Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία καταδικάζει τα χτυπήματα της Ρωσίας στις ουκρανικές υποδομές σιτηρών

Της Εύης Σιμοπούλου

Η Γαλλία καταδικάζει τα ρωσικά πλήγματα που είχαν ως στόχο υποδομές σιτηρών στην περιοχή Izmail, το πρωί της Τρίτης (05/09). Οι επιθέσεις αυτές προστίθενται στα χτυπήματα του Σαββατοκύριακου, τα οποία είχαν ήδη στοχεύσει μη στρατιωτικές υποδομές στην περιοχή της Οδησσού και κοντά στο ρουμανικό έδαφος.

Η Ρωσία συνεχίζει με αυτόν τον τρόπο τον εκβιασμό της κατά της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, που χαρακτηρίζεται από τη συστηματική καταστροφή των εγκαταστάσεων διαμετακόμισης και αποθήκευσης στην Ουκρανία, τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και την αναστολή της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επέτρεπε την αποστολή 33 εκατομμυρίων τόνων ειδών διατροφής σε 45 χώρες, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Catherine Colonna, οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου και δεν θα μείνουν ατιμώρητες. Η Γαλλία διατηρεί -και θα συνεχίσει να διατηρεί- την υποστήριξή της προς την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα αυτή να εξασφαλίσει τη νόμιμη άμυνά της, να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και να καταπολεμήσει την ατιμωρησία για τις θηριωδίες που διαπράττει η Ρωσία”.

Αλλεπάλληλες επιθέσεις με drones

Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα, η οποία έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της συμφωνίας: Τη νύχτα της 3ης Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Οδησσού με 25 πυρομαχικά Shahed-136/131 που βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής. Η ουκρανική πολεμική αεροπορία κατέστρεψε 22 UAV. Υπήρξε χτύπημα στις λιμενικές υποδομές, προκαλώντας πυρκαγιά, την οποία έσβησαν γρήγορα οι πυροσβέστες, ενώ τραυματίστηκαν δύο πολίτες.

Τη νύχτα της 4ης Σεπτεμβρίου, ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε το νότιο τμήμα της περιφέρειας Οντέσα με επιθετικά UAV για 3,5 ώρες. Οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας κατέρριψαν 17 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ορισμένα από αυτά πέτυχαν τον στόχο τους.

Related posts

Η Πολωνία εκδίδει περιβαλλοντική άδεια για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

admin

Ο Μακρόν προτρέπει τον Νετανιάχου να ανοίξει δεύτερο σημείο διέλευσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

admin

Ο Ερντογάν αυξάνει ξανά τον μισθό του κατά 39%

admin

Ισραηλινός υπουργός προτείνει και πάλι τη μαζική μετανάστευση των Παλαιστινίων από τη Γάζα

admin

Το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι έκανε χρήση των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow

admin

ΗΠΑ: Η σχέση Ρωσίας-Κίνας στην Ουκρανία είναι “ανησυχητική”

admin

ΗΠΑ: Ο Χάντερ Μπάιντεν καταθέτει στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον πατέρα του

admin

Maersk: Ανέβασε τον πήχη για τα κέρδη του 2024, λόγω αυξημένης ζήτησης και Ερυθράς Θάλασσας

admin

Η Γαλλία ανακοίνωσε την ασφαλή απομάκρυνση 42 πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας

admin