Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην σύμβουλος Αμερικανικού στρατού: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για “μάχη τύπου Μοσούλης” στη Γάζα

Ακόμη μία μέρα ξεκίνησε στη Γάζα υπό τον ήχο σφοδρών εκρήξεων και βούισμα από drone.

Ο ειδικός στην καταπολέμηση εξεγέρσεων Ντέιβιντ Κίλκαλεν δήλωσε στο πρόγραμμα Newsday του BBC ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν “να αποκόψουν ένα κομμάτι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας για να απομονώσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μαχητών της Χαμάς” και να τις πολεμήσουν από κοντά.

“Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, έτσι ώστε να απομένουν μόνο μαχητές της Χαμάς. Και τότε θα γινόταν, αν θέλετε, ένα είδος… μάχης τύπου Μοσούλης σε αυτά τα ερείπια”, είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ το 2016-17. Πιθανότατα θα εξακολουθούσε να υπάρχει μια “βαριά παρουσία πολιτών” εάν και όταν αυτό συνέβαινε, πρόσθεσε.

Ο Κίλκαλεν – ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ – είπε ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε την επιχείρησή του “σε στάδια” με το πρώτο βήμα να είναι η “περικύκλωση” της βόρειας Γάζας.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο η Χεζμπολάχ – την οποία υποστηρίζει το Ιράν – να συμμετάσχει στη σύγκρουση, ο Κιλκούλεν είπε ότι η σιιτική ισλαμιστική ομάδα φαινόταν να “κάνει κράτει”.

“Τώρα, αν αυτό γίνεται μέσω συντονισμού με τη Χαμάς ή το Ιράν ή αν έχει να κάνει με τις δικές τους ανησυχίες είναι λίγο ασαφές”, είπε στο Newsday.

“Αλλά ένα από τα πράγματα για το οποίο οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ είναι ότι μόλις οι Ισραηλινοί δεσμευτούν πλήρως σε μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, μπορεί να δείτε τη Χεζμπολάχ να ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο στο βορρά”, πρόσθεσε ο ειδικός επί της αντιμετώπισης εξεγέρσεων.

Related posts

“Ευχαριστώ” Ζελένσκι σε Μητσοτάκη για τη στήριξη σε Ουκρανία

admin

Ινδία: Η κυβέρνηση καταδικάζει την “τρομοκρατική επίθεση” της Χαμάς στο Ισραήλ

admin

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Βέτο της Ρωσίας σε απόφαση για κυρώσεις στο Μάλι

admin

Χαμάς: Καμία συζήτηση για την τύχη των ομήρων στρατιωτών του Ισραήλ μέχρι να σταματήσει την “επιθετικότητα”

admin

Στο επόμενο Ecofin η πρόταση της Ισπανίας για το χρέος

admin

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινά πυρά εναντίον πλήθους (upd)

admin

Ερντογάν για Ελλάδα: Μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη εχθρότητες και ανταγωνισμούς

admin

Φον ντερ Λάιεν: Η Ουκρανία έχει ανάγκη από σταθερή, προβλέψιμη χρηματοδότηση το 2024 και μετά

admin

Κίνα και Συρία ανακοίνωσαν “στρατηγική σύμπραξη”

admin