Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αραβική μειονότητα νιώθει πιο αλληλέγγυα με τη χώρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αυξήσει σημαντικά την αίσθηση αλληλεγγύης προς το Ισραήλ του 21% των κατοίκων του που ανήκουν στην αραβική μειονότητα, τα μέλη της οποίας συχνά αυτοπροσδιορίζονται ως Παλαιστίνιοι και καταγγέλλουν εδώ και καιρό τις διακρίσεις εις βάρος τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Όταν ρωτήθηκαν αν νιώθουν μέρος του Ισραήλ, το 70% των Αράβων πολιτών απάντησε “ναι”, άνοδος σε σχέση με το 48% που είχε δώσει την ίδια απάντηση τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το Israel Democracy Institute (IDI), επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε αυτού του είδους τις έρευνες πριν από 20 χρόνια.

Ωστόσο μόνο το 27% των Αράβων πολιτών δήλωσε αισιόδοξο για το μέλλον του Ισραήλ, έναντι του 72% των Εβραίων.

Μεταξύ των Εβραίων το 94% νιώθει μέρος της χώρας, επεσήμανε το IDI, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που είχε καταγραφεί το 2003, όταν το Ισραήλ βρισκόταν εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο στη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.400 άνθρωποι – πολίτες και στρατιωτικοί–, ανάμεσά τους και μέλη της αραβικής μειονότητας. Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Η αραβική μειονότητα, που στην πλειονότητά της είναι μουσουλμάνοι, κατάγονται από τους Παλαιστίνιους Άραβες που παρέμειναν στο Ισραήλ μετά την ίδρυσή του το 1948.

Όταν ρωτήθηκαν αν θα έφευγαν από το Ισραήλ, αν λάμβαναν μια άλλη δυτική υπηκοότητα, το 80,5% των Εβραίων απάντησε όχι, όπως και το 59% των Αράβων.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ, έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να ξεσπάσουν ταραχές με την αραβική μειονότητα στο Ισραήλ, όπως είχε συμβεί κατά τον προηγούμενο πόλεμο στη Γάζα, το 2021. Ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις Ισραηλινών Αράβων που κατηγορήθηκαν ότι έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες υποκινούσαν σε φιλοπαλαιστινιακή βία, ενώ χθες, Πέμπτη, συνέλαβε πέντε ηγετικά στελέχη της αραβικής κοινότητας που σκόπευαν να οργανώσουν αντιπολεμική διαδήλωση.

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων χαρακτήρισαν τις συλλήψεις αντιδημοκρατικές.

Related posts

Ρωσία: Ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα κτίριο στην πόλη Κουρσκ

admin

Κίνα: Έκδοση νέων ομολόγων περίπου 560 δισ. γιουάν από τοπικές κυβερνήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Γκ. Μακλούφ (ΕΚΤ): Πιθανή μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο αν συνεχιστεί η τάση του πληθωρισμού

admin

Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς “γέρνει” τη ζυγαριά της παγκόσμιας ισχύος υπέρ Ρωσίας-Κίνας

admin

Οι Χούθι στόχευσαν την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ με βαλλιστικούς πυραύλους

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει την χορήγηση δανείου ύψους 1 δισ. δολαρίων στη Νότια Αφρική

admin

Το ΔΝΤ ανεβάζει στο 3,1% τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος – Καταλύτες ΗΠΑ και Κίνα

admin

Ρωσία: Oυκρανική επίθεση με drones σε διυλιστήρια και μεθοριακή πόλη, κλείνουν τα σχολεία οι Ρώσοι

admin

Boeing: Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ βρήκε “δεκάδες” προβλήματα στην παραγωγή του 737 Max

admin