Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποντάρει στην ψήφο δυσαρέσκειας

Η μάχη των ευρωεκλογών, για τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται σε δύο πεδία: στα θέματα που επιλέγει να αναδείξει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και σ’ αυτά που επισήμως παρεμβαίνει το κόμμα. Αυτό που δεν διαφέρει είναι ο τρόπος, που πλέον είναι σχεδόν κοινός – οξείς τόνοι, με επίθεση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Με την ενσωμάτωση προσώπων που έχουν μια απήχηση πέραν του κεντροαριστερού ακροατηρίου, όπως έδειξε η διαρροή για τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αναγνωρίζει πως το παραπάνω του δημοσκοπικού του ποσοστού μπορεί να το κερδίζει από ψηφοφόρους που δεν έχουν απαραίτητα αριστερές ρίζες – με κάποιον τρόπο, άρα, ψαρεύει σε μη αναμενόμενες δεξαμενές. Το κάνει ζητώντας και την ψήφο δυσαρέσκειας απέναντι στην ηγεσία και την κυβερνητική διαχείριση της ΝΔ, που θεωρείται πιο καθολικά πολιτικό και όχι αμιγώς αντιπολιτευτικό.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε το σύνθημα αποδοχής αυτής της δυσαρέσκειας: «»Δεν παίρνουν χαμπάρι» είναι το modus operandi τους», ανέφερε για την κυβέρνηση σε ανάρτηση για τους αγνώστους που ανέβηκαν στην Ακρόπολη και έβγαλαν φωτογραφίες με περικεφαλαίες – συνδέοντας την άγνοια που δηλώθηκε από τους αρμόδιους με τα όσα πρόσφατα συμβαίνουν στο υπουργείο Εσωτερικών και την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία: «Δεν μας αξίζει τέτοια κατάρρευση. Πρέπει να βάλουμε τα κομμάτια στη σειρά από την αρχή. Πρέπει να επιστρέψουμε στην αξιοπρέπεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας το διακύβευμα των εκλογών για την Κουμουνδούρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η ανάρτηση του Νίκου Παππά για τη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών. «Πάρε τηλέφωνο τον λογιστή σου πριν ψηφίσεις. Μάθε ακριβώς πόσο παραπάνω θα πληρώσεις με το νέο Φορολογικό Χατζηδάκη – Μητσοτάκη», ανέφερε, επενδύοντας και σε ακροατήρια που μέχρι πριν από λίγο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να προσεγγίσει – ένδειξη της διαχωριστικής γραμμής που έχει μπει και από την περίοδο που το κόμμα βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν θα περάσουμε κάτω από το 17%

Σε κάθε περίπτωση, η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επιτρέπει στην ατμόσφαιρα και εντός του εσωκομματικού πεδίου να παραμένει χαλαρή. «Για εμάς πολιτική ανατροπή είναι μια απομείωση αυτής της πρωτοκαθεδρίας και της απόλυτης κυριαρχίας της κυβέρνησης και μια ενίσχυση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χθες η Βούλα Κεχαγιά (Σκάι). «Πιστεύουμε ότι δεν θα περάσουμε κάτω από τον πήχη του 17% και ότι μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο ψηλά και ότι υπάρχει πολύ πολύτιμος χρόνος από σήμερα έως τις ευρωεκλογές όπου μπορούμε να αναπτύξουμε μεγαλύτερες ταχύτητες και άλλη δυναμική», επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας πως το αίτημα για εθνικές εκλογές βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι.

Ποιος στηρίζει ποιον για την ευρωλίστα

Οι ημέρες του Πάσχα θα είναι μόνο μια ολιγοήμερη ανάπαυλα για τον πασοκικό μηχανισμό, που φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά σε θέση μάχης για τις ευρωεκλογές – με την κάθε πλευρά του εσωκομματικού φάσματος να επιλέγει αυτές τις μέρες τα πρόσωπα στα οποία θα προσφέρει τη στήριξή της τις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην Πρέβεζα

Στη «σκληρή» λίστα υποστήριξης της ηγετικής ομάδας βρίσκεται πρώτος ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, μαζί με τον Γιάννη Μανιάτη (που στηρίζεται και από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα), τον Κώστα Τσουκαλά, τον Κώστα Χρυσόγονο και τον Θοδωρή Ζαγοράκη – από εκεί και πέρα, ανδρουλακικοί πυρήνες στηρίζουν και υποψηφίους με πιο περιφερειακά ή ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η Ολγα Μαρκογιαννάκη και ο Παναγιώτης Δημόπουλος.

Οι ψήφοι από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου μοιράζονται: αφενός στον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος εκτός από αυτές και την υποστήριξη του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, στηρίζεται επίσης από ένα κομμάτι του πασοκικού συνδικαλιστικού δικτύου (που στηρίζει και τον οικονομολόγο Ηλία Κικίλια) και από ένα μέρος των εκσυγχρονιστών – εκείνος και ο Μανιάτης είναι οι μοναδικοί πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μέσα στο ψηφοδέλτιο. Αφετέρου, παπανδρεϊκή στήριξη συναντάται και στην υποψηφιότητα του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού και νυν ευρωβουλευτή, Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος στηρίζεται επίσης από την Τόνια Αντωνίου, τον βουλευτή Α’ Αθήνας Παύλο Γερουλάνο και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα, προς την υποψηφιότητα Σπυρόπουλου φαίνεται πως «γέρνουν» κυρίως ο Απόστολος Πάνας, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στη νεότερη γενιά υποψηφίων, ο γραμματέας Νεολαίας Γιώργος Τσούμας στηρίζεται κυρίως από στελέχη του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά, όπως τον Μανώλη Οθωνα (στήριξη η οποία επιβεβαιώνεται από τη σπάνια δημόσια δήλωση της κόρης της πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Αιμιλίας Ντέκα), καθώς και από τον βουλευτή Κιλκίς, Στέφανο Παραστατίδη. Την υποψηφιότητα Τσούμα φέρεται πως στηρίζουν και τα στελέχη που προέρχονται από την συνιστώσα της Ανανεωτικής Αριστεράς, μαζί με τους Σαχινίδη και Μαριζέτα Αντωνοπούλου. Ο Λευτέρης Καρχιμάκης, με όνομα που αναπόφευκτα προσελκύει παπανδρεϊκές ψήφους, έχει θετική αποδοχή και σε ανδρουλακικούς κύκλους, ενώ στηρίζεται και από τον Κώστα Λαλιώτη.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι στηρίζονται στην περιφερειακή τους δυναμική ή σε πιο ειδικά κοινά, ενώ η καρδιολόγος Ρόζα Βρεττού έχει μαζί της την πρώην διευθύντρια του γραφείου του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χριστίνα Μανωλοπούλου. Μια ομάδα πέντε ονομάτων, πέρα από τις προσωπικές τους διασυνδέσεις, στηρίζονται κυρίως στην αναγνωρισιμότητά τους: ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Μιχάλης Αεράκης, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, η Αννα Βερούλη και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Related posts

Οικονόμου κατά Τσίπρα για υποκλοπές: Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα επιτελεί τον ρόλο της

admin

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς

admin

Εύα Καϊλή: Τι θα κρίνει την κράτησή της – Το «αγκάθι» στην υπεράσπισή της

admin

«Κατηγορώ» από Φλωρίδη για τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα

admin

Ποιος ορίζει σήμερα το «προοδευτικό»;

admin

Τουρκικό κανάλι: Αμφισβητούμενη η Γαύδος – Προβοκάτσια η επίσκεψη Μητσοτάκη

admin

Με τον ήλιο και τον άνεμο στην ατζέντα η Ελλάδα

admin

Τι είδε ο υπουργός Υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

admin

Π. Μαρινάκης: Εισαγόμενη η ακρίβεια – Η κυβέρνηση «τα έχει βάλει» με εταιρείες για την αισχροκέρδεια

admin