Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μικρά ντέρμπι και οι νοκάουτ αγώνες των ευρωεκλογών

Το κυβερνών κόμμα ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο – γιατί είθισται να ωφελεί τους μικρούς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μόνος που δηλώνει πεπεισμένος πως η ανατροπή είναι εφικτή – πως θα γίνει ένα ματς για την πρωτιά το οποίο θα μπορούσε να πάρει δηλαδή. Κι όμως, οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η πολιτική σταθερότητα απειλείται από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Ούτε πως ένα ψηφοδέλτιο με το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει στη ΝΔ το προειδοποιητικό μήνυμα το οποίο επιθυμούν. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, την 9η Ιουνίου δεν θα διεξαχθεί ένα ντέρμπι κορυφής αλλά πολλά μικρά.

Το πρώτο είναι εκείνο που θα κρίνει τον τίτλο της ηγεμονικής δύναμης της Κεντροαριστεράς. Η αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ιντριγκάρει κάθε εκλογολόγο, χομπίστα ή επαγγελματία. Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, το άλλοτε κραταιό Κίνημα πέρασε για πρώτη φορά από το 2012 και μετά στη δεύτερη δημοσκοπικά θέση. Πλέον, όμως, οι συριζαίοι την έχουν ανακαταλάβει. Και παρότι η διαφορά μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη παραμένει οριακή, ορισμένοι στοιχηματίζουν πως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύτερες πιθανότητες να τερματίσει δεύτερος, μια κι η συσπείρωσή του ανεβαίνει – για την ακρίβεια, παρατηρούν ότι ο κεντροαριστερός αντίπαλός του δεν έχει «ρεύμα», αφού τα πράσινα νούμερα δεν τσίμπησαν ούτε όταν η πολιτική επικαιρότητα ευνοούσε το ΠΑΣΟΚ. «Τίποτα δεν έχει κριθεί, πάντως» επισημαίνει γνωστός δημοσκόπος. «Γιατί», εξηγεί, «το ΠΑΣΟΚ έχει οργανωτική βάση που δεν πρέπει να υποτιμάται σε μια εκλογική διαδικασία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο τον Κασσελάκη».

Αμφίρροπη μάχη

Μια ακόμη αμφίρροπη μάχη είναι αυτή για τη θέση του τέταρτου κόμματος. Αν κι ανήκει σχεδόν εθιμικά στον Περισσό, όλα τα πρόσφατα κύματα των γκάλοπ καταγράφουν ως διεκδικήτριά της με αξιώσεις την Ελληνική Λύση. Το βελοπουλικό κόμμα, σύμφωνα με τη μέτρηση της Prorata που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έχει εύρος εκλογικής επιρροής από 9% έως 11% και το ΚΚΕ από 8% έως 10%. Η απόσταση που τα χωρίζει είναι τόσο μικρή, ώστε οι γνώστες των δημοσκοπικών στοιχείων και τάσεων να αποφεύγουν προς το παρόν οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Ηδη από τα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου πολλοί επαγγελματίες των μετρήσεων διατείνονταν ότι η Ελληνική Λύση, που έγραψε 4,44% στις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2023, θα αποτελέσει την έκπληξη των ευρωεκλογών, πιάνοντας μέχρι και διψήφιο ποσοστό χάρη στους δυσαρεστημένους με τη ΝΔ συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ενδεικτικό του μομέντουμ της είναι πως στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll, εμφανίστηκε τρίτο κόμμα από τα Τέμπη και πάνω με 12,6%. Και σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, οι κονεσέρ των εκλογικών διαδικασιών επιμένουν να υπενθυμίζουν ότι το ΚΚΕ «έχει μηχανισμό που μπορεί να κινητοποιήσει».

Οι λάτρεις των εκλογικών συγκινήσεων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και κάποιους νοκάουτ αγώνες στη χαμηλότερη επαγγελματική κατηγορία σε 50 μέρες από σήμερα. Η αρκετά μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, τα σημάδια που τη δεδομένη χρονική στιγμή μαρτυρούν πως η παράδοση της χαλαρής ψήφου δεν θα σπάσει, το ποσοστό της αποχής καθώς και το είδος των ψηφοφόρων οι οποίοι θα προσέλθουν τελικά στα εκλογικά τμήματα επιτρέπουν σε Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά, Νίκη, Δημοκράτες και ΜέΡΑ25, που βρίσκονται δημοσκοπικά λίγο πάνω ή λίγο κάτω απ΄το κατώφλι του 3%, να ελπίζουν ότι θα εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου αποδεικνύεται προς το παρόν το πιο ενισχυμένο από τον αντισυστημισμό που έχει επιστρέψει εξαιτίας της τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη. Η Νέα Αριστερά, από την άλλη, από τον Ιανουάριο κι έπειτα ανεβαίνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνουν στελέχη της. Ωστόσο, η άνοδός της είναι εξαιρετικά αργή. Η δε απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την παραδοσιακή Αριστερά «αδειάζει χώρο για τα δυο αυτά κόμματα αλλά και για εκείνο του Βαρουφάκη» αναφέρει έμπειρος δημοσκόπος. Η μικρή εκπροσώπηση των ψηφοφόρων των παραπάνω πέντε δυνάμεων στα δημοσκοπικά δείγματα συνεπάγεται μη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιδόσεις τους. Ετσι, το φιλοθέαμον κοινό της εκλογικής κερκίδας ετοιμάζεται να δει και τα ντέρμπι της εισόδου στην ευρωβουλή.

Related posts

Τουρκία: Ο Ερντογάν αποκτά και βγάζει στις θάλασσες τέταρτο γεωτρύπανο

admin

Ενα ταξίδι – εξπρές στο Παρίσι για τον Κασσελάκη

admin

Οικονόμου για σοβαρό τραυματισμό 16χρονου: «Η ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα»

admin

Σσσοκολατάκι;

admin

Market Pass: Κατατέθηκε η τροπολογία

admin

Πώς θα μειωθεί η έκρηξη ροών στην Κρήτη

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σκέψη μας σήμερα είναι στον Βόλο και στην Εύβοια

admin

Κασσελάκης: «Χθες στο Κερατσίνι έκανα ότι πιο πολύτιμο…» – Η υπόσχεση στους υποστηρικτές του

admin

Πομπέο: Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ευημερίας και αυτήν τη στιγμή την έχουμε χάσει

admin