Related posts

Είκοσι δύο Ρώσοι διπλωμάτες εγκατέλειψαν τη Μολδαβία

admin

Στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Λαβρόφ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου

admin

ΗΠΑ: Απέτρεψε κυβερνοεπίθεση από δίκτυο που συνδέεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

admin

Πορτογαλία: Ο πρόεδρος ντε Σόουζα θα απευθύνει διάγγελμα έπειτα από διένεξη με τον πρωθυπουργό

admin

Κολομβία: Σεισμός 6 βαθμών κοντά στην πρωτεύουσα Μπογοτά

admin

Υεμένη: Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως διεξήγαγε νέα πλήγματα εναντίον των Χούθι

admin

Ο Πούτιν θα συζητήσει για το πετρέλαιο στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία

admin

Λιβύη: Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα “χάρισε” εμπορικό λιμάνι στους Τούρκους

admin

Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ

admin