Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Ερντογάν υπέρ κεντρικής τραπεζίτριας: Κουτσομπολεύουν εναντίον της

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σαφή ένδειξη υποστήριξης προς την οικονομική ηγεσία της χώρας, μετά από καταγγελίες εναντίον της διοικήτριας της κεντρικής τράπεζας.

«Κάνουν καμπάνιες με απίστευτα κουτσομπολιά που θα διαταράξουν το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στην οικονομία μας, το οποίο πετύχαμε με μεγάλη δυσκολία», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι θα αγνοήσει τις «καμπάνιες», χωρίς να διευκρινίσει την πηγή ή τον στόχο τους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα σχόλια έγιναν αντιληπτά ως δήλωση υποστήριξης προς τη διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν (φωτό), μετά από δημοσιεύματα σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η οικογένειά της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας. Yπάλληλος της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε ότι απολύθηκε από τον πατέρα της Ερκάν. Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας αρνείται τις κατηγορίες.

«Φαίνεται ότι ο Ερντογάν δίνει τέλος στην υπόθεση Ερκάν. Προτείνει τη συνέχιση της ορθόδοξης πολιτικής στάσης», δήλωσε ο βετεράνος παρατηρητής της Τουρκίας Tim Ash της RBC Bluebay Asset Management.

Η Τουρκία είχε πέντε διοικητές κεντρικών τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια, αφού ο Ερντογάν αύξησε τον έλεγχό του στη νομισματική αρχή. Ο πρόεδρος έχει την εξουσία να διορίζει ή να απομακρύνει τον κυβερνήτη και τους αναπληρωτές ανά πάσα στιγμή.

Η Ερκάν διορίστηκε τον Ιούνιο μετά από μακρά θητεία στις ΗΠΑ στην Goldman Sachs και την First Republic Bank. Υπό την ηγεσία της, η κεντρική τράπεζα αύξησε επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν στο 65%.

Related posts

Αναμένεται η υψηλότερη ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια από το 2003, σύμφωνα με την ΕΚΤ

admin

Πάνω από 100 επενδυτές προσέλκυσε το senior preferred της Alpha Bank

admin

Συμμετοχή της Παγκρήτιας στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

admin

Εθνική Τράπεζα: Με 50% της δόσης η έξοδος από τα moratoria

admin

«Προσωποποιημένα» επιτόκια στα στεγαστικά λανσάρει η Πειραιώς

admin

Τετραπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη της Barclays το 2021

admin

Βιλερουά (ΕΚΤ): Στόχος μια ήπια προσγείωση της οικονομίας

admin

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αποφάσισε η BoE

admin

Δοκιμές ψηφιακού νομίσματος έως τον Δεκέμβριο εξετάζει η Ινδία

admin