Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με νέα μέτωπα στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες

Στην αφετηρία της άτυπης προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα εμφανίζονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega να διατηρούν τις δυνάμεις τους. Για την ακρίβεια, αυξάνουν λίγο τα ποσοστά τους στην εκτίμηση ψήφου σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, παρά τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η επικαιρότητα. Τα μικρότερα πάλι, πλην της Νίκης και του ΜέΡΑ25, καταγράφουν απώλειες – άλλα οριακές, άλλα σημαντικές.

Βέβαια, μια ματιά στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία φανερώνει ότι η πραγματικότητα είναι κάπως πιο σύνθετη για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και κανένα δεν κερδίζει απόλυτα την κοινή γνώμη. Το κυβερνών κόμμα μάλιστα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη του νταμπλ σκορ από το δεύτερο και το τρίτο, χωρίς όμως να περιορίζεται η φθορά της κυβέρνησης.

Το ποσοστό αυτών που θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση παραμένει υψηλό, 60%. Μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκαν κι εκείνοι που αξιολογούν «μάλλον αρνητικά» τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας. Σήμερα φτάνουν το 65% από 61% που ήταν τον Ιανουάριο. Το 45% δηλώνει σταθερά κατά της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων εδώ, ενώ το 51% (1% λιγότεροι απ’ τον Ιανουάριο) συμφωνούν με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά διαφωνίας καταγράφονται στις νεαρότερες ηλικίες, 59% στους 17 με 27 ετών και 51% στους 28 με 43 ετών.

Ακρίβεια και εγκληματικότητα

Οι εντυπώσεις από την κυβερνητική αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν επίσης κακές, με το 72% να απαντά «μάλλον αρνητικές» στη συγκεκριμένη ερώτηση. Το ίδιο κι εκείνες από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αφού το 73% βαθμολογεί αρνητικά τις προσπάθειες των κυβερνώντων. Σε δύο από τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της παραδοσιακής γαλάζιας βάσης, δηλαδή, η κυβέρνηση αδυνατεί να ικανοποιήσει το δικό της ακροατήριο, ενώ το μέτωπο των ΑΕΙ δείχνει να μην είναι και τόσο εύκολο για εκείνη όσο υπολόγιζε.

Το 59% των ερωτηθέντων αξιολογούν αρνητικά το συνολικό κυβερνητικό έργο. Ακόμη χειρότερη είναι η άποψη του δείγματος για την αξιωματική αντιπολίτευση, 86% έχει αρνητικές εντυπώσεις απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να αποτελεί το πιο δυνατό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος. Είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Ωστόσο, 51% των ψηφοφόρων του Κέντρου αναφέρουν πως έχουν θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον Νίκο Ανδρουλάκη και 49% για τον Πρωθυπουργό. Τα παραπάνω ευρήματα δεν επηρεάζουν τον δείκτη της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Εκεί ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 40%, ο «κανένας» 33% και όλοι οι υπόλοιποι από 5% και κάτω.

Μια ματιά σε λιγότερο προβεβλημένες μπάρες και πίτες αποκαλύπτει πως κάτω από τη επιφάνεια του αναλλοίωτου πολιτικού σκηνικού κάτι κινείται. Μέσα στις τελευταίες τριάντα μέρες τα όρια της εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ μειώθηκαν 3 μονάδες και του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν 2 μονάδες. Το κεντροαριστερό κόμμα θα μπορούσε να ψηφίσει το 46% και το αριστερό το 29%. Της ΝΔ έμειναν σταθερά στο 47%. Η ΝΔ χάνει περισσότερους ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ, 5,5%, παρά προς την Ελληνική Λύση, όπου κατευθύνεται το 3,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει απώλειες προς κάθε κατεύθυνση, με τους περισσότερους, 10,2% και 6%, να μετακινούνται προς Νέα Αριστερά και ΚΚΕ αντίστοιχα.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της δημοσκόπησης είναι πως αφού ψηφίστηκε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, μειώθηκαν κατά 2% όσοι συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν με τη θεσμοθέτησή του. Πλέον φτάνουν το 60%, σύμφωνα με τη Metron Analysis.

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές δεν φαίνεται να απασχολούν ακόμη τους πολίτες. Το 54% ενδιαφέρεται πολύ και αρκετά γι’ αυτές, ενώ μόλις 29% λέει ότι είναι απόλυτα βέβαιο για το κόμμα που θα ψηφίσει.

Related posts

Τραγωδία στη Λιβύη – ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα

admin

Παπανδρέου: Στη ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς – Προαποφασισμένο έγκλημα συστηματικής συγκάλυψης

admin

Τι συζήτησαν Δένδιας – Κασουλίδης για το ιρανικό ρεσάλτο στα δύο ελληνικά τάνκερ

admin

Κώστας Ζαχαριάδης: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τον δήμο Αθηναίων

admin

Ιταλία: Για την ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ συζήτησαν Κροσέτο – Μητσοτάκης

admin

Κόντρα στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ οι 10 από τους «11» – Δεν καταψήφισαν ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

ΚΚΕ για Μηταράκη: Οι παραιτήσεις για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» τις κυβερνητικές ευθύνες

admin

Κώστας Καραμανλής: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές»

admin

Δείτε live την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

admin