Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones

Ασταθής ήταν η εικόνα της

Wall Street

στη συνεδρίαση της Δευτέρας με τους δείκτες να παρουσιάζουν συχνές αλλαγές στα πρόσημα, καθώς οι επενδυτές από τη μία πλευρά αποτιμούν τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και από την άλλη αγωνιούν για την πορεία του πληθωρισμού και την αντίδραση της Fed. Την Τρίτη, εξάλλου, δημοσιεύονται τα κρίσιμα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιανουάριο.


Εν μέσω των αντικρουόμενων αυτών μηνυμάτων, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο ύψους 0,33% στις 38.797 μονάδες, ο

S&P 500

κινήθηκε τελικά σε αρνητικό έδαφος στο -0,09% και τις 5.021 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,30% φτάνοντας τις 15.942 μονάδες.














Η αναθεώρηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή το Δεκέμβριο συνέχισαν να λειτουργούν σαν ένα θετικό σήμα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Όμως, οι επενδυτές γνωρίζουν πως τα στοιχεία των επόμενων μηνών θα είναι κρίσιμα, ξεκινώντας από την αυριανή δημοσίευση των φρέσκων επιδόσεων του πληθωρισμού για τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.





Τα νέα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) δημοσιεύονται την Τρίτη, ενώ την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού (PPI).





Οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν σημαντικά στο 2,9% σε ετήσια βάση από το 3,4% ένα μήνα νωρίτερα και τον δομικό δείκτη, ήτοι με εξαίρεση τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, να μειώνεται επίσης από το 3,9% στο 3,7%. Ωστόσο, οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις προβλέψεις αυτές θα επιβαρύνουν δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα τις επόμενες ημέρες.


Άλλωστε, μπορεί η αγορά να έχει «χωνέψει» πως η Fed πιθανότατα δεν θα προχωρήσει στην πρώτη περικοπή των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όμως εξακολουθεί να διατηρεί τις ελπίδες της πως η επιθυμητή αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής θα έρθει έστω από το Μάιο.





Την ίδια ώρα, άλλωστε, η νέα μηνιαία σφυγμομέτρηση της περιφερειακής Fed της Ατλάντα για τις οικονομικές προσδοκίες έδειξε πως το 87% των οικονομολόγων ποντάρει σε ομαλή προσγείωση της οικονομίας, έναντι 74% τον περασμένο μήνα και 67% το Δεκέμβριο, με τις αντίστοιχες πιθανότητες διολίσθησης σε ύφεση να συρρικνώνονται στο 36%.





Αν και η αντοχή της αμερικανικής οικονομίας είναι – ως ένα βαθμό – θεμιτή, η περαιτέρω ισχυροποίηση της σημαίνει πως η Fed δεν έχει λόγους να βιαστεί να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας το ενδιαφέρον της επικεντρωμένο στη μείωση του πληθωρισμού.


Το στοιχείο αυτό ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα στην αγορά συγκρατώντας αντιστοίχως τους χρηματιστηριακούς δείκτες.


Σε επίπεδο μετοχών τα εταιρικά αποτελέσματα και οι ετυμηγορίες των επενδυτικών οίκων συνέχισαν να δίνουν τον… τόνο σε συγκεκριμένες μετοχές και κλάδους.





Έτσι, στις χαμένες βρέθηκε η μετοχή της Hershey μετά την υποβάθμιση της από την Morgan Stanley, αλλά και η μετοχή της Salesforce περιορίζοντας τα κέρδη του Dow.


Στον αντίποδα το deal μεταξύ της Diamondback Energy και της Endeavor Energy Partners έδωσε «φτερά» στη μετοχή της πρώτης.




Στις κερδισμένες της σημερινής συνεδρίασης και η μετοχή της βρετανικής σχεδιάστριας μικροτσίπ Arm Holdings που μετά το 48% της Παρασκευής βρέθηκε να ανεβαίνει πάνω από 30%. Αν και οι περισσότερες τεχνολογικές μετοχές δεν βρέθηκαν σε ανάλογο καλό κλίμα σήμερα, κάτι που φάνηκε από την επιβράδυνση του Nasdaq.


Εξαίρεση η πάντα… ελκυστική Nvidia, που όχι μόνο κινήθηκε κόντρα στο καθοδικό ρεύμα, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει πρόσκαιρα σε αξία την Amazon, εκμεταλλευόμενη τις απώλειες της μετοχής του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου. Έτσι, για πρώτη φορά κατάφερε να την ξεπεράσει και να ανέβει για λίγο στην τέταρτη θέση των πιο ισχυρών επιχειρήσεων του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ενα επίπεδο που είναι σίγουρο ότι θα ξαναφτάσει! Την πρώτη τριάδα σε αξία απαρτίζουν η Microsoft, η Apple και η Alphabet.


-

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Μέτρα για τα τροχαία και το κυκλοφοριακό: Online πρόστιμα από την κάμερα στο κινητό με SMS





Στη δικαιοσύνη πάει ο Άρης Πορτοσάλτε τον Πάνο Βλάχο για το «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε»





Στο σφυρί η βίλα-φρούριο του άγρια δολοφονημένου επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά


Related posts

Έρευνα: Προσφορές και εκπτώσεις κυνηγούν 8 στους 10 καταναλωτές

admin

Γερμανία: Σούπερ μάρκετ χρεώνει έξτρα κάποια τρόφιμα για να καλύψει «το πραγματικό περιβαλλοντικό τους κόστος»

admin

e-ΕΦΚΑ: Στη «μάχη» των εκκρεμών συντάξεων άλλοι 154 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι

admin

«Μίνι» ασφαλιστικό – e-ΕΦΚΑ: Παραγραφή οφειλών προς τα Ταμεία στη δεκαετία – Ποιους αφορά

admin

Έκτακτοι έλεγχοι σε αγορά και πύλες εισόδου εν όψει Πάσχα με απόφαση Αυγενάκη

admin

Αναστολές συμβάσεων: Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η υποβολή δηλώσεων

admin

ΥΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 525% οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος το Νοέμβριο

admin

Wall Street: Άνοδος με στήριξη από τον τεχνολογικό κλάδο

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: Διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους έως το 2030

admin