Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Ζηλεύεις” απαντούν OpenAI, Σαμ Άλτμαν στην αγωγή του Έλον Μασκ

Η OpenAI και τα στελέχη της απορρίπτουν τις αιτιάσεις του Έλον Μασκ που σε μήνυσή του τα κατηγόρησε ότι εγκατέλειψαν την αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι του κέρδους, αποδίδοντας τις μάλιστα στο γεγονός ότι “είναι αναστατωμένος που δεν αποτελεί πλέον μέλος της startup τεχνητής νοημοσύνης”.

“Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί που δεν έχει σχέση με την εταιρεία σήμερα”, έγραψε ο επικεφαλής στρατηγικής του OpenAI Τζέισον Κβον σε εσωτερικό σημείωμά του που προβλήθηκε από το CNBC. 

“Είναι βαθιά απογοητευτικό να βλέπεις τον Έλον να καταθέτει αγωγή εναντίον μιας εταιρείας που βοήθησε να ξεκινήσει, ειδικά δεδομένης της στενής συνεργασίας του με μερικούς από εσάς που εξακολουθούν να εργάζονται για την αποστολή”.

Ιδρυτής της OpenAI

Ο Μασκ υπήρξε συνιδρυτής της OpenAI το 2015 και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018, τέσσερα χρόνια μετά τη περίφημη δηλωσή του ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”.

Ο Μασκ άσκησε αγωγή κατά της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και του διευθύνοντα συμβούλου της Sam Altman, μεταξύ άλλων, ισχυριζόμενοι ότι εγκατέλειψαν την ιδρυτική αποστολή της εταιρείας να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη “προς όφελος της ανθρωπότητας γενικά”.

Από τότε που κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT στα τέλη του 2022, η OpenAI έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον πλανήτη, με αποτίμηση σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η περίπλοκη δομή “capped-profit” της εταιρείας είχε ως αποτέλεσμα ττην καθαίρεση του Άτλτμαν από το διοικητικό συμβούλιο στα τέλη του περασμένου έτους, για ένα διάστημα, μέχρι που οι αντιδράσεις των επενδυτών και των εργαζομένων οδήγησαν στην αποκατάστασή του.

Τι αναφέρουν οι δικηγόροι του Μασκ

Ο Μασκ ήθελε από καιρό να λάβει αναγνώριση για τον κεντρικό του ρόλο στη δημιουργία του OpenAI και αφιέρωσε μεγάλα κομμάτια της αγωγής για να αφηγηθεί με λεπτομέρειες τη δική του εκδοχή του για τα γεγονότα.

Οι δικηγόροι του ανέφεραν στην αγωγή ότι τον Μασκ προσέγγισαν το 2015 ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής τησ OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν και συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα μη κερδοσκοπικό εργαστήριο που θα ανέπτυξε τεχνητή γενική νοημοσύνη ή AGI, εκτός της εταιρικής σφαίρας.enAI το 2015 και παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”.

Ο Μασκ έβαλε τα περισσότερα χρήματα

Οι δικηγόροι του Μασκ ανέφεραν ότι ο πελάτης τους συνεισέφερε πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI το 2016, περισσότερα από κάθε άλλο δωρητή και βοήθησε την startup να δημιουργήσει μια ομάδα “κορυφαίων ταλέντων”. Τον επόμενο χρόνο, ο Μασκ έδωσε σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, πσοό το οποίοι οι δικηγόροι επανέλαβαν ότι ήταν περισσότερα από τις δωρε΄ς των υπολοίπων υποστηρικτών. Συνολικά, ο Μασκ επένδυσε πάνω από 44 εκατομμύρια δολάρια στο OpenAI από το 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με την αγωγή.

Επιπλέον, ο Μασκ μίσθωσε τον αρχικό χώρο γραφείων του OpenAI “και πλήρωσε τα μηνιαία έξοδα ενοικίασης”, ανέφερε η αγωγή. Ήταν επίσης “παρών σε σημαντικά ορόσημα της εταιρείας”.

Related posts

Αφγανιστάν: Τέσσερις επιζώντες, δύο αγνοούμενοι μετά τη συντριβή ενός ρωσικού Falcon

admin

Τουρκία: Δύο νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου της αστυνομίας

admin

Μεσανατολικό: Εικόνες από drone δείχνουν μια γεμάτη ζωή στη Γάζα να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο τοπίο συντριμμιών

admin

ΕΕ: Μειωμένες κατά 27% μέχρι στιγμής φέτος οι εξαγωγές μαλακού σίτου

admin

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο Χαν Γιούνες

admin

ΗΠΑ – Αρχηγός ΓΕΣ: “Ανέφικτη η στρατιωτική επικράτηση της Ρωσίας στην Ουκρανία”

admin

Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι των Τόρις αψήφησαν την κυβερνησή γραμμή στο σ/ν για τους αιτούντες άσυλο

admin

Η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση της Πολωνίας

admin

Ιταλία: Πορείες υπέρ του παλαιστινιακού λαού σε Ρώμη και Μιλάνο

admin