Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαντ: Η HRW ζητεί “ανεξάρτητη” έρευνα για τον θάνατο του κυριότερου αντιπάλου της χούντας

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) καλεί σήμερα να διενεργηθεί “ανεξάρτητη έρευνα”, με “διεθνή βοήθεια”, για τη “δολοφονία” του κυριότερου αντιπάλου της χούντας στο Τσαντ, του Γιαγιά Ντιλό Τζερού, στην επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του από τον στρατό την Τετάρτη, δυο μήνες προτού διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

“Ο θάνατός του εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το πολιτικό κλίμα στη χώρα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την 6η Μαΐου”, αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο “Εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης νεκρός”.

Η αντιπολίτευση στο Τσαντ κατήγγειλε τη “δολοφονία” του για να μην μπορέσει να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα αντιμετώπιζε τον μεταβατικό πρόεδρο, τον εξάδελφό του στρατηγό Μααμάτ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Χωρίς Σύνορα (PSF) του Ντιλό κατηγόρησε μάλιστα τους στρατιωτικούς ότι τον “εκτέλεσαν” σχεδόν “εξ επαφής”, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως σκοτώθηκε σε επίθεση στην έδρα του PSF αφού “αρνήθηκε να παραδοθεί” και “άνοιξε πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης”.

“Οι περιστάσεις του θανάτου του Γιαγιά Ντιλό δεν είναι σαφείς, όμως ο βίαιος θάνατός του υπογραμμίζει τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωποι οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στο Τσαντ, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές”, κρίνει ο Λούις Ματζ, διευθυντής του τμήματος της HRW που είναι αρμόδιο για την κεντρική Αφρική.

“Η έλλειψη σαφήνειας που περιβάλλει την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του PSF, οι απειλές που είχε αντιμετωπίσει ήδη και η γενική πολιτική καταστολή στη χώρα καθιστούν απαραίτητο να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα με διεθνή συμβολή”, τονίζει η ΜΚΟ, παροτρύνοντας την Αφρικανική Ένωση να “αναλάβει την πρωτοβουλία” για αυτή.

Φωτογραφία την οποία μπόρεσε να συμβουλευτεί το Γαλλικό Πρακτορείο και η οποία κυκλοφορεί μεταξύ προσώπων κοντινών στον Γιαγιά Ντιλό —η αυθεντικότητά της δεν έχει επαληθευτεί ως αυτό το στάδιο—, εικονίζει γκρο πλαν του κεφαλιού πτώματος άνδρα με χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα του αντιπολιτευόμενου, στο οποίο διακρίνεται μικρή οπή με μαύρο περίβλημα στον κρόταφο.

Η HRW “εξέτασε φωτογραφίες που της έστειλε αξιόπιστη πηγή κοντά στον Ντιλό, που τον δείχνουν νεκρό με σημάδι από το χτύπημα μόνο μιας σφαίρας στο κεφάλι”, σημειώνει η ΜΚΟ.

Ο Μααμάτ Ντεμπί, τότε νεαρός στρατηγός, 37 ετών, ανακηρύχθηκε από τον στρατό την 20ή Απριλίου 2021 μεταβατικός πρόεδρος, επικεφαλής χούντας 15 στρατηγών, αφού έγινε γνωστό πως σκοτώθηκε ο πατέρας του Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, ο οποίος κυβέρνησε το Τσαντ με σιδηρά πυγμή για 30 χρόνια.

Ο νέος ισχυρός άνδρας του Τσαντ υποσχόταν τότε πως θα παρέδιδε την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση αφού διεξάγονταν εκλογές, έπειτα από μεταβατική περίοδο 18 μηνών. Αφού πέρασε το διάστημα αυτό, παρέτεινε για άλλα δυο χρόνια τη μεταβατική περίοδο, χωρίς να κρύβει πλέον την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη “συνέχιση της δυναστείας” των Ντεμπί. Η ημερομηνία των εκλογών, η 6η Μαΐου, δεν ορίστηκε παρά την Τρίτη.

“Μετά τον θάνατο του Ιντρίς Ντεμπί (…) η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον γιο του (…) κατέστειλε επανειλημμένα διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση” με κεντρικά αιτήματα να υπάρξουν “δημοκρατική κυβέρνηση αποτελούμενη από πολίτες” και “ανεξάρτητα ΜΜΕ”, τονίζεται ακόμη στην έκθεση της HRW.

Related posts

Target: Ισχυρή υπέρβαση των προβλέψεων στο 2ο τρίμηνο και ράλι 10% για τη μετοχή

admin

ΗΠΑ: Συνεδριάζει την Τρίτη η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής για το σ/ν για το χρέος

admin

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude

admin

DiscoverEU: Δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο σε 36.000 νέους και νέες

admin

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Boeing – Δεν επηρεάστηκε η ασφάλεια των πτήσεων

admin

Μπανγκλαντές: Πάνω από 1.000 θάνατοι από δάγκειο πυρετό από την αρχή της χρονιάς

admin

Ουκρανία: Έπληξε με drones διυλιστήριο και δεξαμενή πετρελαίου στη Ρωσία

admin

Πέντε Αφγανές που απειλούνται από τους Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν και αναμένονται σήμερα στη Γαλλία

admin

Κιμ Γιονγκ Ουν και Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύονται να ενισχύσουν τις σχέσεις των χωρών τους

admin