Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τρεις «μαύρες τρύπες» που μουντζουρώνουν το κυβερνητικό προφίλ

Οι μαύρες τρύπες έχουν τόση ελκτική δύναμη ώστε τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές. Στην πολιτική ορισμένα γεγονότα λειτουργούν έτσι. Ή, για να ακριβολογούμε, όπως λένε άνθρωποι που έχουν γράψει πολλές εργατοώρες ως επαγγελματίες πολιτικοί, η κυβερνητική διαχείρισή τους λειτουργεί σαν ένα τέτοιο σημείο του πολιτικού χωροχρόνου. Η κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να διαφύγει από τις ειδήσεις που συνεχίζουν να παράγουν τρία γεγονότα αυτού του είδους: την τραγωδία των Τεμπών, τις υποκλοπές και την υπόθεση Ασημακοπούλου.

Και τα τρία αναφέρονται στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που κατατέθηκε την Τρίτη – οι συντάκτες του τα συνδέουν προκειμένου να αποδομήσουν το επιχείρημα του γαλάζιου θεσμικού πλεονεκτήματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τη στηρίζουν επιθυμούν να υπογραμμίσουν μέσα στη Βουλή πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε καθεμιά από τις παραπάνω υποθέσεις η κυβέρνηση τροφοδοτεί μια σειρά από νέα ερωτήματα σχετικά με αυτές. Και φυσικά θέλουν να την πιέσουν να τα απαντήσει.

H oργή της κοινής γνώμης

Το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη μαρτυρά ένα κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης, υποστηρίζουν αντιπολιτευόμενοι. Εκτός από τις 700 του σελίδες, αυτή τους την πεποίθηση είχαν ενισχύσει και οι χειρισμοί της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής – όπως η άρνησή της να δεχθεί να καταθέσουν μάρτυρες τους οποίους η αντιπολίτευση θεωρούσε κρίσιμους π.χ. Εξ ου και η κοινοβουλευτική διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος έκανε πιο βαθιές τις πληγές που είχε ήδη αποκτήσει η κυβέρνηση εξαιτίας του.

Η δε απόφαση η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια να γίνει απόντος του Πρωθυπουργού – ο οποίος εκείνο το πρωινό έδωσε το «παρών» στην τελετή παραλαβής τριών πολεμικών ελικοπτέρων –, καθώς και αρκετών γαλάζιων βουλευτών, έδειξε, επιμένουν πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ, πως το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να απαξιώσει ένα θέμα το οποίο προκαλεί την οργή της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα ευρήματα των πρόσφατων γκάλοπ.

Κι ενώ η Δικαιοσύνη διερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών και δύο έρευνες για τα Τέμπη βρίσκονται σε εξέλιξη, μια στην Λάρισα και μια στις Βρυξέλλες, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου έστειλε νέο e-mail σε απόδημους προκειμένου να τους εξηγήσει πώς απέκτησε τις διευθύνσεις της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει γιατί δεν τους ενημέρωσε για τη συλλογή των δεδομένων τους έναν μήνα μετά ή με ποια νομική βάση τα απέκτησε, δημιουργώντας έτσι νέα προβλήματα στην παράταξή της.

Στην επικαιρότητα, λοιπόν, κυριαρχούν ειδήσεις που μουντζουρώνουν το κυβερνητικό προφίλ. Οι νεοδημοκράτες, παρ’ όλα αυτά, εκτιμούν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία που τελειώνει σήμερα θα συσπειρώσει το κόμμα τους ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών – και θα του δώσει την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενο τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ, να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους πως είναι η μοναδική ικανή να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα και δύναμη.

Related posts

Ο Πύρρος στο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση της αμηχανίας και ο κύκλος που κλείνει

admin

«Με αλόγιστη συμπεριφορά η Τουρκία δεν θα πάρει F-16»

admin

Τουρκία: Εκτός ελέγχου ο Τσελίκ – Βάζει στο στόχαστρο Μητσοτάκη και Δένδια

admin

Τι έγινε στα Ιμια – Ο αόρατος πόλεμος

admin

Κεχαγιά: Με νέα δυναμική ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει την πρωτιά στις εθνικές εκλογές

admin

Μητσοτάκης προς Κασσελάκη: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

admin

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το αίτημα Ανδρουλάκη για ενημέρωση από την ΑΔΑΕ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για την Κουμουνδούρου – Πόσοι θα είναι τελικά οι διεκδικητές της ηγεσίας

admin