Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πανέτα (ΕΚΤ): Κίνδυνος “περιττής ζημιάς” από τα υψηλά επιτόκια

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά προκειμένου να μην προκαλέσει “περιττή ζημιά” στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τη νομισματική πολιτική της, εξέφρασε ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ πρόσθεσε ακόμα ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης δεν έχει δείξει ακόμα πλήρως τον αντίκτυπό του και ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη ζήτηση μελλοντικά.

Ειδικότερα, στην πρώτη ομιλία του ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο Πανέτα προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς και ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι καθοδικοί.

“Πρέπει να αποφύγουμε περιττή ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τα ρίσκα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που θα έβαζαν σε κίνδυνο τελικά τη σταθερότητα των τιμών”, είπε ο Πανέτα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, μέχρι να αναλάβει τη διοίκηση της τράπεζας της Ιταλίας τον περασμένο μήνα, ο Πανέτα θεωρούταν γενικά “περιστέρι” από άποψη πολιτικής επιτοκίων.

Στη σημερινή ομιλία του υποστήριξε ότι το υφιστάμενο επίπεδο των επιτοκίων είναι συνεπές με την προσπάθεια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Σχολιάζοντας δε τα στοιχεία της eurostat που ανακοινώθηκαν την ώρα που μιλούσε και τα οποία έδειξαν νέα σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,4% ετησίως στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, ο Φάμπιο Πανέτα σημείωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη.

Related posts

Καθηλώθηκε εξαιτίας μηχανικής βλάβης το αεροσκάφος Boeing 737 του Μπλίνκεν

admin

Συνομιλίες της ΕΕ με την Moderna για νέα συμφωνία για εμβόλια Covid

admin

Γαλλία: Αεροσκάφος που μετέφερε 303 Ινδούς καθηλώθηκε στη Γαλλία λόγω “υποψίας για εμπορία ανθρώπων”

admin

Πραξικόπημα στην Γκαμπόν: Ο Μπονγκό ανατράπηκε – Ο στρατηγός Γκεμά “μεταβατικός πρόεδρος”

admin

Αίγυπτος: Παραχώρησε οικόπεδα για ανεύρεση πετρελαίου και αερίου στις εταιρίες Eni, BP, Qatar Energy και στη ρωσική Zarubezhneft

admin

Αντιδρά η Κίνα σε επίθεση των ΗΠΑ στις εμπορικές πρακτικές της – “Αβάσιμες κατηγορίες”

admin

Ουκρανία: Προωθεί ειρηνευτικό σχέδιο στις συνομιλίες με Κινέζο απεσταλμένο

admin

Φονικό πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικία εργαζομένων της MSF στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 3,8% για τη βιομηχανική παραγωγή στο α’ εξάμηνο

admin