Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ομάδα και από την Αυτοδιοίκηση

Η νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, θεωρούν στη Χαριλάου Τρικούπη, επιβράβευσε δύο σημαντικά σημεία στα οποία επιμένει από πολύ νωρίς ο Νίκος Ανδρουλάκης: την ανανέωση και την προγραμματική προσήλωση. Ενα φρέσκο πρόσωπο για τους Αθηναίους, άγνωστο στο ευρύ κοινό, κατάφερε να κερδίσει τον Δήμο Αθηναίων με καμπάνια μόλις ενάμιση μήνα – γεγονός που, στην πασοκική οπτική, αντικατοπτρίζει τη δίψα των ψηφοφόρων για νέα πρόσωπα και ένα «ουσιαστικά ανανεωμένο» πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα, δίνουν έμφαση στο πρόγραμμα που ανέπτυξε ο Δούκας προεκλογικά, καθώς ως τομεάρχης Ενέργειας του κόμματος ήδη από την περίοδο της Φώφης Γεννηματά, ο Δούκας ήταν αυτός που «έστησε» το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τώρα θα έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη.

Ο νέος δήμαρχος της πρωτεύουσας είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση, όμως στο ΠΑΣΟΚ λένε πως δεν είναι η μοναδική – καθώς και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις των εθνικών εκλογών στις οποίες ανανεώθηκε ηλικιακά το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δόθηκαν αντίστοιχες ευκαιρίες κα σε άλλα νέα πρόσωπα του χώρου, τα οποία αποτελούν υπό μια έννοια και μια νέα φουρνιά στελεχών-στρατηγική επένδυση για τη συνέχεια.

Στην Αττική, πέρα από τον Δούκα, από το ΠΑΣΟΚ δείχνουν προς το μέρος του Μάριου Ψυχάλη, ο οποίος έκανε την ανατροπή στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης κερδίζοντας τον Γρηγόρη Λέων στον δεύτερο γύρο, ήταν μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από το 2019 έως το 2021 αναπληρωτής γραμματέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Αλλαγές, με νεότερους ηλικιακά δημάρχους, έγιναν τόσο στην Ηλιούπολη με τον Στάθη Ψυρρόπουλο και στον Βύρωνα, με τον Αλέξη Σωτηρόπουλο. Σε έναν πασοκικό εμφύλιο στο Ιλιον, η Ανδριάνα Αλεβίζου, πρώην γραμματέας αυτοδιοίκησης και μέλος του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ το 2019, κέρδισε τον Νίκο Ζενέτο. Η Βαρβάρα Μητλιάγκα στις Σέρρες, κόρη του πρώην δημάρχου Ζήση Μητλιάγκα, πρόσωπο με πασοκικές αναφορές, κατάφερε να κερδίσει με ενωτικό ψηφοδέλτιο έναν αμιγώς καραμανλικό δήμο και να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της περιοχής. Στη Μυτιλήνη, τον δήμο κέρδισε ο Παναγιώτης Χριστόφας, ο οποίος το 2019 ήταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Νεαρότερα ηλικιακά στελέχη εμφανίζονται και στην πολυπληθή δημοτική ομάδα της Αθήνας – ανάμεσά τους, η Ρωξάνη Μπέη που ήρθε πρώτη σε σταυρούς, ο Γιώργος Γιάνναρος και ο γραμματέας του τομέα Θεσμών και Διαφάνειας, Μανώλης Βελεγράκης. Σε επίπεδο περιφέρειας, η Χαριλάου Τρικούπη κοιτάζει με ενδιαφέρον τις προσπάθειες που έγιναν στη Δυτική Ελλάδα από τον Σπύρο Σκιαδαρέση και στο Νότιο Αιγαίο από τον Νικηφόρο Παπανικόλα – παρότι και στις δύο περιφέρειες ο υποψήφιος της ΝΔ εξελέγη από την πρώτη Κυριακή και οι δύο κατάφεραν να εκλεγούν δεύτεροι, ξεπερνώντας τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστροφές πασοκογενών. Η προοπτική της ανόδου βήμα-βήμα, για τον Ανδρουλάκη, περνάει μέσα και από το νέο στελεχιακό δυναμικό: το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε στο παρελθόν φυτώριο στελεχών για τα άλλα κόμματα, όμως εξακολουθεί, λένε επιτελικά στελέχη, να είναι ένα κόμμα που μπορεί να αναδείξει στελέχη που θα παραμείνουν και θα ενισχύσουν την κεντροαριστερή προσπάθεια. Σε αντίθεση, σχολιάζουν, με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ηγεσία του βρίσκεται, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαπενταετία, αντιμέτωπη με αναχωρήσεις και όχι με εισροές. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείονται επιστροφές πασοκογενών στο κομματικό τους σπίτι – αλλά όχι ηχηρών ονομάτων που διετέλεσαν υπουργοί. Οι περισσότεροι εξ όσων έχουν εκφράσει διάθεση να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια είναι κυρίως τεχνοκράτες, παρόμοιας ηλικίας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο γνωρίζουν καλά από τα χρόνια της νεολαίας.

Related posts

Νίκος Παππάς: Σκέφτομαι σοβαρά να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών

admin

Θεωρία

admin

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν υπήρχε σχέδιο και επιχειρησιακή επάρκεια για τις πυρκαγιές από την κυβέρνηση

admin

Εχασαν όλοι στο ίδιο συνέδριο

admin

Πειθαρχούν μέχρι νεωτέρας οι βουλευτές της ΝΔ

admin

Η κοινωνία αναμένει προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης

admin

Φάμελλος για ελληνοτουρκικά: Στηρίζουμε τον διάλογο αλλά έχουμε σοβαρά ερωτήματα

admin

Πλαίσιο

admin

Τι κρύβουν τα πόθεν έσχες των πολιτικών

admin