Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί περικύκλωσαν τη Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς – Συζητήσεις για σύσταση ειδικού δικαστηρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 9:18

Το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε περικυκλώσει τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας και το επίκεντρο της προσπάθειάς του είναι να εξολοθρεύσει τη Χαμάς, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πιέσουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε παύσεις στις μάχες για να επιτρέψει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

תמונות מהפעילות הקרקעית של כוחות צה”ל ברצועת עזה: pic.twitter.com/XLSxycqz2x

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 3, 2023

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Sabra-Tel al-Hawa της Χαμάς, Μουσταφά Νταλούλ, σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το IDF, ο Νταλούλ “ανέλαβε βασικό ρόλο στη διαχείριση των μαχών κατά των δυνάμεων του IDF στη Λωρίδα της Γάζας”.

IDF says it has eliminated the commander of Hamas’s Sabra-Tel al-Hawa battalion, Mustafa Dalloul, in an airstrike in the Gaza Strip. pic.twitter.com/pPnjnsAMjp

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 3, 2023

Ξεχωριστά, σε ολονύχτιες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο IDF αναφέρει ότι μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα μάχης και πυροβολικό, καθοδηγούμενα από δυνάμεις πεζικού της Ταξιαρχίας Nahal, έπληξαν και σκότωσαν αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας εντόπισαν όπλα – τυφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG και πυρομαχικά, καθώς και υλικό πληροφοριών – χάρτες και εξοπλισμό επικοινωνίας, κατά τη διάρκεια ερευνών στο Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

Όπλα και εξοπλισμός που εντοπίστηκαν από τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας στο Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα, σε μια εικόνα που κυκλοφόρησε από το IDF

Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον πολλών τοποθεσιών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από επιχειρηματίες για να πυροβολούν κατά των επίγειων δυνάμεων και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, λέει ο IDF.

IDF says fighter jets, combat helicopters and artillery, directed by infantry forces of the Nahal Brigade, struck and killed several Hamas terrorists during overnight ground operations in the Gaza Strip. pic.twitter.com/aPdpAAmXei

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 3, 2023

Συστήνεται ειδικό δικαστήριο για τα μέλη της Χαμάς

Το Ισραήλ φέρεται να σχεδιάζει να σχηματίσει ένα ειδικό δικαστήριο που θα επιβλέπει τις ποινικές υποθέσεις κατά εκατοντάδων κρατουμένων τρομοκρατών της Χαμάς που συμμετείχαν στις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, η επικρατούσα άποψη στο δικαστικό σύστημα είναι ότι ο κανονικός ποινικός νόμος δεν είναι η σωστή οδός για να δικαστούν όσοι συμμετείχαν στην επίθεση, κατά την οποία δολοφονήθηκαν περίπου 1.400 και τουλάχιστον 247 απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το πώς θα οδηγηθούν οι κρατούμενοι τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη. Περίπου 200 μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν ζωντανά στο Ισραήλ στον απόηχο της μαζικής εισβολής, και περισσότερα έχουν μεταφερθεί και αναμένεται να μεταφερθούν στο Ισραήλ ως μέρος της μεγάλης χερσαίας επίθεσης του στη Γάζα.

Το Kan λέει ότι η πιθανή λύση είναι μια ειδική νομοθεσία που θα εξουσιοδοτήσει ένα δικαστήριο, με σκοπό τη διεξαγωγή μιας ιστορικής δικαστικής υπόθεσης κατά της Χαμάς “για να παρουσιάσει στον κόσμο τους στόχους, τις ρίζες, τους χρηματοδότες και τις δραστηριότητες της δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας”.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αναφορά.

Διπλωματία Μπλίνκεν

Με τη σύγκρουση να πλησιάζει στο τέλος της τέταρτης εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε λίγο πριν τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής στο Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα για να συναντήσει τον Νετανιάχου καθώς ο ισραηλινός στρατός πολεμά τους μαχητές της Χαμάς, ακόμα και σε μάχες εκ του συστάδην μέσα στη Γάζα.

“Είμαστε στο αποκορύφωμα της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε”, είπε ο Νετανιάχου σε δήλωση μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι είχε περικυκλώσει την κύρια πόλη του παραθαλάσσιου θύλακα.

לוחמי צה”ל ממשיכים לנהל קרבות עזים מול מחבלי חמאס ברצועת עזה תוך איתור אמצעי לחימה רבים והשמדת תשתיות טרור לצד מתחמים צבאיים של ארגון חמאס.

במהלך קרבות ירי שניהלו כוחותינו חוסלו כ-130 מחבלים >> pic.twitter.com/gKTKi0pjNF

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) November 2, 2023

Καθώς ο Μπλίνκεν έφευγε από την Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι θα συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών στους αμάχους στη Γάζα. Ο Λευκός Οίκος, εν τω μεταξύ, είπε ότι τυχόν παύσεις στις μάχες θα πρέπει να είναι προσωρινές και τοπικές και επέμεινε ότι δεν θα σταματήσουν το Ισραήλ να αμύνεται.

Ανθρωπιστική κρίση

Οι αυξανόμενες απώλειες μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων, μαζί με τις έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, έχουν εντείνει τις εκκλήσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες για παύση των μαχών ή κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ απέρριψε αυτές τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς τους οποίους κατηγορεί ότι σκόπιμα κρύβονται ανάμεσα στον πληθυσμό και τα κτίρια πολιτών. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης απορρίψει εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι τουλάχιστον 9.061 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον θύλακα 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων ως αντίποινα για τις θανατηφόρες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα διατρέχουν “σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας”. “Καλούμε το Ισραήλ και τους συμμάχους του να συμφωνήσουν σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός. Μας τελειώνει ο χρόνος”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα των ειδικών εισηγητών του ΟΗΕ. Η ισραηλινή αποστολή στον ΟΗΕ στη Γενεύη χαρακτήρισε τα σχόλια του εισηγητή “αξιοθρήνητα και βαθιά ανησυχητικά” και κατηγόρησε τη Χαμάς για τους θανάτους αμάχων. Ο Stéphane Dujarric, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο προσδιορισμός της γενοκτονίας μπορεί να γίνει μόνο από αρμόδιο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήρε περισσότερους από 240 ομήρους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα ημέρα της 75χρονης ιστορίας της.

Ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι εξετάζει μια σειρά παύσεων στη σύγκρουση: “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε την ιδέα όσες παύσεις είναι απαραίτητες για να συνεχίσουμε να βγάζουμε βοήθεια και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους ανθρώπους με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των ομήρων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Οι Άραβες

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, στο Αμμάν το Σάββατο. Σε δήλωσή του, ο Σαφάντι είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, όπου είπε ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.

Η αραβική δύναμη του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή “πλησιάζει σε σημείο βρασμού” και ότι εργάζεται “ασταμάτητα” για να επιτευχθεί μια άμεση και πλήρης ανθρωπιστική εκεχειρία.

“Ο κίνδυνος περιφερειακής διάχυσης και περαιτέρω κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικών ομάδων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας κρατήσουν εγκλωβισμένους σε κύκλους βίας”, δήλωσε η Νούρα αλ-Κααμπί, υπουργός Εξωτερικών σε διάσκεψη στο Άμπου Ντάμπι.

Το Ισραήλ στέλνει πίσω όλους τους εργαζόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου καθώς “κόβει όλους τους δεσμούς” με τον θύλακα, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

“Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω”, ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, “το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι” από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Τέσσερις στρατιώτες νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων ακόμη στρατιωτών που συμμετείχαν στη χερσαία επίθεση στη Γάζα.

More footage of IDF invasion of Gaza. pic.twitter.com/6MmH4EqDDH

— Clash Report (@clashreport) November 3, 2023

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη στη Γάζα σε 23, αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Related posts

Ουκρανία: Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν στο Κίεβο

admin

Ινδία: Ξεκίνησε και πάλι η κυκλοφορία των τρένων από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας

admin

Μεσανατολικό: “Αποστολή μας ήταν να σκοτώσουμε, όχι να απαγάγουμε”, λέει κατά την ανάκρισή του ένας μαχητής της Χαμάς

admin

ΕΕ: Πρόστιμο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων στη Meta για μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ

admin

Γερμανία: Παραμένουν σε “ελεύθερη πτώση” οι Πράσινοι

admin

FT: Η G7 και η ΕΕ θα απαγορεύσουν την επανεκκίνηση ροών από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου

admin

Ρώσοι περνούν τεστ γλώσσας για να αποφύγουν την απέλαση από τη Λετονία

admin

Τι διακυβεύεται στην αιματηρή σύγκρουση του Σουδάν

admin

Morgan Stanley: Η Apple έχει μπροστά της μια ευκαιρία $40 δισ.

admin