Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας μετακόμισε… στη μαμά της και διαμαρτύρεται για τα ενοίκια

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν δήλωσε ότι μετακόμισε στο σπίτι της μητέρας της λόγω των υψηλών ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη, σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Αχμέτ Χακάν.

“Πώς θα μπορούσε η Κωνσταντινούπολη να είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν”, διερωτήθηκε αναφερόμενη στον προηγούμενο τόπο εργασίας της στις ΗΠΑ. 

Η διοικητής, ως υψηλόβαθμη δημόσια υπάλληλος, έχει μεικτό μισθό 161.000 τουρκικών λιρών (5.555 δολάρια) χωρίς επιπρόσθετες πληρωμές, ενώ ο κατώτατος μισθός στη χώρα ανέρχεται στις 11.402 λίρες (393 δολάρια).

Η Ερκάν πρότεινε την αύξηση του αριθμού των κοινωνικών κατοικιών ως λύση για τη στεγαστική κρίση και πρόσθεσε: “Ένα άτομο δεν πρέπει να έχει 10 σπίτια, 10 άτομα πρέπει να έχουν 10 ξεχωριστά σπίτια”.

Όταν ρωτήθηκε “Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά”, απάντησε, “Κοιτάω την τιμή των πατατών, του κόκκινου κρέατος και του γάλακτος στην αγορά. Το ψωμί, το γάλα και τα καύσιμα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Όταν βλέπω μια αγορά να πουλάει το ίδιο προϊόν σε διαφορετική τιμή, τους ρωτάω σχετικά”.

Η Ερκάν είπε επίσης ότι έκανε ερωτήσεις στον υπάλληλο του διαμερίσματος σχετικά με τις τιμές της αγοράς και δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, “Όταν λέω ότι οι τιμές έπεσαν, αυτός το απορρίπτει. Μου λέει συνέχεια να πάω να κοιτάξω την τιμή των κρεμμυδιών στο μπακάλικο”.

Οι μέσες μηνιαίες τιμές ενοικίου αυξήθηκαν κατά 117% σε ένα χρόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με μελέτη της BETAM, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Σε ορισμένες από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, τα ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν από τρεις μήνες.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Στέγασης της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank ανέφερε ότι η Άγκυρα, η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη ήταν οι επαρχίες με την υψηλότερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών μεταξύ των 150 επαρχιών του κόσμου με 135,3%, 133% και 127,3% αντίστοιχα.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Ισπανία: Η κυβέρνηση θέλει να βάλει “μπλόκο” στην πρόταση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

admin

Πυρκαγιές στον Καναδά: Η Νότια Αφρική στέλνει εκατοντάδες πυροσβέστες

admin

Θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι: Δεν βρίσκεται στο νεκροτομείο που έστειλαν τη μητέρα του

admin

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε την επιστροφή των απελευθερωθέντων ομήρων

admin

Ζ.Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στον Νίγηρα

admin

Πολωνία: Μαχητές της Wagner προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

admin

Τουρκία: “Επικοινωνήσαμε με Ιράν και ΗΠΑ” σημειώνει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ – Αυτοσυγκράτηση ζητά η Άγκυρα

admin

Tζ. Μελόνι: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

admin

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Όρμπαν για την εκκρεμότητα της Ουγγαρίας ως προς την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin