Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετσι θα αποεπενδυθεί το ΤΧΣ από Eurobank

Στην τελική ευθεία εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση από την Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών (Eurobank Holdings) προσφοράς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με αντικείμενο την επαναγορά 52.080.673 μετοχών της (σ.σ. 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου). Η σχετική κίνηση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή.

Ο όμιλος Eurobank ολοκληρώνει τις τελευταίες κινήσεις προεργασίας για τη συναλλαγή μετά και την έγκριση χορήγησης δανείου «γέφυρας», εκτιμώμενου ύψους 60 εκατ. ευρώ, από την Eurobank στη μητρική της Eurobank Holdings προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, εφόσον απαιτηθεί, το κόστος επαναγοράς του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Ειδικότερα, η εισηγμένη μητρική του ομίλου Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών (Eurobank Holdings) πρόκειται να εκδώσει ομολογιακό δάνειο. Οι ομολογίες θα καλυφθούν από τη θυγατρική της Τράπεζα Eurobank στην περίπτωση που η προσφορά της Eurobank Holdings στο ΤΧΣ για την επαναγορά 52.080.673 μετοχών της γίνει αποδεκτή. Το Δ.Σ της Eurobank έλαβε σχετική απόφαση. Η ενδιάμεση χρηματοδότηση θα αποπληρωθεί μετά την είσπραξη μερίσματος τρέχουσας χρήσης.

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank Holdings ενέκρινε την κατάθεση προσφοράς για την επαναγορά, εξουσιοδοτώντας σχετικώς το Δ.Σ. Προσδιόρισε, δε, το εύρος εντός του οποίου θα κινηθεί η προσφορά μεταξύ 1,10 με 1,90 ευρώ ανά μετοχή. Ήτοι, προσφερόμενο τίμημα ως 98,9 εκατ. ευρώ για τις 52.080.673 μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ.

Επιπρόσθετα, έκρινε ότι το εταιρικό συμφέρον επιβάλει την επιστροφή σε μια καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαιτέρων δικαιωμάτων του Ταμείου. Υπό το παραπάνω πρίσμα, αποφάσισε η επαναγορά να αφορά μόνο σε μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ και όχι τις αγορές από όλους τους μετόχους κατ΄ αναλογία.

Η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ προσφέρει την εναλλακτική της επαναγοράς μετοχών από τις τράπεζες (Share Buyback by Bank), επισημαίνοντας ότι αυτή η επιλογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την τράπεζα, προκειμένου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, αντί να καταβάλλει μέρισμα.

Στην περίπτωση επιλογής της επαναγοράς των μετοχών από μία τράπεζα, το ΤΧΣ θα μπορούσε να τη συνδυάσει με την επιλογή της επιταχυνόμενης διαδικασίας βιβλίου προσφορών (Accelerated Βookbuilding, ΑΒΒ), έτσι ώστε να λάβει υπόψη του τις προθέσεις της αγοράς και την ύπαρξη ενδεχόμενης προσφοράς για την αγορά των μετοχών από ένα τρίτο μέρος σε μεγαλύτερη τιμή.

Η Eurobank έχει λάβει επίσημη έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την υποβολή αιτήματος επαναγοράς των μετοχών της από το ΤΧΣ.

Related posts

ΕΝΦΙΑ σε άτοκες δόσεις με πλαστικό χρήμα

admin

Ελλάκτωρ: Πήρε παράταση το call option για τις μετοχές του Λ. Μπόμπολα

admin

Υπηρεσίες treasury και payments στην Ελλάδα από Uni Systems και Finastra

admin

Αποζημίωση και στήριξη ζητούν οι ακτοπλόοι

admin

Απάντηση Μιράντας Κυπριώτη για τη μεταβίβαση του 45% στη HIG

admin

Ντεμπούτο της Disney+ στην Ελλάδα με προσφορά €71,50 για ένα χρόνο

admin

Συνεργασία Lockheed Martin και ΕΑΒ, αναβάθμιση πολεμικού ναυτικού

admin

Αθηναϊκή Στρωματοποιία: Άνοιγμα σε ξενοδοχεία και παραγωγές για τρίτους

admin

Εξαγοράστηκε από την United Group η Wind Hellas

admin