Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κ. Μητσοτάκης από Κάιρο: Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων θα πρέπει να συνεχιστεί στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο.

“Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Στην παρέμβασή του ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως “θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές”.

Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς πως “το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος”.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης και πως οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, ενώ καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα. “Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το μέλλον στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με λύση δύο κρατών. Καμία στρατιωτική επέμβαση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία ειρηνική λύση”.

Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Δείτε live τη σύνοδο για το Μεσανατολικό 

Related posts

Oυκρανικά drones επιτέθηκαν σε διυλιστήριο πετρελαίου στη ρωσική περιφέρεια Καλούγκα

admin

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ: Η Κίνα παρέχει δορυφορικές στρατιωτικές πληροφορίες στη Ρωσία

admin

Ρωσία: Η σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση της Ρωσοαμερικανίδας δημοσιογράφου που συνελήφθη

admin

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές πιέζουν για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συμφωνία για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας

admin

Nikkei: Η Ρωσία αγοράζει drones για στρατιωτική χρήση από την Κίνα

admin

Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ “είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του”

admin

Φον ντερ Λάιεν: Στα τέλη 2023-αρχές 2024 θα αποφασίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την Προεδρία της Κομισιόν

admin

Νοσοκομείο στη νότια Γάζα εστιάζει μόνο σε επεμβάσεις για να σωθούν ζωές

admin