Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Νέας Αριστεράς

Η πρόσφατη ανοιχτή εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στη Νέα Ιωνία σκόρπισε τα πρώτα χαμόγελα στα στελέχη του υπό διαμόρφωση νέου φορέα και για πολλούς πρέπει να είναι το μοντέλο στο οποίο πρέπει να κινηθούν. Εδώ δεν μίλησαν απλώς δύο εκ των αποχωρησάντων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αριστείδης Μπαλτάς και η Εφη Καλαμαρά, μα και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – είχε φύγει το 2015 – Τάσος Κορωνάκης. Εξάλλου τα στελέχη της Ομπρέλας που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα θεωρούν πως αυτά τα ανοίγματα βασικά πρέπει να γίνουν σε ανένταχτους αριστερούς ή και παλιούς συντρόφους τους και να μην οριοθετηθεί η Νέα Αριστερά στο πεδίο της ρήξης με την Κουμουνδούρου. Εξάλλου ήδη οργανώνονται δύο ακόμη εκδηλώσεις στο Λεκανοπέδιο με πιο πιθανό η επόμενη να είναι στις νότιες περιοχές.

Η Νέα Αριστερά πάντως κινείται πολύ προσεκτικά. Και αύριο ολοκληρώνει την πρώτη παρουσία της θεσμικά μέσω της ΚΟ των 11 στη Βουλή με την ψήφιση του προϋπολογισμού, που εκ των πραγμάτων πήρε χρόνο από τα οργανωτικά και πολιτικά βήματα του νέου φορέα. Αλλωστε μόλις την Πέμπτη εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα το κάλεσμα του φορέα για δράση («Εξωστρέφεια, Ανανέωση, Αυτενέργεια») όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως «στόχος μας είναι να έχουμε συμβάλει αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός νέου ανοιχτού, ενωτικού, αριστερού, προοδευτικού και οικολογικού ψηφοδελτίου που θα κάνει τη διαφορά».

Εχει ενδιαφέρον η αναφορά ότι τα στελέχη της δεν θέλουν «τη συγκόλληση των όποιων θραυσμάτων του παρελθόντος και δεν απευθυνόμαστε μόνο στους ανθρώπους που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις πρόσφατες εκλογές», ένα προφανές άνοιγμα πέραν των διαφωνούντων. Που επιβεβαιώνει μια συζήτηση για παράδειγμα με τον Πέτρο Κόκκαλη αλλά και άλλες δυνάμεις. Κλειδί είναι η αυτο-οργάνωση, λένε, αλλά και μια δικτύωση από τα κάτω χωρίς βιασύνες. Υπάρχουν, λέει το ρεπορτάζ, ολόκληρες οργανώσεις που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και που αποτελούν τα έτοιμα προπλάσματα για το νέο κόμμα. Προφανώς ορίζοντας είναι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη αν και υπάρχει ένα σενάριο πως μπορεί ως τότε να μη δούμε ακόμη αποκρυσταλλωμένο φορέα αλλά μια λίστα υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη. Για τους 11 και όχι μόνον, εξάλλου, η όλη διαδικασία σχηματισμού δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα «από τα πάνω και μόνον» διεργασιών αλλά μια δυναμική και από τα κάτω διαδικασία.

Η MRB δεν χαροποίησε με το 2,5% στην πρόθεση ψήφου τα στελέχη της Νέας Αριστεράς αν και θεωρούν πως το όλο δείγμα τούς αδικεί, πως ακόμη είναι πολύ νωρίς και πως το πεδίο απεύθυνσης είναι δυνητικά πολύ μεγαλύτερο. Οι πηγές λένε πάντως πως η βάση των αποχωρησάντων θέλει πιο γρήγορα βήματα στις οργανωτικές αποκρυσταλλώσεις, αν και όπως είπαμε τα κορυφαία στελέχη τηρούν μια στάση «γρήγορα μα όχι βιαστικά».

Related posts

Βίντεο-ντοκουμέντο από τους επικίνδυνους ελιγμούς της τουρκικής ακταιωρού στα Ίμια

admin

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει δύο δρόμους – Δεν θα παίξω το παιχνίδι της ρητορικής έντασης

admin

Γεραπετρίτης: «Με πρωτοβουλία του Ολυμπιακού, σήμερα ο αθλητισμός συναντά τον ανθρωπισμό»

admin

Σκυλακάκης: Οι πέντε αρχές για την πράσινη μετάβαση

admin

Κασσελάκης μετά τη συνάντηση με Ράμμο: «Εχω έντονους προβληματισμούς για την ποιότητα της Δημοκρατίας»

admin

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για κυβερνοεπιθέσεις

admin

Φοβού τον «καναπέ» και τις εκπλήξεις από τους δυσαρεστημένους

admin

Κασσελάκης στηρίζει Δούκα: Δέχεται ανέντιμη επίθεση από «πληρωμένα πιστόλια»

admin

«Δεν προέρχομαι από το σύστημα, κανείς «δεν με έχει»…»

admin