Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας “δεν βλέπει” μονοψήφιο πληθωρισμό πριν από το 2026

H επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν δήλωσε ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης πλησιάζει στο τέλος και κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε λίρες με τρέχουσες ευνοϊκές αποδόσεις.

Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή, αλλά ο μονοψήφιος πληθωρισμός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026, δήλωσε η Ερκάν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hürriyet το Σάββατο. Η TCMB αύξησε το επιτόκιο πολιτικής κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40% από τον διορισμό του Ερκάν τον Ιούνιο.

Οι ξένοι επενδυτές είχαν απέφευγαν τα ομόλογα σε λίρες κατά το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς αξιωματούχοι στην Άγκυρα, υπό τις διαταγές του προέδρου ΕΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλαν μια σειρά ανορθόδοξων μέτρων με στόχο να αποθαρρύνουν τις ανοικτές πωλήσεις της λίρας. Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και η Ερκάν, που διορίστηκαν και οι δύο φέτος, άρχισαν να αναθεωρούν αυτές τις πολιτικές, χαλαρώνοντας σταδιακά τους κανονισμούς ενώ ενισχύουν τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

“Αυτή την εποχή το επόμενο έτος, θα είμαστε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον όσον αφορά τον πληθωρισμό και τη νομισματική στενότητα”, είπε στην εφημερίδα. “Αν έμπαιναν ξένοι επενδυτές, θα έπρεπε να μπουν τώρα. Είναι προφανές ότι αν έρθουν αργότερα, θα υπάρξουν χαμηλότερες αποδόσεις”.

Διπλασιάστηκαν τα τουρκικά ομόλογα που έχουν ξένους ιδιοκτήτες 

Υπήρξε αυξανόμενη ζήτηση από ξένους επενδυτές για κρατικά ομόλογα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ειδικά από τις ΗΠΑ, είπε η Ερκάν: “Δεν θέλουμε οι ξένοι επενδυτές να επενδύουν μέσω ανταλλαγών, καθώς δεν έχει καμία επίδραση στα αποθεματικά”, είπε.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι αυξήσεις των τιμών έχουν χαλαρώσει για προϊόντα όπως αυτοκίνητα, λευκές συσκευές και έπιπλα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε τομείς όπως οι μεταφορές και τα τρόφιμα, είπε ο Ερκάν. Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 62% στα τέλη Νοεμβρίου. Η TCMB βλέπει τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 65% και 36% στο τέλος του 2024.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Γιατί η οικονομική ανάδυση της Κίνας δεν μπορεί να κατασταλεί

admin

ΗΠΑ: 10 νεκροί και 38 τραυματίες σε τρία ξεχωριστά περιστατικά μαζικών πυροβολισμών λίγο πριν τη γιορτή της 4ης Ιουλίου

admin

Σουδάν: Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” καταγγέλλουν κακοποίηση 18 υπαλλήλων τους στο Χαρτούμ

admin

Ο βρετανικός οργανισμός UKMTO αναφέρει περιστατικό 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης

admin

Η Nvidia ανακοίνωσε νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης: “Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες GPUs”

admin

Παραιτήθηκαν δικηγόροι του Τραμπ – Παραπέμπεται για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων και ένας συνεργάτης του

admin

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ “μειώθηκαν έως 50%” λόγω Χούθι

admin

ΗΠΑ: Βελτιώθηκε στο ξεκίνημα του 2024 η υγεία του μεταποιητικού κλάδου

admin

Tesla: Κατασκεύασε το πρώτο Cybertruck με δύο χρόνια καθυστέρηση

admin