Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος κύκλος διεθνών εξορμήσεων

Νέο κύκλο διεθνούς δραστηριότητας με ταξίδια στρατηγικού χαρακτήρα με γεωπολιτικές και οικονομικές διαστάσεις ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις συζητήσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα και αύριο, στην πρώτη για τη νέα πολιτική σεζόν τακτική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι προκλήσεις, οι ανάγκες έως και οι ευκαιρίες που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον κινητοποιούν την Αθήνα, η οποία διεκδικεί παρουσία στις εξελίξεις και ενεργό ρόλο ενόσω προσπαθεί να ανοίξει τους «ορίζοντες» του στρατηγικού σχεδίου της για την οικονομική διπλωματία. Το βλέμμα είναι σταθερά στραμμένο στις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, σε ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αλλά επιδιώκονται και δεσμοί με περισσότερους «παίκτες» κυρίως στην Ασία. Μετά τις επαφές του στην Αθήνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους ευρωπαίους τραπεζίτες κατά τις οποίες επεσήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι από την αστάθεια που προκαλούν οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου παραμένει σήμερα με «βαριά» ατζέντα οικονομίας, Μεταναστευτικού και Μέσης Ανατολής.

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνεται της θέσης για αύξηση του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ένα κεντρικό θέμα στην ατζέντα των «27»), επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «είναι αδύνατον να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών». Η Αθήνα εισηγείται, συγκεκριμένα, την αύξηση του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Για το Προσφυγικό και υπό την πίεση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο Μητσοτάκης επιμένει μεταξύ άλλων ότι επείγει μια στρατηγική συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο. Εν μέσω βαθιάς ανησυχίας για την προοπτική περιφερειακής ανάφλεξης, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για τις επαφές του στην Ιερουσαλήμ και στη σύνοδο του Καΐρου με τη συμμετοχή αράβων ηγετών, ενώ ενημερώθηκε για τις συζητήσεις που είχαν ομόλογοί του (ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κ.ά.). Ο ίδιος επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «αλλά πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και τους κανόνες εμπλοκής και επιμένει στον σαφή διαχωρισμό της Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό.

Πεκίνο, Βερολίνο, Λονδίνο

Οι επόμενες πρωθυπουργικές «αποστολές» έχουν κλειδώσει και μόνο στον επόμενο μήνα αναμένονται επισκέψεις σε Κίνα, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (3-5 Νοεμβρίου) ο Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Πεκίνο, πιθανότατα και στη Σαγκάη, για συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος είχε βρεθεί στο Μαξίμου στις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη το φθινόπωρο του 2019 – όταν το διεθνές περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό.

Η κυβέρνηση τονίζει σταθερά τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, κάτι που προεξοφλείται ότι θα γίνει στη Σαγκάη κατά τη διάρκεια της 6ης διεθνούς έκθεσης Εισαγωγικού Εμπορίου (5-11 Νοεμβρίου) – μια στρατηγική επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς της σε ξένες επιχειρήσεις – στην οποία διατηρεί περίπτερο το Enterprise Greece.

Επόμενος σταθμός το Βερολίνο, με μία αυθημερόν μετάβαση (15 Νοεμβρίου) του Μητσοτάκη στη γερμανική καγκελαρία που έχει κλειδώσει εδώ και καιρό. Πρόκειται για ανταπόδοση της επίσκεψης του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο καγκελάριος «σπάζοντας» τότε την παραδοσιακή γραμμή ουδετερότητας δεν είχε προγραμματίσει αντίστοιχο ταξίδι στην Τουρκία. Είναι σαφές ότι το Μαξίμου προσδοκά σύσφιγξη της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό έδαφος, πιθανώς ο Πρωθυπουργός να προγραμματίσει επίσκεψη στη Ρώμη στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με δεδομένη τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι για σύγκληση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Στο ραντάρ του Μητσοτάκη είναι επίσης δύο roadshow – το ένα στο διήμερο 27-28 Νοεμβρίου στο Λονδίνο και το άλλο στις 25 Ιανουαρίου 2024 στη Νέα Υόρκη. Για το πρώτο είναι αποφασισμένη η παρουσία του Πρωθυπουργού με στόχο να προβάλει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Ανοίγµατα στην Ασία

Στο μεταξύ, το πρόσφατο τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στο Μαξίμου λειτούργησε ως επίσημη αφετηρία της επιχείρησης ανοίγματος στην Ασία, η οποία εξελίσσεται εδώ και μήνες, με στόχο της Αθήνας να ανοίξει γέφυρα, διπλωματική και οικονομική, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Στις συζητήσεις Μητσοτάκη – Μόντι είχε τεθεί ο στόχος για διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου, ενώ στον ορίζοντα της τετραετίας εντάσσεται και ένα επίσημο ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί. Αντίστοιχα επιδιώκεται η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Νότια Κορέα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει σχεδιασμός επί χάρτου για μετάβαση του Μητσοτάκη στη Σεούλ τον χειμώνα, πιθανώς τον Φεβρουάριο του 2024. Ηδη βρέθηκε στην Αθήνα ο ηγέτης της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ (είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη) ενώ είχε προηγηθεί η υποδοχή στο Μαξίμου αντιπροσωπείας κορεατικών επιχειρήσεων με την Αθήνα να ορίζει ως στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στη ναυτιλία και στην απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών, στην πράσινη μετάβαση, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Πολιτική Προστασία, στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών και στον τουρισμό.

Related posts

Μητσοτάκης στον «Αγιο Σάββα»: Πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης το νέο ΕΣΥ

admin

Οι Αμερικανοί στέλνουν drone νότια της Χίου

admin

Στο… ράφι το Κυπριακό – Το διπλωματικό παιχνίδι του Ερντογάν

admin

Πρώτη επίσκεψη γερμανού προέδρου στην Κύπρο

admin

Προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

«Το Τραπέζι των Εξι» – Η τουρκική αντιπολίτευση παρουσίασε την μετα-Ερντογάν εποχή

admin

Η απάντηση του Πολάκη στα «πυρά» της Αχτσιόγλου εναντίον του – «Όλοι στις κάλπες την Κυριακή»

admin

Ο Κυριάκος και τα πνεύματα των Χριστουγέννων

admin

Εκλογές: Παράλληλα σε Ελλάδα και Τουρκία – Θα γίνει πιο επικίνδυνος ο Ερντογάν μέχρι τις κάλπες;

admin