Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Κύπρο

Ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Είναι η πρώτη επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Κύπρο και πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η επίσκεψη Σταϊνμάιερ εκφράζει την ενεργό υποστήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

Η επίσημη επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κύπρο συνιστά «αναγνώριση ενός καλού εταίρου στην ΕΕ», σημείωνε πηγή της προεδρίας της Γερμανίας ενόψει της επίσκεψης Σταϊνμάιερ. Το βασικό μήνυμα είναι ότι «η Γερμανία στηρίζει τα εποικοδομητικά βήματα» στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, ανέφερε πηγή της γερμανικής προεδρίας. Ενα τέτοιο βήμα είναι η απόφαση του γ.γ. του ΟΗΕ να ορίσει την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Ανχελα Κουεγιάρ νέα απεσταλμένη για το Κυπριακό. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα βήματα», σημείωσε η ίδια πηγή.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με «συγκρατημένη αισιοδοξία» και στηρίζει με συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά η Γερμανία θα συμμετάσχει με την αποστολή 50 αστυνομικών στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στην Κύπρο.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε ένα απαιτητικό και ιδιαίτερο περιρρέον κλίμα.

Στις διεθνείς κρίσεις σε Μέση Ανατολή – Ουκρανία η Κύπρος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Από το περασμένο καλοκαίρι έχει διαμορφωθεί ένα θετικό μομέντουμ στο τρίγωνο Λευκωσίας – Αθήνας – Αγκυρας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δείξει ότι θέλει να ασκήσει την επιρροή της, όχι πρωταγωνιστικά, αλλά επικουρικά. Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία επιτρέπουν στο Βερολίνο να μεσολαβεί στην Αγκυρα, όταν και εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταϊνμάιερ επισκεφθεί την Τουρκία.

Στις πολιτικές συζητήσεις Σταϊνμάιερ – Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία θα τεθούν και άλλα επίκαιρα θέματα, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή και το Προσφυγικό. Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι η Κύπρος φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σύγκριση με τον πληθυσμό της.

Related posts

«Να μη φοβόμαστε τα μέλη»

admin

Πυρά Π. Μαρινάκη σε Κασσελάκη για τα «αστακοκάραβα» και τις εταιρείες του – Σηκώνει το γάντι η Κουμουνδούρου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν πενήντα πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης

admin

Αυγέρη για διαφωνούντες: Δεν αμφισβητείται απλώς ο Κασσελάκης αλλά η διαδικασία εκλογής του από τη βάση

admin

Δημοσκόπηση: Απώλειες για ΝΔ – Δεν «τραβάει» ακόμη ο Κασσελάκης

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Η επόμενη μέρα θα βρει πιο δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος

admin

Ραντεβού Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Στο «μενού» Ανατ. Μεσόγειος, Γάζα και αμυντική συνεργασία

admin

Δένδιας: H Ελλάς ευγνωμονεί τον σμηναγό Τσιτλακίδη και τον υποσμηναγό Τουρούτσικα

admin

Ελληνοτουρκική ανταλλαγή λιμενικών για το Προσφυγικό

admin