Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η FTC προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία των Kroger – Albertsons ύψους $25 δισ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ και οκτώ αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι προχώρησαν σε μηνύσεις για να να μπλοκάρουν τη συμφωνία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Kroger για την εξαγορά της μικρότερης αλυσίδας Albertsons έναντι 24,6 δισ. δολ. υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων για εκατομμύρια καταναλωτές, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Η συμφωνία – η οποία θα δημιουργούσε έναν κολοσσό με περισσότερα από 4.000 καταστήματα – προκάλεσε αυστηρούς ελέγχους από νομοθέτες και ομάδες καταναλωτών που ανησυχούν για τις υψηλότερες τιμές στα προϊόντα, μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, το κλείσιμο καταστημάτων και τη μείωση των επιλογών για τους καταναλωτές.

Η FTC εκτιμά ότι η συμφωνία θα εξαλείψει τον “έντονο ανταγωνισμό μεταξύ της Kroger και της Albertsons”, οδηγώντας σε αύξηση τιμών σε βασικά είδη οικιακής χρήσης για εκατομμύρια Αμερικανούς. 

Οι τιμές των τροφίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και – παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων – ο τελικός λογαριασμός στα τρόφιμα έχει γίνει η μεγαλύτερη ανησυχία για τους καταναλωτές. 

Η Kroger υπερασπίστηκε τη συμφωνία, αναφέροντος ότι μειώνει τις τιμές της κάθε χρόνο από το 2003 και ότι θα εφαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στη συγχωνευμένη εταιρεία. Οι νομικές προσπάθειες της FTC “ενισχύουν μόνο μεγαλύτερους, μη συνδικαλισμένους λιανοπωλητές όπως οι Walmart, Costco και Amazon.com επιτρέποντάς τους να αυξήσουν περαιτέρω τη συντριπτική και αυξανόμενη κυριαρχία τους στον κλάδο”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Kroger. 

Η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Περιφέρεια της Κολούμπια, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, η Νεβάδα, το Νέο Μεξικό, το Όρεγκον και το Ουαϊόμινγκ προσχώρησαν στην ομοσπονδιακή αγωγή της FTC όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή. 

Η απόφαση έρχεται λίγο αφότου δύο πολιτείες των ΗΠΑ – το Κολοράντο και η Ουάσιγκτον – μήνυσαν για να εμποδίσουν τη συγχώνευση, επικαλούμενες ανησυχίες σχετικά με τις υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Related posts

HSBC: Άλμα 235% στα κέρδη μέτα από φόρους γ’ τριμήνου

admin

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα του πολέμιου του Κρεμλίνου Ναβάλνι

admin

Ισραήλ: Για “αδύναμη” επίθεση κάνει λόγο ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

admin

Σουδάν: Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων έφθασε στην Αίγυπτο, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά τον Απρίλιο

admin

Τουρκία: Στον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος DEM o δήμος της πόλης Βαν

admin

Αφγανιστάν: Εννέα παιδιά σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης

admin

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε άτομα και οντότητες από Ρωσία, Κίνα, Τουρκία για ανάπτυξη ιρανικών drone και μαχητικών

admin

Αργεντινή – Μιλέι: Έτοιμος “για σύγκρουση” προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του

admin

Η Ρωσία απορρίπτει εκ νέου αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας να επισκεφτούν μέλη της τον κρατούμενο δημοσιογράφο Έ. Γκέρσκοβιτς

admin