Image default
PIRAEUS BANK

Πειραιώς: Οι επικρατούσες τάσεις στην αποκρατικοποίηση της τράπεζας

Tην κατ’ αρχήν πρόταση της BofA, συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, συζήτησε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Όπως έγραψε τη Δευτέρα η «Ν», η πρόταση αφήνει όλες τις ευχέρειες στο Ταμείο ανοιχτές προκειμένου η διοίκηση του Ταμείου να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που θα ανακύψουν στην πορεία αν θα προχωρήσει σε πλήρη αποεπένδυση ή μερική. H πρόταση αναφέρει πως το Ταμείο θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι την πώληση του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που είναι και το σύνολο των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του

Τι θα γύρει την πλάστιγγα προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση

Η έκδοση ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ αφορά το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προσμετρηθούν:

  • Τα αποτελέσματα της τράπεζας που θα ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου και που διαμορφώσουν τάση και για την τιμολογιακή πολιτική της έκδοσης
  • Το ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους επενδυτές και το οποίο θα προσμετρηθεί και μέσα από το επενδυτικό tour που πραγματοποιεί στην παρούσα φάση η τράπεζα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με στόχο να προμοτάρει την έκδοση.

Οι επικρατούσες απόψεις είναι:

  • Η έκδοση στο σύνολό της και συγκρινόμενη πάντα με τις αντίστοιχες του εξωτερικού δεν είναι μεγάλη επομένως δεν έχει νόημα να σπάσει στα δύο.
  • Ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής κατάγραψε πως μετά την μερική αποκρατικοποίησή της  η τράπεζα  πέτυχε  σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής της άνοδο  από την οποία το Ταμείο μπορεί να επωφεληθεί με την πώληση του υπολοίπου ποσοστού που κατέχει.

Η απόφαση θα ληφθεί στο διάστημα που ακολουθεί. Εκείνο ωστόσο που θα βαρύνει στην απόφαση αυτή είναι το κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ένας anchor investor. Πηγές με γνώση του θέματος θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο καθώς υπάρχει στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα και δύο στρατηγικοί επενδυτές συνήθως δεν επιθυμούν να μπουν σε έναν διαγκωνισμό.

Ωστόσο ποτέ τα πράγματα δεν είναι βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αν λοιπόν υπάρχει ένα τέτοιο παράθυρο διαλόγου έστω και για αργότερα είναι πιο πιθανό η αποκρατικοποίηση να σπάσει. Σε άλλη περίπτωση η εκτίμηση είναι πως η αποκρατικοποίηση θα γίνει στο σύνολό της.

Η αλήθεια πάντως είναι πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για το placement του ΤΧΣ το οποίο ήδη εκδηλώνεται και το οποίο ήδη βρίσκεται σε γνώση του Ταμείου.

Related posts

Πειραιώς: Στα 360 εκατ. η υψηλότερη προσφορά για Amoeba

admin

Τρ. Πειραιώς: Θετικές αποδόσεις για τα αγροτικά προϊόντα τον Αύγουστο

admin

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «βουτιά» 5μήνου στη Cenergy και τα υψηλά 17ετίας στην Εβροφάρμα

ad

Συνεργασία Πειραιώς-ΕΤΕΑΝ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

admin

Πειραιώς: Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Bain για το Sunshine

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία για συμβολαιακή Μελισσοκομία με την Μελτίντα ΕΠΕ

admin

“Χαστούκι” από την Citi σε Πειραιώς και ETE

admin

Τρ. Πειραιώς: Στα 3,1 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η HSBC

admin

Trastor: Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ

ad