Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καθυστερήσεις παίζουν οι Τούρκοι βουλευτές με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου αποφάσισε να καθυστερήσει την ψηφοφορία για την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σε συνεδρίασή της την Πέμπτη (16 Νοεμβρίου), γεγονός που συνιστά μία ακόμα οπισθοδρόμηση στις ελπίδες της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία μετά από 18 μήνες αναμονής.

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ότι η επιτροπή, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει περαιτέρω συνομιλίες και ενδέχεται να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην ατζέντα της την επόμενη εβδομάδα – αλλά δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα: “Για να εγκρίνουν όλοι οι νομοθέτες μας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πρέπει να είναι πλήρως πεπεισμένοι. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά στην (επόμενη) συνεδρίαση της επιτροπής μας (για το θέμα)”, είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους μετά από πολύωρη συζήτηση.

Η επιτροπή μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδια με απλή πλειοψηφία. Μπορεί να καλέσει τον Σουηδό πρεσβευτή να ενημερώσει τους βουλευτές εάν χρειαστεί και εάν το επιτρέπουν οι κανονισμοί του κοινοβουλίου, πρόσθεσε ο Οκτάι. 

Ο Ερντογάν είπε αυτό τον μήνα ότι θα προσπαθήσει να διευκολύνει τη διαδικασία επικύρωσης, αλλά πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν έχει λάβει αρκετά μέτρα κατά των Κούρδων μαχητών. Για την επικύρωση, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή προτού τεθεί σε πλήρη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η οποία μπορεί να έρθει μέρες ή εβδομάδες αργότερα. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα το υπογράψει ως νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διάρκεια της οποίας έχει απογοητεύσει τους συμμάχους της Άγκυρας και δοκίμασε τους δυτικούς δεσμούς της.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν είχε αντιρρήσεις εκείνη την εποχή και στα δύο αιτήματα σχετικά με αυτό που είπε ότι ήταν η προστασία των σκανδιναβικών χωρών εκείνων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και για τα αμυντικά εμπορικά τους εμπάργκο. Η Τουρκία ενέκρινε την προσφορά της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά κράτησε τη Σουηδία σε αναμονή ζητώντας ως πρόφαση από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να χαλιναγωγήσει τοπικά μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αίρει επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία. Λέει ότι έχει διατηρήσει το μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι.

Οι βουλευτές καθυστερούν

Παρά τα σχόλια του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ που περιγράφει τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία, βουλευτές τόσο από το κυβερνών Κόμμα AKP όσο και από την αντιπολίτευση εξέφρασαν επιφυλάξεις και, σε μια σπάνια κίνηση, καθυστέρησαν την ψηφοφορία.

“Εκτιμώ τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, πρέπει να αφαιρέσουμε μερικές από τις διαμάχες στο μυαλό μας. Η Σουηδία έχει γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο ή ένας παράδεισος για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις”, δήλωσε ο Αλί Σαχίν, βουλευτής του Κόμματος ΑΚΡ. “Θεωρούμε πολύτιμα τα βήματα που έχει κάνει η Σουηδία μέχρι τώρα, αλλά δεν τα βρίσκουμε επαρκή”, πρόσθεσε.

Οι Φινλανδία, Καναδάς και Ολλανδία έλαβαν επίσης μέτρα για χαλάρωση των πολιτικών εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του αιτήματος αγοράς για τα F-16, η Άγκυρα έχει συνδέσει το θέμα με την προσφορά της Σουηδίας. Την Πέμπτη, ο Οκτάι επανέλαβε την άποψη του Ερντογάν ότι “αν έχουν αυτοί Κογκρέσο, εμείς έχουμε Εθνοσυνέλευση”.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να επικυρώσει πλήρως την αίτηση πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 28-29 Νοεμβρίου. 

Ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται πολύ για την οριστικοποίηση της επικύρωσης πριν από τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. “Τώρα, εξαρτάται από αυτούς εάν το σύστημά τους θα παράσχει τη συγκατάθεση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, αλλά συνεχίζουμε να μιλάμε μαζί τους για αυτό”, είπε ο αξιωματούχος. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει συνδέσει την επικύρωση με την πώληση αεροσκαφών F-16, μέλη του Κογκρέσου έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι απίθανο να εγκρίνουν αυτή την πώληση έως ότου η Τουρκία επικυρώσει την υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, είπε ο αξιωματούχος. “Ως διοίκηση, προσπαθούμε να κρατήσουμε και τα δύο άκρα έτοιμα για να κινηθούμε έγκαιρα”.

Αν και η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει επίσης επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται ως το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι ο Βίκτορ Όρμπαν αναμένει ένα νεύμα από τον Ερντογάν για να επικυρώσει τη συμφωνία.

Αργότερα την Πέμπτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία είπε ότι είχε διαβεβαιωθεί από την ουγγρική κυβέρνηση ότι η Βουδαπέστη δεν θα ήταν η τελευταία που θα επικύρωνε την υποψηφιότητα της Σουηδίας, προσθέτοντας ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η Στοκχόλμη θα γίνει σύντομα μέλος του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Ουράλη – Επεκτείνονται οι πλημμύρες σε Κουργκάν, Τιούμεν

admin

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας

admin

Το Eurogroup ενέκρινε τον διορισμό του Ιταλού Piero Cipollone στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

admin

H Νέα Ζηλανδία προσφέρει καθεστώς μόνιμου κατοίκου στους Ουκρανούς πρόσφυγες του πολέμου

admin

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι Αρμένιοι δηλώνουν ότι εφαρμόζονται οι όροι της εκεχειρίας της 20ής Σεπτεμβρίου

admin

ΗΠΑ: Ο Τζέικ Σάλιβαν αισιοδοξεί ότι η αμερικανική, στρατιωτική βοήθεια θα σταλεί σύντομα στο Κίεβο

admin

Η Ουκρανία θα παράγει χιλιάδες μεγάλου βεληνεκούς drones το 2024

admin

Γαλλία: Έληξε η απεργία των εργαζομένων στο τούνελ της Μάγχης

admin

ΔΟΕ: Η πορεία προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα και λιγότερη πολιτική

admin