Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονυκτία με τα τρακτέρ

Συλλαλητήριο με παλμό από χιλιάδες κόσμου μπροστά από το κτίριο της Βουλής, με χρώμα από σημαίες και πλακάτ, με ήχους από τις κόρνες των παρατεταγμένων τρακτέρ στη Βασ. Αμαλίας αλλά και από συνθήματα και τραγούδια μέσα από τη μικροφωνική εγκατάσταση ήταν εκείνο των αγροτών, οι οποίοι κατέκλυσαν το Σύνταγμα. Παραγωγοί από τον Εβρο έως την Κρήτη ταξίδεψαν στην Αθήνα με δεκάδες λεωφορεία και τουλάχιστον 200 τρακτέρ, ενώ την ώρα της συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος εξελισσόταν στον Βορρά παράλληλη μαζική διαμαρτυρία, καθώς μακεδόνες αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τους συνοριακούς σταθμούς σε Εβρο, Κιλκίς και Φλώρινα και πλήθος άλλων προέβησαν σε δράσεις σε μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και στην πληγωμένη Θεσσαλία.

«Χωρίς εμάς τι θα φας;» αναγραφόταν σε ένα από τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα – κατά το σύνθημα «no farmers, no food» των ευρωπαίων συναδέλφων τους οι οποίοι «πολιορκούν» τις πρωτεύουσες – για το αυξημένο κόστος παραγωγής, την έκρηξη τιμών από το χωράφι στο ράφι και τις δυσκολίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από το «μπλόκο» του Συντάγματος, που έθεσε επί ποδός 2.000 αστυνομικούς, οι αγρότες έστειλαν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι «δεν τελειώνει ο αγώνας», ενώ είχαν σχεδιάσει ολονύχτια «πολιορκία». Εξ ου και αναμένεται σήμερα νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για συντεταγμένη «έξοδο» τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων από την πόλη. Εκπρόσωποι των αγροτών που έφτασαν στην Αθήνα δεν αποκλείεται να επιδιώξουν σήμερα συνάντηση με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Πάντως, πέραν των αγροτών που κορυφώνουν την πίεση στην κυβέρνηση, σφυροκοπά το Μαξίμου και η αντιπολίτευση, μιλώντας για λανθασμένους χειρισμούς και έλλειψη στρατηγικού σχεδίου στον πρωτογενή τομέα. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ανέβηκε ξανά σε τρακτέρ, αλλά και ξεχωριστό κλιμάκιο στελεχών του κόμματος, συνολικά 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Ωρες προτού το κομβόι τρακτέρ περάσει την είσοδο της πόλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δίκαια» πολλά από τα αιτήματα των αγροτών σε ό,τι αφορά την «ταχύτητα» της πράσινης μετάβασης, όπως είπε μετά την πρωινή συνάντησή του με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Σύνοδος Κορυφής

Το θέμα προδιαγράφεται ότι θα απασχολήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, ενώ είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός συνδέει την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και με τις ευρωπαϊκές εκλογές. Η κυβέρνηση θεωρεί επιπλέον ότι οι εικόνες του Συντάγματος να «βουλιάζει» από τρακτέρ – όπως έχει συμβεί στις πλατείες Γαλλίας, Βελγίου, Γερμανίας κ.α. – μπορεί να λειτουργήσουν ως διαπραγματευτικό «εργαλείο» πίεσης στις Βρυξέλλες. «Οταν θα έρθει η ώρα να διαπραγματευτούμε τις αλλαγές στην ΚΑΠ, αναρωτιέμαι ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο» διερωτήθηκε ο Μητσοτάκης σε γαλάζια σύναξη το βράδυ της Δευτέρας, με την αποστροφή «δεν με ενδιαφέρει μόνο να γυρίσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πίσω στα χωράφια τους, θα γίνει αυτό, με ενδιαφέρει να δώσουμε μόνιμη λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα». Ηδη οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου (MED-9) δεσμεύτηκαν για κοινή δράση σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ και πρόκειται να συνεδριάσουν στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ενόψει της πρωτοβουλίας της βελγικής προεδρίας να τεθεί το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών την ίδια μέρα.

Στο μεταξύ εκκρεμεί νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού με αγρότες ειδικά για τα θέματα της Θεσσαλίας (για την οποία εξελίσσεται διυπουργική σύσκεψη κάθε Παρασκευή), κάτι που υπό την πίεση των κινητοποιήσεων φαίνεται πως δεν θα αργήσει. Απέναντι στις κλιμακούμενες διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση επιμένει να στέλνει μήνυμα συνέχισης του διαλόγου και παρεμβάσεις για πάγιες, θεσμικές διεκδικήσεις των αγροτών – αλλά προς το παρόν πλην… παροχών – όπως είναι οι παράνομες «ελληνοποιήσεις», η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, οι τροποποιήσεις της ΚΑΠ. Προσώρας κάθε άλλο παράθυρο μένει κλειστό, με ενδεικτική την προοπτική που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (ΕΡΤ) οι αγροτικές παροχές να τεθούν ξανά στο τραπέζι τον Ιούνιο, οπότε θα αξιολογηθεί η εκτέλεση πρώτου εξαμήνου του προϋπολογισμού.

Related posts

Σε πανστρατιά καλεί το ΚΚΕ τις οργανώσεις του για τους πλημμυροπαθείς

admin

Δικαστική έρευνα μετά την παραδοχή του Π. Τερεζάκη

admin

Στέλιος Κουτνατζής: Ορίστηκε προσωρινός γενικός γραμματέας πρωθυπουργού – Τι συνέβη με Μπρατάκο

admin

Μητσοτάκης: Θα νομοθετήσουμε την ισότητα στο γάμο – Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Την Τετάρτη το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν

admin

Ιερά Μονή Φιλοθέου: Δεν έχουμε σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ

admin

Δίκη για το Μάτι: Στη Βουλή το αίτημα άρσης ασυλίας της Ρένας Δούρου

admin

Πολιτικός Διάλογος σε νέα, κρίσιμη φάση

admin

Τουρκοκύπρια βουλευτής κατά Ερντογάν: «Εχει παλάτια, αλλά δεν έχει κοινωνικό κράτος»

admin