Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,75% παρά την πτώση του πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτο συνεχή μήνα, καθώς οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι η απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της χώρας διατήρησε τα επιτόκια στο 5,75% την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις και των 31 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Η τελευταία πτώση του πληθωρισμού στο 1,9% – εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια – δεν επηρέασε τις αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων.

Ο διοικητής Adam Glapinski έχει αναφέρει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πιθανότατα αμετάβλητα για το υπόλοιπο του έτους, αν και ορισμένοι συνάδελφοί του είναι ανοιχτοί στο να συνεχίσουν τις συζητήσεις για μειώσεις το δ’ τρίμηνο. Η κύρια ανησυχία είναι ότι ο πληθωρισμός θα αναζωπυρωθεί εκ νέου, καθώς η κυβέρνηση επαναφέρει υψηλότερους φόρους στα τρόφιμα και σχεδιάζει να άρει ορισμένα πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

Η πορεία του πληθωρισμού της Πολωνίας είναι γεμάτη με “σημαντική αβεβαιότητα” και η αύξηση των τιμών μπορεί να επιταχυνθεί “σημαντικά” το β’ εξάμηνο του έτους, αν  αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας, ανέφερε το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής στην ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση. 

“Θεωρούμε υπερβολική την πληθωριστική απειλή που συνδέεται με την απελευθέρωση των τιμών της ενέργειας”, δήλωσε ο Rafal Benecki, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Slaski. Οι κίνδυνοι που επισημαίνονται από το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής “άσκοπα” ανεβάζουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, πρόσθεσε. 

Related posts

Ουκρανία: Ανακοίνωσε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους $1,43 δισ. στο πεντάμηνο

admin

Βρετανία: Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει “τεχνικό πρόβλημα”

admin

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη με κατηγορίες για διακρίσεις σε βάρος δημοσιογράφων

admin

Επιτόκια: ΕΚΤ και Fed θα προχωρήσουν σε μειώσεις το 2024

admin

AMAN: Προστασία της ελεύθερης κάλυψης των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και της ασφάλειας των δημοσιογράφων

admin

Η Sunoco εξαγοράζει τη NuStar Energy έναντι 7,3 δισ. δολαρίων

admin

Αίγυπτος: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε δύο Ισραηλινούς τουρίστες και έναν Αιγύπτιο

admin

Υεμένη: Κλιμακώνεται η ένταση με νέα αμερικανικά πλήγματα στη Σαναά

admin

McDonald’s: Κατώτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

admin