Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά Fed: “Μειώνονται” οι πληθωριστικοί κίνδυνοι – Ανησυχία για τυχόν “υπερβολικά περιοριστική” πολιτική

Πιο αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο εμφανίστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, τον Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, επισημαίνοντας ότι οι “ανοδικοί κίνδυνοι” μειώνονται και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανές οι μειώσεις των επιτοκίων το 2024, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στις 12-13 Δεκεμβρίου, 

Την ίδια στιγμή, όμως οι αξιωματούχοι της FOMC εκφράζουν το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το πώς ή το εάν θα συμβεί αυτό, παραμένοντας φειδωλοί στις προβλέψεις τους για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της FOMC, “σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι… ένα χαμηλότερο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα ήταν κατάλληλο μέχρι το τέλος του 2024”.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η FOMC διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στο εύρος του 5,25%-5,50%, με τα μέλη της να “δείχνουν” μάλιστα και τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσεις έως το τέλος του 2024.

“Συζητώντας τις προοπτικές της πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει πιθανόν στην κορύφωσή τους, ή κοντά σε αυτήν, για τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης, αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία της πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η οικονομία”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνέβαλαν ουσιαστικά στην εκτίναξή του, που κορυφώθηκε στα μέσα του 2022, έχουν αποκλιμακωθεί. Επιπλέον, ανέφεραν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας, αν και πρόσθεσαν ότι πρόκειται επίσης για ένα έργο υπό εξέλιξη.

Το dot-plot σενάριο των προσδοκιών μεμονωμένων μελών που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση έδειξε ότι αναμένουν περικοπές των επιτοκίων τα επόμενα τρία χρόνια, με στόχο τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κοντά στο μακροπρόθεσμο εύρος του 2%.

Ωστόσο, τα πρακτικά σημειώνουν έναν “ασυνήθιστα αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας” σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αρκετά μέλη τόνισαν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν “συνεργαστεί”, ενώ ορισμένοι επεσήμαναν ότι υπάχει πιθανότητα πρόσθετων αυξήσεων ανάλογα με την εξέλιξη των συνθηκών.

“Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς τα κάτω, προς τον στόχο της Επιτροπής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά.

Τα πρακτικά της FOMC καταγράφουν όμως και την αυξανόμενη ανησυχία των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η τυχόν “υπερβολή περιοριστική” νομισματική πολιτική στην οικονομία. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι “ορισμένοι συμμετέχοντες” επεσήμαναν την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πρέπει να διατηρηθεί η αυστηρή νομισματική πολιτική δεδομένης της αποκλιμάκωσης που σημειώνει ο πληθωρισμός.

Τα πρακτικά της FOMC καταγράφουν άλλωστε ότι έχει σημειωθεί “σαφής πρόοδος” έναντι του πληθωρισμού, με τον δείκτη των εξαμηνιαίων προσωπικών καταναλωτικών δαπανών να δείχνει ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τον στόχο του 2% της Fed.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η πρόοδος ήταν “άνιση” και δεν επιτεύχθηκε με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους τομείς, με τις τιμές στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά να κινούνται χαμηλότερα, αλλά με τις τιμές στις βασικές υπηρεσίες να εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο.

Παρά την επιφυλακτική ρητορική των αξιωματούχων της Fed, πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν μειώσεις έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, γεγονός που θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 3,75-4,00%.

Related posts

Σολτς: Καλεί τον Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία

admin

Με νέο διάταγμα ο Πούτιν δίνει ρωσική υπηκοότητα σε όποιον πολεμήσει για τη Ρωσία

admin

Παραιτείται ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ της υπόθεσης Qatargate

admin

Hilton: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα, αναθεώρησε ανοδικά το outlook

admin

Φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – Μπήκαν τα φάρμακα που προορίζονται για τους ομήρους

admin

Αντιμέτωπα με μήνυση τα Burger King για… μικρά χάμπουργκερ

admin

Η Γαλλία καταδικάζει τα χτυπήματα της Ρωσίας στις ουκρανικές υποδομές σιτηρών

admin

ΥΠΕΞ Κύπρου για παρουσία Αμερικανού βουλευτή στα κατεχόμενα: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

admin

Λευκός Οίκος: Οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να σταματήσουν

admin