Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αγροτών

Διάλογο αλλά με τους δρόμους ανοιχτούς, δηλαδή συζήτηση και με τα συναρμόδια υπουργεία και με τον Πρωθυπουργό εφόσον κατατεθεί αίτημα από επιτροπή εκπροσώπησης των αγροτών και κυρίως από τη στιγμή που δεν θα διαταραχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών με επιχειρήσεις αποκλεισμού του εθνικού οδικού δικτύου, είναι το μήνυμα του Μαξίμου στα μπλόκα. Οι σχέσεις κυβέρνησης και αγροτών οδεύουν προς… μετωπική μετά τις αποφάσεις του αγροτικού κόσμου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την «απάντηση» του Μαξίμου ότι είναι κόκκινη γραμμή κάθε ενέργεια που θα ανέτρεπε, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «την κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή». Ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη δρομολόγηση ενός ραντεβού στο Μαξίμου, αν και η κυβερνητική πλευρά μιλά για την ανάγκη οι αγρότες να ορίσουν ενιαία, θεσμική εκπροσώπησή τους.

Εκτός συζήτησης ένα νέο «πακέτο» μέτρων

Σταθερό παραμένει στο μεταξύ το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν είναι ατελείωτα τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές, άρα εξακολουθεί να μένει εκτός συζήτησης η προοπτική ενός νέου αγροτικού «πακέτου». Περισσότερο φαίνεται ότι αξιολογούνται τα περιθώρια για παρεμβάσεις ανακούφισης που δεν συνοδεύονται από δημοσιονομικό κόστος, όπως, κατά πληροφορίες, η επίσπευση εφαρμογής μέτρων (άρα πιθανά νέα χρονοδιαγράμματα), «τεχνικές» διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά την προώθηση υφιστάμενων εξαγγελιών, διεκδικήσεις εκτός συνόρων. Αντίστοιχα σταθερή είναι η επιδίωξη του Μαξίμου να μην κοπούν οι δίαυλοι, κάτι που αυτομάτως θα προκαλούσε χάσμα και συγκρουσιακές καταστάσεις, εξ ου και επιχειρούνται ζυμώσεις μεταξύ άλλων από τους στενούς συνεργάτες του Μητσοτάκη στο Μαξίμου, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με ενδεικτική επίσης την προσέγγιση από άλλα στελέχη με ερείσματα στη «λαϊκή» βάση, όπως ο επικεφαλής της γαλάζιας ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Λάθος «να δίνεις λεφτά από το ελικόπτερο»

Στη σημασία της «συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής» ώστε να επιστρέφονται χρήματα στην κοινωνία στάθηκε πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινοβραδινή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο. Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε στο «1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις» μέσω ΕΛΓΑ, «ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές» των αγροτών. «Η ενίσχυση προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές δυνατότητες για την κάλυψη αγροτικών αιτημάτων, όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο, οι προθέσεις της κυβέρνησης γίνονται σαφείς και από την αποστροφή του υπουργού Οικονομικών περί λάθους «να δίνεις λεφτά από το ελικόπτερο». Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε (Σκάι 100,3) ότι «δεν πρέπει να υποτιμώνται αυτά που δόθηκαν» και ότι μετρήθηκαν οι παρεμβάσεις με βάση τις δυνατότητες του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έχουν ληφθεί «γενναίες» αποφάσεις, όπως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα και η ρύθμιση χρεών, οι διευκολύνσεις σε εφόδια και ζωοτροφές κ.ά. «Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» είπε ο Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι παράδεισος, αλλά «δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί με κάποιον μαγικό τρόπο». Το δικό του μήνυμα συναίνεσης επιχείρησε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, τον οποίο βάζει στο στόχαστρο ο ΣΥΡΙΖΑ (με «πυρά και στον Πρωθυπουργό) αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για την Κεντρική Αγροτική Πολιτική. «Εκείνο που μετράει είναι από τη μια η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάλογο και από την άλλη η επιθυμία των ίδιων των αγροτών που διαμαρτύρονται για εξεύρεση λύσεων» είπε ο υπουργός και, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, κάλεσε εκ νέου τους αγρότες σε διάλογο με «ρεαλιστικές αποφάσεις».

Related posts

Τουρκία: Αυστηρό μήνυμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: «Διπλωματικό αίσχος» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη

admin

Πλεύρης: Υπάρχουν ελλείψεις σε εισπνεόμενα – Τι είπε για τις κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων

admin

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

admin

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

admin

Τροπολογία «ανοίγει τις δουλειές» και παίρνει από τα χέρια του δημάρχου Αθηναίων την «Ανάπλαση ΑΕ»

admin

Θεσμικότητα εναντίον lifestyle το σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη

admin

Μητσοτάκης: Θα διατεθούν 2,25 δισ. για την αποκατάσταση των καταστροφών – Τι είπε για το θέμα του ΟΑΚΑ

admin

Τα μικρά ντέρμπι και οι νοκάουτ αγώνες των ευρωεκλογών

admin