Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Goldman Sachs βλέπει πλέον μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 2ο τρίμηνο του 2024

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει πλέον πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που είχε για το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η αμερικανική τράπεζα επικαιροποίησε την πρόβλεψή της λίγο αφότου τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο στο 2,4%, πλησιάζοντας προς το στόχο της ΕΚΤ (πέριξ του 2%).

“Παρόλο που βλέπουμε σημαντικά εμπόδια για τις μειώσεις επιτοκίων πριν από το δεύτερο τρίμηνο, οι κίνδυνοι γύρω στο βασικό μας σενάριο δείχνουν σαφώς προς έναν ταχύτερο κύκλο μειώσεων εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιβραδύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, ή εάν η ανάπτυξη δεν βελτιωθεί το επόμενο έτος”, έγραψαν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman.

Όπως προαναφέρθηκε, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χτες έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβράδυνε σε χαμηλό άνω των 2 ετών (από τον Ιούλιο του 2021) στο 2,4%, υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.

Πέρα από την ισχυρή πτώση του πληθωρισμού, η νέα πρόβλεψη των αναλυτών της Goldman στηρίζεται επίσης στην επικαιροποιημένη τους εκτίμηση για μεγαλύτερη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η οποία θα επιβαρύνει ευρύτερα την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

“Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούμε να περιμένουμε έναν σταδιακό κύκλο μειώσεων” έγραψαν, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής αναμένεται ακόμα πως θα βελτιωθεί το επόμενο έτος.

Related posts

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόρτζια Μελόνι – Νατζίμπ Μικάτι: Στο επίκεντρο η κρίση στη Μέση Ανατολή

admin

ΟΗΕ: Οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν χρόνο ούτε επιλογές

admin

Μεσανατολικό: Η διπλωματία των ΗΠΑ χαρακτήρισε “τρομοκρατική” την επίθεση ισραηλινών εποίκων

admin

O Πάπας ενέκρινε τον επίσκοπο της Σαγκάης αλλά το Βατικανό επιπλήττει την Κίνα για έλλειψη διαβούλευσης

admin

WSJ: Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει μια σύνοδο για το ουκρανικό με τη συμμετοχή 30 χωρών

admin

Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ ελπίζει ότι η βάναυση επίθεση στη Μόσχα δεν θα γίνει πρόσχημα για κλιμάκωση της βίας

admin

Βόρεια Μακεδονία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς η χώρα – Τα φαβορί

admin

Βέλγιο: Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να σκοτώσει τον Βέλγο πρωθυπουργό και είχε διαφύγει στη Νορβηγία

admin

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι έχασε την έφεση που είχε υποβάλει για τη νέα του καταδίκη σε 19 χρόνια φυλάκισης

admin